DAF’S XD SERIE WINT DE AWARD 2023 INTERNATIONAL TRUCK OF THE YEAR

Verschenen: 21 september 2022

De XD-serie van DAF is verkozen tot International Truck of the Year 2023 door een jury van 24 bedrijfswagenredacteuren en senior journalisten die 24 grote truckmagazines in heel Europa vertegenwoordigen.

Harald Seidel, president van DAF Trucks, kreeg de prestigieuze prijs uitgereikt tijdens de persdag van de IAA Transportation in Hannover, Duitsland.

Met een winnende score van 134 stemmen versloeg de distributieserie van de Nederlandse vrachtwagenfabrikant zware uitdagingen van Scania’s nieuwe Super langeafstandsaandrijflijn en Mercedes-Benz’s zware Actros, uitgerust met de OM 471-motor van de derde generatie.

Op basis van de regels van de International Truck of the Year (IToY) gaat de jaarlijkse prijs naar de vrachtwagen die in de afgelopen 12 maanden op de markt is gebracht en die de grootste bijdrage levert aan de efficiëntie van het wegvervoer. Dit oordeel is gebaseerd op verschillende kritische criteria, waaronder technologische innovatie, comfort, veiligheid, rijeigenschappen, brandstofbesparing, ecologische ‘voetafdruk’ en Total Cost of Ownership (TCO).

Met hetzelfde DNA als de nieuwe generatie heavy-duty XF-, XG- en XG+-modellen heeft DAF’s XD optimaal geprofiteerd van de nieuwe EU-voorschriften inzake massa’s en afmetingen. 

Het resultaat is een vrachtwagenreeks die het directe zicht (een belangrijke factor voor distributievoertuigen), de ruimte in de cabine, de aerodynamica, de brandstofefficiëntie, de actieve en passieve veiligheid en het comfort van de bestuurder aanzienlijk verbetert.

Tijdens recente testritten in Nederland waardeerden de journalisten van IToY de rijpositie en het verbeterde zicht rondom dankzij de grote, gewelfde voorruit, de zijruiten met lage gordellijn en de ruit met stoeprand. 

Deze kenmerken – samen met het optionele digitale zichtsysteem dat de traditionele achteruitkijkspiegels en de hoekkijkspiegel vervangt – verbeteren de veiligheid van kwetsbare weggebruikers langs drukke stadswegen.

De IToY-journalisten prezen ook de prestaties van de nieuwe, zeer efficiënte aandrijflijn, die gebaseerd is op de zes-in-lijn Paccar MX-11-motor, gekoppeld aan de geautomatiseerde ZF TraXon-versnellingsbak met geavanceerde voorspellende functies.

De voorzitter van de jury, Gianenrico Griffini, vatte de stemming van de jury samen: “Met de introductie van de nieuwe XD-serie heeft DAF een state-of-the-art distributietruckfamilie geleverd die een nieuwe standaard zet in de auto-industrie. Bovendien is de nieuwe XD ook een geschikt platform voor de komende generatie batterij-elektrische voertuigen (BEV’s), die op de IAA Transportation worden geïntroduceerd”.

Meer nieuws

TVM Belgium lanceert zero-emissieverzekering

TVM Belgium lanceert zero-emissieverzekering

Als eerste verzekeringsmaatschappij in de sector introduceert TVM Belgium een speciale zero-emissieverzekering voor vrachtwagens en bestelwagens. Veel bedrijven zijn anno 2024 volop aan het investeren in voertuigen op alternatieve brandstoffen. TVM Belgium wil haar...

Wie wordt 1 juni de “Beste heftruckchauffeur van België”?

Wie wordt 1 juni de “Beste heftruckchauffeur van België”?

Linde verdeler Motrac organiseert nationaal kampioenschap heftruckrijden in Antwerpen Zaterdag 1 juni kunnen heftruckchauffeurs uit heel België opnieuw deelnemen aan het nationaal kampioenschap heftruckrijden van Motrac. De Belgian LindeCup, die dit jaar al voor de...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This