Digitalisering zet door in de transportsector

Verschenen: 4 juli 2019

Net als in veel sectoren kampt ook de transportbranche met grote tekorten aan gekwalificeerde vakmensen. Ook Raben Group heeft continu behoefte aan nieuwe vrachtwagenbestuurders. “Onze chauffeurs ervaren een hoge werkdruk omdat ze veel tijd kwijt zijn aan administratieve handelingen terwijl ze toch op tijd op hun bestemmingen moeten zijn. Om dit probleem op te lossen hebben we begin dit jaar mobiele apparaten aangeschaft waardoor de benodigde administratietijd sterk afneemt en er meer tijd is voor het rijden zelf. Want chauffeurs zitten liever op de weg dan stil te staan!”

Raben Group  schafte  eind maart voor haar 65 filialen in 11 landen zo’n 5.500 mobiele apparaten aan, waaronder 4.000 Toughbook N1 van Panasonic. “Deze handhelds combineren de functies van een tablet, telefoon en een barcodelezer”, steltBartosz Kolasiński, projectmanager bij Raben Group. “De basistaak van deze robuuste 4,7-inch apparaten is om gegevens over de status van de zending te verzamelen en deze realtime door te sturen naar onze IT-systemen. De zeer nauwkeurige tool bewaakt via GPS de leveringen op basis van de geschatte aankomsttijd (ETA-parameter). Doordat de handhelds met realtime gegevens werken worden onvoorziene gebeurtenissen op de weg ook meegenomen in de berekeningen.”

De handheld wordt door de chauffeurs daarnaast gebruikt om te navigeren, te communiceren met de transportafdeling en klantenservice. Kolasiński: “Bovendien hebben de apparaten extra mogelijkheden die het dagelijkse werk van de chauffeurs vergemakkelijken. Zo maakt de barcodelezer het efficiënt scannen van labels mogelijk tijdens het laad- en transportproces. Via het apparaat is het ook mogelijk om handtekeningen vast te leggen die de leveringen van de goederen bevestigen en gelijktijdig elektronische POD-documenten (bewijs van aflevering) maken. Tot slot brengt het de route die de vrachtwagen aflegt in kaart en bewaakt het het begin- en eindtijdstip van de route, het aantal afgelegde kilometers, de bezochte bestemmingen en elke handeling die is uitgevoerd tijdens het transport.”

“De schaal was een van de grootste uitdagingen tijdens de implementatie”, licht Kolasiński toe. “De handhelds in de productiefase werden uitgerust met de vereiste software, waaronder TISLOG Mobile Enterprise en Mobile Device Management. Vervolgens integreerden wij deze met onze eigen systemen als Transport Management System, Truck & Trace, transportkaart (PTV), transportnavigatie (PTV), voertuigbeheerapplicatie (TISLOG) en het Raben-archief Contman CD3. Bovendien zijn de apparaten aangepast aan de eisen die in de afzonderlijke landen door de regelgevende instanties worden gesteld. In Polen zijn de units bijvoorbeeld uitgerust met de SENT GEO-applicatie, waarmee online-controle van accijnsgoederen mogelijk is.”

“De Toughbook N1 heeft alles wat we nodig hebben; een hoog rendement, compacte afmetingen, duurzaamheid, een nauwkeurig GPS-systeem, een duidelijke display en een handige codescanner”, besluit Kolasiński. “Rekening houdend met de schaal van het project besloten we om voor Panasonic-oplossingen te kiezen omdat het bedrijf in elke fase van de implementatie service-ondersteuning bood. En na de uitrol bestond de mogelijkheid om de apparaten aan te passen aan onze behoeften.”

Raben Group is van plan om meer dan 6.000 van gelijkaardige modellen, waaronder 5.000 Panasonic-handhelds, te implementeren. Om zo’n groot aantal toestels te beheren, maakt Raben gebruik van het MDM-systeem (Mobile Device Management), dat de mogelijkheid biedt om TIS GmbH op afstand te beheren. Het systeem stelt IT-managers in staat om op afstand apparaten te configureren en eerder geïnstalleerde software bij te werken, en om extra applicaties te installeren volgens vastgestelde behoeften. De apparaten hebben 5 jaar garantie, waaronder huis-aan-huis-service.

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This