Digitalisering zet door in de transportsector

Verschenen: 4 juli 2019

Net als in veel sectoren kampt ook de transportbranche met grote tekorten aan gekwalificeerde vakmensen. Ook Raben Group heeft continu behoefte aan nieuwe vrachtwagenbestuurders. “Onze chauffeurs ervaren een hoge werkdruk omdat ze veel tijd kwijt zijn aan administratieve handelingen terwijl ze toch op tijd op hun bestemmingen moeten zijn. Om dit probleem op te lossen hebben we begin dit jaar mobiele apparaten aangeschaft waardoor de benodigde administratietijd sterk afneemt en er meer tijd is voor het rijden zelf. Want chauffeurs zitten liever op de weg dan stil te staan!”

Raben Group  schafte  eind maart voor haar 65 filialen in 11 landen zo’n 5.500 mobiele apparaten aan, waaronder 4.000 Toughbook N1 van Panasonic. “Deze handhelds combineren de functies van een tablet, telefoon en een barcodelezer”, steltBartosz Kolasiński, projectmanager bij Raben Group. “De basistaak van deze robuuste 4,7-inch apparaten is om gegevens over de status van de zending te verzamelen en deze realtime door te sturen naar onze IT-systemen. De zeer nauwkeurige tool bewaakt via GPS de leveringen op basis van de geschatte aankomsttijd (ETA-parameter). Doordat de handhelds met realtime gegevens werken worden onvoorziene gebeurtenissen op de weg ook meegenomen in de berekeningen.”

De handheld wordt door de chauffeurs daarnaast gebruikt om te navigeren, te communiceren met de transportafdeling en klantenservice. Kolasiński: “Bovendien hebben de apparaten extra mogelijkheden die het dagelijkse werk van de chauffeurs vergemakkelijken. Zo maakt de barcodelezer het efficiënt scannen van labels mogelijk tijdens het laad- en transportproces. Via het apparaat is het ook mogelijk om handtekeningen vast te leggen die de leveringen van de goederen bevestigen en gelijktijdig elektronische POD-documenten (bewijs van aflevering) maken. Tot slot brengt het de route die de vrachtwagen aflegt in kaart en bewaakt het het begin- en eindtijdstip van de route, het aantal afgelegde kilometers, de bezochte bestemmingen en elke handeling die is uitgevoerd tijdens het transport.”

“De schaal was een van de grootste uitdagingen tijdens de implementatie”, licht Kolasiński toe. “De handhelds in de productiefase werden uitgerust met de vereiste software, waaronder TISLOG Mobile Enterprise en Mobile Device Management. Vervolgens integreerden wij deze met onze eigen systemen als Transport Management System, Truck & Trace, transportkaart (PTV), transportnavigatie (PTV), voertuigbeheerapplicatie (TISLOG) en het Raben-archief Contman CD3. Bovendien zijn de apparaten aangepast aan de eisen die in de afzonderlijke landen door de regelgevende instanties worden gesteld. In Polen zijn de units bijvoorbeeld uitgerust met de SENT GEO-applicatie, waarmee online-controle van accijnsgoederen mogelijk is.”

“De Toughbook N1 heeft alles wat we nodig hebben; een hoog rendement, compacte afmetingen, duurzaamheid, een nauwkeurig GPS-systeem, een duidelijke display en een handige codescanner”, besluit Kolasiński. “Rekening houdend met de schaal van het project besloten we om voor Panasonic-oplossingen te kiezen omdat het bedrijf in elke fase van de implementatie service-ondersteuning bood. En na de uitrol bestond de mogelijkheid om de apparaten aan te passen aan onze behoeften.”

Raben Group is van plan om meer dan 6.000 van gelijkaardige modellen, waaronder 5.000 Panasonic-handhelds, te implementeren. Om zo’n groot aantal toestels te beheren, maakt Raben gebruik van het MDM-systeem (Mobile Device Management), dat de mogelijkheid biedt om TIS GmbH op afstand te beheren. Het systeem stelt IT-managers in staat om op afstand apparaten te configureren en eerder geïnstalleerde software bij te werken, en om extra applicaties te installeren volgens vastgestelde behoeften. De apparaten hebben 5 jaar garantie, waaronder huis-aan-huis-service.

Meer nieuws

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Op 26 september hield Mercedes-Benz Trucks een event in Berlijn, waarbij een recordrit met een Mercedes-Benz Actros trekker met brandstofcel van Cellcentric op vloeibare waterstof werd afgesloten. De trekker oplegger combinatie van 40 ton had een traject van de...

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6 met kastopbouw   Beherman Motors, invoerder van de citytrucks van Piaggio Commercial presenteert met de Piaggio Porter NP6 een ideale lichte vrachtwagen voor inzet in stads- en dorpskernen. Naast het standaard chassis-cabinemodel, de pick-up en...

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zet voortdurend alles op alles om nieuwe collega’s aan te trekken. Oktober wordt terug jobdagen-maand. Er werden 900 chauffeurs gezocht voor 2023. De teller van aangeworven chauffeurs dit jaar staat ongeveer op 600. Dat betekent dat er via een aantal...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This