Doosan presenteert ‘Concept X’ voor de bouwplaats van de toekomst

Verschenen: 28 november 2019

Doosan demonstreert onbemande en geautomatiseerde oplossingen voor bouwwerkzaamheden

Doosan Infracore presenteerde op 20 november het nieuwe ‘Concept X’ op zijn proefterrein in Boryeong, Korea. ‘Concept X’ is een besturingsoplossing voor apparatuur en machines op de bouwplaats. De technologie is ontworpen om de productiviteit en de veiligheid op de bouwplaats te verbeteren en komt in 2025 beschikbaar voor commercieel gebruik.

‘Concept X’ is een besturingsoplossing die op meerdere manieren inzetbaar is. Denk bijvoorbeeld aan terreinonderzoek met 3D-dronescanning, het opstellen van operationele plannen op basis van topografische gegevens en de bediening van bouwmachines zoals graafmachines en wielladers zonder menselijke tussenkomst. Kortom, ‘Concept X’ realiseert de bouwplaats van de toekomst door alle complexe en risicovolle bouwwerkzaamheden uitsluitend door apparatuur te laten uitvoeren. Hierdoor kan het personeel zich concentreren op geavanceerde analyse- en managementtaken.

Het nieuwe concept varieert van landmeetkunde tot en met de besturing van bouwmachines, zoals graafmachines en wielladers. Hoewel zelfrijdende machines al eerder in de bouw geïntroduceerd werden, is Doosan Infracore’s introductie van onbemande automatiseringstechnologieën als onderdeel van het hele bouwproces een wereldprimeur. 

‘Concept X’ omvat een breed scala aan geavanceerde, industriële technologieën zoals beeldherkenning, cognitieve besturingstechnologieën, technologie voor autonoom rijden, 5G-afstandsbediening, 3D-drone-analyses, technologieën voor het voorspellen van fouten en een nauwkeurige planning en toewijzing van de workload.

De nieuwe technologieën die tijdens de demonstratie werden gepresenteerd, omvatten onder meer een technologie die ontworpen is om driedimensionele plattegronden van werkterreinen te maken met gegevens die door drones worden gescand. Dankzij deze technologie kan onbemand bouwmaterieel zoals graafmachines en wielladers het werk op elke locatie uitvoeren. ‘Concept X’ is een technologie die eveneens de real-time monitoring van de voortgang van het werk mogelijk maakt.

Doosan Infracore vertelde dat de oplossing de productiviteit op de bouwplaats en de economische haalbaarheid van projecten aanzienlijk zal verbeteren, met name door de tijd en kosten die nodig zijn voor de exploitatie van bouwmachines te verminderen. De nieuwe technologieën leiden bovendien tot een aanzienlijke verbetering van de veiligheid voor de werknemers op de bouwplaats. Doosan Infracore is van plan om ‘Concept X’ in 2025 op de markt te brengen nadat de technologie volledig is uitontwikkeld, getest en goedgekeurd.

“‘Concept X’ is niet alleen een technologie voor onbemande bouwmachines; ze integreert zelfs meerdere state-of-the-art technologieën die onmiddellijk kunnen reageren op veranderingen die zich op de bouwplaats kunnen voordoen,” verklaarde Doosan Infracore President & CEO Dongyoun Sohn. “Het wordt een mensgerichte technologie die niet alleen leidt tot opmerkelijke verbeteringen in economie en veiligheid, maar ook tot meer banen in high-techindustrieën.”

Naast de onafhankelijke technologieontwikkeling heeft Doosan Infracore verschillende vormen van open innovatie nagestreefd, waaronder samenwerking met bedrijven en scholen, evenals investeringen in startups. Het bedrijf heeft een industriëel-academische samenwerking met Seoul National University, Yonsei University en Hanyang University opgezet om nieuwe technologieën te ontwikkelen met betrekking tot AI-gebaseerde bouwuitrusting, drones, 3D-analyses en operationele gegevensanalyse. In 2018 introduceerde Doosan Infracore, in samenwerking met LG U +, voor het eerst ter wereld 5G-gebaseerde afstandsbedieningstechnologie.

Meer nieuws

Volvo lanceert vrachtwagens aangedreven op waterstof

Volvo lanceert vrachtwagens aangedreven op waterstof

Volvo Trucks ontwikkelt vrachtwagens met verbrandingsmotoren die op waterstof rijden. Wegtests met vrachtwagens die waterstof in verbrandingsmotoren gebruiken, zullen beginnen in 2026 en de commerciële lancering is gepland voor het einde van dit decennium....

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This