Daimler Buses brengt een revolutie teweeg in de onderdelenservice: in de toekomst kunnen busondernemingen en servicepartners zelf onderdelen maken met behulp van een 3D-printer

Verschenen: 9 juni 2022

Eigenaren van bussen van het merk Mercedes-Benz en Setra kunnen in de toekomst snel en voordelig talrijke onderdelen zelf vervaardigen. Vereist voor de mini-onderdelenfabriek in de busonderneming zijn slechts een gecertificeerde 3D-printer, een eenmalige aanmelding en de aanschaf van een licentie voor het benodigde onderdeel in het gewenste aantal. Met het nieuwe licentiemanagement voor onderdelen neemt het servicemerk OMNIplus van Daimler Buses het voortouw in de gehele autobranche.

Nieuwe 3D-printlicentieshop van OMNIplus: pionier in de autobranche.

Bussen moeten rijden, de snelle beschikbaarheid van onderdelen houdt het wagenpark op de weg. Daarom brengt Daimler Buses met zijn servicemerk OMNIplus een revolutie teweeg in de onderdelenservice: geen omslachtige bestelprocedure, geen transport, geen wachttijden, in plaats daarvan een flexibele levering van eigen onderdelen, 24 uur per dag, 7 dagen per week – de nieuwe 3D-printlicentieshop van OMNIplus maakt het mogelijk.

Vanaf juni van dit jaar zijn van de momenteel meer dan vijftienhonderd verschillende 3D-printbare onderdelen in het digitale magazijn meer dan honderd onderdelen als eerste licenties beschikbaar. Verdere onderdelen als digitale licenties zullen volgen.

2019-3 3D-Druck bei EOS

De service herinnert aan streamingdiensten of mediatheken: een platenverzameling of vaste zendtijden zijn verleden tijd, nu kan iedereen op elk moment genieten van zijn zender of favoriete muziek op elke gewenste plek.

Busondernemingen melden zich hiervoor eenmalig met hun 3D-printer aan bij de 3D-Printing Licence eShop. In de shop krijgen klanten uitsluitend de onderdelen te zien die voor hun printer beschikbaar of compatibel zijn. De lancering werd met de industriële 3D-printerfabrikant ‘Farsoon Technologies’ mogelijk gemaakt. Andere 3D-printerleveranciers worden stap voor stap geïntegreerd. Vervolgens kopen klanten een versleutelde 3D-printlicentie voor het op dat moment benodigde onderdeel in het gewenste aantal en kunnen dit in hun eigen onderneming printen. Na het succesvol printen vervalt de betreffende licentie zonder de gegevens op te slaan.

Als alternatief kan de klant doorgeven wat nodig is aan de dichtstbijzijnde servicepartner van OMNIplus. Deze schaft dan de betreffende licentie aan en neemt het printen over. Om te garanderen dat de gegevens gedurende het volledige proces beschermd zijn en het bestelde aantal stuks wordt geleverd, wordt de encryptietechnologie van “Wibu-System” gebruikt.

Door de data en individuele bouwinstructies, de zogenaamde digital twin, in het digital warehouse en het verstrekken van versleutelde 3D-printlicenties is het mogelijk om onderdelen wereldwijd op de snelst mogelijke manier beschikbaar te stellen precies daar waar ze nu nodig zijn. De voordelen liggen voor de hand: Snellere gedeeltelijke beschikbaarheid, kortere supply chains en kostenbesparingen.

Digitaal onderdelenmagazijn voor bussen van Mercedes-Benz en Setra.

Daimler Buses is pionier in de gehele autobranche op het gebied van industrieel 3D-printen. Al sinds 2016 maakt men gebruik van de mogelijkheden van de digitale productietechnologie. Het servicemerk OMNIplus heeft inmiddels circa veertigduizend reserveonderdelen voor bussen van het merk Mercedes-Benz en Setra als 3D-printbaar gedefinieerd. Vervolgens gaat OMNIplus zich richten op meer dan zevenduizend onderdelen die stap voor stap gedigitaliseerd worden. Op deze manier ontstaat er een soort digitaal magazijn dat voortdurend wordt uitgebreid. Het omvat zowel gangbare onderdelen als zelden benodigde onderdelen voor speciale wensen van de klant. Het virtuele magazijn vormt de basis voor het 3D-printlicentiemanagement, dat de snelle beschikbaarheid van onderdelen verder optimaliseert.

Meer nieuws

Volvo breidt zijn gamma vrachtwagens aangedreven op biodiesel uit

Volvo breidt zijn gamma vrachtwagens aangedreven op biodiesel uit

Een volledig assortiment nieuwe Volvo-vrachtwagenmodellen kan nu worden aangedreven door 100% biodiesel, waardoor klanten nog een hernieuwbare brandstofkeuze hebben om CO2-uitstoot van transport hier en nu te verminderen. Volvo Trucks breidt zijn modelaanbod aangepast...

Always on track met de Samsung Rugged smartphones en tablets

Always on track met de Samsung Rugged smartphones en tablets

Binnen logistiek en transport spelen betrouwbaarheid en duurzaamheid een cruciale rol. Met dit in gedachten ontwikkelde Samsung een reeks robuuste toestellen om onder de meest uitdagende omstandigheden te presteren. Of u nu goederen vervoert door stedelijke centra of...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This