Daimler Trucks verwelkomt de uniforme VECTO-procedure

Verschenen: 21 januari 2019

Met het nieuwe jaar is een nieuw tijdperk voor de Europese sector van de bedrijfsvoertuigen van start gegaan. Vanaf 1 januari 2019 moeten vrachtwagenconstructeurs hun klanten in Europa bij elk nieuw gebouwd voertuig van een bepaalde categorie een certificaat met informatie over het brandstofverbruik en de CO2-emissies bezorgen. In de praktijk zal Daimler Trucks deze waarden al samen met de offerte aan zijn klanten meedelen. Kopers van vrachtwagens hebben altijd al veel belang aan lage verbruikscijfers gehecht aangezien deze een positief effect hebben op de TCO (totale exploitatiekosten) van de voertuigen. En een lager verbruik gaat hand in hand met lagere CO2-emissies. De cijfers worden individueel voor elke truckconfiguratie berekend met het digitale simulatie-instrument VECTO (Vehicle Energy Consumption Calculation Tool). De Europese Commissie heeft de software, met inbegrip van uniforme test- en meetmethodes, ontwikkeld in samenwerking met constructeurs, wetenschappers en andere experts. Voor het eerst kunnen de kopers in de EU nu het brandstofverbruik en de CO2-emissies van de trucks van verschillende constructeurs objectief vergelijken.

Daimler Trucks had de eerste certificatieprocedures al afgewerkt voor dit wettelijke voorschrift van kracht werd, en levert de certificaten al sinds november 2018 af. Sindsdien heeft de grootste internationale truckconstructeur al meer dan 1.000 exemplaren van de Mercedes-Benz Actros met een certificaat aan de klanten overhandigd.

Stefan Buchner, hoofd van Mercedes-Benz Trucks: “We verwelkomen de nieuwe voorschriften om het brandstofverbruik en de CO2-emissies van zware bedrijfsvoertuigen te meten. We zien VECTO als een belangrijke voorwaarde voor een nog duurzamer transportsysteem en voor een grotere transparantie op de markt. We staan achter de doelstelling van de EU om via VECTO een transparant beeld te geven van het almaar dalende brandstofverbruik en van de verdere reductie van de CO2-emissies. Zowel de klanten als het milieu zullen er op lange termijn bij gebaat zijn.”

“We hebben ons altijd al ingespannen om het brandstofverbruik en de CO2-emissies terug te dringen. Volgens Dekra hebben we tussen 1996 en 2016 het feitelijke verbruik van de zware trucks van Mercedes-Benz, en dus ook hun CO2-emissies, met 22% verminderd – en dat ondanks de veel strengere emissienormen. En het brandstofverbruik van onze nieuwe Mercedes-Benz Actros, die we in september 2018 voorgesteld hebben, ligt opnieuw lager dan dat van zijn voorganger. Op snelwegen is hij tot 3% zuiniger en op wegen buiten de bebouwde kom zelfs tot 5%. Maar zelfs de verbetering van de dieseltechnologie, waarvoor we enorm veel inspanningen leveren, bereikt hoe langer hoe meer zijn fysische en technische limieten ondanks de verdere efficiëntiewinsten. De huidige voorstellen voor de reductie van de CO2-emissies door trucks die vandaag in de EU besproken worden, gaan echter veel verder dan wat technisch en economisch haalbaar is en stellen de verkeerde prioriteiten,” gaat Buchner voort.

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This