Efficiëntie bevestigd in TÜV-test: nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN bespaart tot 8,2 procent brandstof

Verschenen: 25 juni 2020

In februari stelde MAN zijn nieuwe vrachtwagengeneratie voor aan het publiek. Naast de unieke focus op de bestuurder, die resulteerde in een nieuw bedieningsconcept, stond ook zuinig- heid bovenaan het prioriteitenlijstje. Nieuwe concepten voor de aandrijflijn, de aerodynamica en de efficiëntieassistent MAN EfficientCruise maken de nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN tot 8,2 procent zuiniger dan de vorige generatie. TÜV Süd heeft dit besparingspotentieel nu bevestigd in een test.

• TÜV-test bevestigt brandstofbesparing tot 8,2 procent voor nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN

• Nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN is nog zuiniger dan vorige generatie

• Innovaties op het vlak van aandrijflijn, aerodynamica en MAN EfficientCruise maken nieuwe vrachtwagengeneratie bijzonder zuinig

De 684 kilometer lange TÜV-test liet er geen twijfel over bestaan: in vergelijking met de MAN TGX 18.460 (het vorige model met Euro-6c-motor) vergde de nieuwe MAN TGX 18.470 Euro 6d gemiddeld 8,2 procent minder brandstof over de 342 kilometer lange testroute over snel- en plattelandswegen, die twee keer na elkaar werd afgelegd. Om de prestaties van het voertuig perfect te kunnen vergelijken wisselden de testvoertuigen tussen de twee ritten van oplegger en bestuurder. Het profiel van het normale snelweg- parcours kwam voor 90 procent overeen met de afstanden die in het Europese langeafstandsverkeer worden afgelegd.

De concrete besparingen die in deze TÜV-test werden gerealiseerd bevestigen dus het besparingspotentieel dat MAN voor zijn nieuwe vracht- wagengeneratie had voorspeld. “Lage totale voertuigkosten zijn van doorslaggevend belang voor het succes van onze klanten. We hebben de nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN consequent ontwikkeld met het oog op een maximale efficiëntie en zuinigheid – en die doelstellingen hebben we volledig

bereikt! We zijn verheugd dat dit ook werd bevestigd in een test door een onafhankelijke testorganisatie. Het hele team verdient een pluim voor deze fantastische prestatie,” zo verklaarde Dr. Frederik Zohm, lid van de Raad van Bestuur voor Research and Development bij MAN Truck & Bus, naar aanleiding van het TÜV-resultaat.

Göran Nyberg, lid van de Raad van Bestuur voor verkoop en marketing, voegde eraan toe: “Met de nieuwe vrachtwagengeneratie komen we onze merkbelofte ‘Simplifying Business’ op de best mogelijke manier na. We richten ons zowel tot chauffeurs als tot fleetbeheerders: allebei plukken ze de vruchten van de vele innovaties.”

Aandrijflijn met nieuwe, uiterst efficiënte asaandrijving

De verdere efficiëntieverbeteringen ten opzichte van de vorige generatie steunen op tal van technische innovaties en conceptverbeteringen die in de nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN worden geïntroduceerd. Wat de aandrijflijn betreft hebben die nieuwigheden niet alleen betrekking op de bijzonder zuinige Euro-6d-motoren, maar ook op de nieuwe, geoptimali- seerde hypoïde asaandrijving met een bijzonder lange asverhouding van 2,31, die de efficiëntie ten goede komt. In combinatie met de TipMatic-transmissie van MAN, die het meest tot haar recht komt bij brandstofgevoelig langeafstandsvervoer, vult die de D26 Euro 6d-motor met zijn eenfasige turbo, beperkte uitlaatgasrecirculatie en hogere thermodynamische efficiëntie perfect aan. Dat vertaalt zich zelfs bij hogere toerentallen in een bijzonder zuinige aandrijving.

“Dynamic Sailing” met de nieuwe MAN EfficientCruise

Met een perfect op de situatie afgestemde configuratie ontvouwt de MAN EfficientCruise met gps-snelheidsregelaar zijn volledige potentieel en biedt hij in de nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN nog meer functies. Een van die functies is “Dynamic Sailing”, dat de motor op vlakke ondergrond in het zuinige toerentalbereik houdt door voortdurend af te wisselen tussen accelereren en freewheelen om zo brandstof te besparen. MAN heeft ook de afstandsbewaring van de adaptieve snelheidsregelaar geoptimaliseerd om de freewheelfasen optimaal te benutten. Zo houdt de vrachtwagen meer afstand tot zijn voorligger voor hij de top van een helling bereikt om op de daaropvolgende afdaling zo lang mogelijk ongehinderd te kunnen freewheelen. De nieuwe MAN EfficientCruise houdt nu ook meer rekening met de verkeersinfrastructuur zoals rotondes en vaste snelheidsbeperkingen om het vermogen in een vroeg stadium te beperken en zo nog efficiënter te rijden.

Aerodynamica nieuw design voor meer efficiëntie

Behalve de aandrijflijn en de MAN EfficientCruise heeft ook de aerodynamica in ruime mate bijgedragen tot het lagere brandstofverbruik van de nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN. Zo zorgen slankere buitenspiegels voor een kleiner frontaal oppervlak en verbeteren windgeleiders op de voorflap de luchtstroom naar de radiator en het motorcompartiment. Door deze windgeleiders door te trekken over de deuren beperkten de ingenieurs de turbulentie in de zijdelingse luchtstroom en de vervuiling in deze zone. Het zogeheten luchtgordijn op de hoeken van de bumper optimaliseert de stroming rond en door de inlaat. Nieuwe dakspoilers en zijflappen vullen de luchtstroomgeleiding van vrachtwagen naar oplegger perfect aan.

MAN DigitalServices helpt bestuurders en bedrijven geld te besparen

TÜV bevestigde dat de nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN bij standaard transportactiviteiten tot 8,2 procent brandstof kan besparen als de bestuurder weet hoe de innovatieve technologieën werken en hoe hij ze moet gebruiken. MAN biedt hiertoe nuttige digitale diensten. Elk voertuig wordt standaard geleverd met MAN Essentials, dat essentiële voertuiginformatie geeft en een basisevaluatie van de rijgegevens mogelijk maakt. Op basis van die gegevens biedt het optionele MAN Perform een handige efficiëntieanalyse, die op haar beurt de basis legt voor MAN Connected Co- Driver, een persoonlijke coaching vanop afstand die de bestuurder rechtstreeks op zijn werkplek begeleidt. Dat betekent dat bestuurders en ondernemers het volledige besparingspotentieel van de nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN snel en eenvoudig kunnen benutten.


TÜV-test bevestigt brandstofbesparing tot 8,2 procent voor de nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This