De Lijn neemt nieuwste generatie e-bussen in dienst in regio Kortrijk

Verschenen: 5 juli 2023

De Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn start met emissievrij openbaar vervoer in de regio Kortrijk. Reizigers kunnen vanaf vandaag gebruik maken van de eerste drie elektrische bussen, die de komende weken aangevuld worden met nog eens 13 e-bussen. Met deze volledig uitgeruste e-bussen van de nieuwste generatie wil De Lijn meer reizigers naar het openbaar vervoer halen, zodat er minder auto’s onderweg zijn en er dus minder uitstoot is.

Kortrijk is een van de eerste steden waar de nieuwste generatie van e-bussen in dienst worden genomen.

“De ritten die vanuit de stelplaats worden aangeboden, komen dan ook bijzonder goed overeen met de mogelijkheden van de e-bussen,” zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “Dat betekent dat we met de 16 e-bussen evenveel oude en vervuilende EUR3-dieselbussen uit dienst kunnen nemen.”

De nieuwe e-bussen zullen ingezet worden op alle lijnen die vanuit de stelplaats bediend worden.

“Met deze e-bussen investeert De Lijn in een sterk verbeterde ervaring aan boord om zo meer reizigers naar het openbaar vervoer te halen, de vergroening is echt ingezet,” zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Vlaanderen zet zo samen met De Lijn volop in op duurzaamheid en de vergroening van het wagenpark. Een duidelijke ambitie voor gezondere lucht en om de klimaatuitdagingen daadwerkelijk aan te pakken.”

Troeven

De e-bussen beschikken inderdaad over heel wat troeven: extra-brede infoschermen met actuele ritinformatie en halteaankondiging, een elektrische oprijplaat voor rolstoelen, USB-laadpunten voor gsm’s en smartphones, een uitnodigende vloerbedekking met hout-look, zitplaatsen bekleed met gerecycleerd leder, aangename LED-binnenverlichting, een verbeterde klimaatregeling, een comfortabele vering en veel meer. En aangezien ze volledig elektrisch zijn aangedreven, zijn ze veel stiller en trillingsvrij.

Veiligheid

Ook aan de veiligheid van reiziger, omstaanders en chauffeur is gedacht. De e-bussen beschikken over een breed palet van veiligheidsuitrustingen, zoals camera’s in plaats van zij- en achteruitrijspiegels, antislip en antibotsing, verschillende detectiesystemen en een trambel voor voetgangers en fietsers. Daarnaast kan de chauffeur zijn stuurpost voldoende afsluiten om eventuele agressie tegen te gaan.

Meer nieuws

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Op 26 september hield Mercedes-Benz Trucks een event in Berlijn, waarbij een recordrit met een Mercedes-Benz Actros trekker met brandstofcel van Cellcentric op vloeibare waterstof werd afgesloten. De trekker oplegger combinatie van 40 ton had een traject van de...

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6 met kastopbouw   Beherman Motors, invoerder van de citytrucks van Piaggio Commercial presenteert met de Piaggio Porter NP6 een ideale lichte vrachtwagen voor inzet in stads- en dorpskernen. Naast het standaard chassis-cabinemodel, de pick-up en...

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zet voortdurend alles op alles om nieuwe collega’s aan te trekken. Oktober wordt terug jobdagen-maand. Er werden 900 chauffeurs gezocht voor 2023. De teller van aangeworven chauffeurs dit jaar staat ongeveer op 600. Dat betekent dat er via een aantal...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This