Elektrisch naar de top: MAN is Europees marktleider voor elektrische bussen

Verschenen: 7 februari 2024

  • Europese eBus-markt 2023: MAN Lion’s City E op de 1e plaats voor nieuwe inschrijvingen
  • 780 elektrische bussen van MAN ingeschreven in Europa
  • Marktaandeel van ongeveer 13,3 procent geeft MAN toppositie op de markt van de elektrische bussen
  • De topmarkten zijn Duitsland, Zweden, Spanje, Noorwegen en België

In heel wat grote steden is de MAN Lion’s City E een integraal onderdeel van het stadsbeeld geworden. Vorig jaar alleen al werden er 780 elektrische bussen van MAN ingeschreven in Europa (EU27+3). Volgens de recentste inschrijvingsstatistieken is MAN Truck & Bus daarmee Europees marktleider op het gebied van elektrische bussen, met een marktaandeel van ongeveer 13,3 procent, genoeg om de concurrentie achter ons te houden. De Europese verkoopcijfers voor MAN eBussen spreken dan ook voor zich: de constructeur van bedrijfsvoertuigen verkocht in 2023 niet minder dan 771 eBussen en de verkoopcijfers van de Lion’s City E werden bijna verdrievoudigd in vergelijking met het jaar daarvoor (263 elektrische bussen in 2022).

MAN is echter niet ‘gewoon’ marktleider op de algemene Europese markt, maar ook op diverse nationale eBus-markten, waaronder Duitsland (245 Lion’s City E ingeschreven in 2023), Zweden (126 inschrijvingen), België (69 inschrijvingen), Oostenrijk (26 inschrijvingen) en Slovenië (8 inschrijvingen).

“Qua aantallen voerden Duitsland, Zweden, Spanje, Noorwegen en België de race aan,” vertelt Robert Katzer, Head of Sales & Product Bus, en hij voegt eraan toe: “Bijna 80 procent van alle Lion’s City E-bussen die in 2023 in Europa werden verkocht, rijdt rond in een van deze vijf landen en verzekert er veilig, betrouwbaar en bovenal duurzaam openbaar vervoer.”

In Spanje en Noorwegen groeide de markt voor elektrische bussen het voorbije jaar bijzonder snel, zowel wat het totale aantal inschrijvingen betreft als qua nieuwe inschrijvingen van MAN eBussen: In Noorwegen werden 76 Lion’s City E in gebruik genomen en in Spanje nog eens 93. Daarbij deden onder meer de Spaanse steden Alicante, Bilbao, Málaga, San Sebastián en Valencia een beroep op de innovatieve stadsbus. “Onze duizendste Lion’s City E, die in september 2023, bijna drie jaar na de start van de serieproductie, van de band rolde in de MAN-fabriek in Starachowice (Polen), is actief in de regio Madrid en dus in Spanje,” aldus Katzer. De elektrische bus werd besteld door transportbedrijf Auto Periferia S.A., een dochterbedrijf van de Spaanse Grupo Ruiz.

Ook Scandinavië wordt als een van de pioniers van de elektrische mobiliteit beschouwd. Dat blijkt ook uit de inschrijvingscijfers: In Zweden, Noorwegen en Denemarken werden het voorbije boekjaar 230 elektrisch aangedreven stadsbussen van MAN ingeschreven. MAN zette in december alleen al met succes 76 eBussen op de weg in de Noorse hoofdstad Oslo. De 59 solobussen en 17 gelede bussen werden besteld door transportbedrijf Unibuss. De onderneming opteerde onder meer voor de MAN Lion’s City E om de CO2-balans in het openbaar vervoer aanzienlijk te verbeteren.

“We zijn verheugd over deze successen, die we te danken hebben aan onze klanten, maar ook aan de onvermoeibare inspanningen van ons busteam,” aldus Barbaros Oktay, Head of Bus bij MAN Truck & Bus. “In het nieuwe jaar willen we de transformatie naar duurzame mobiliteit uiteraard blijven stimuleren en onze verkoop van batterijaangedreven elektrische bussen verder verhogen.” Samen met partners en klanten blijft MAN timmeren aan de weg naar duurzame mobiliteit om het milieu en klimaat te beschermen. De constructeur van bedrijfsvoertuigen zet zich volledig in voor de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs.

De inspanningen van MAN zijn gericht op uitgebreid advies en innovatieve oplossingen, afgestemd op de behoeften van de markt. “We hadden altijd al voorzien om onze eBus in nauwe samenwerking met onze klanten te ontwikkelen en verder te optimaliseren. Ons doel was en is immers om de beste elektrische stadsbus aan te bieden en transportbedrijven zo goed mogelijk te ondersteunen op hun weg naar duurzaam openbaar vervoer. Dat onze inspanningen door de markt en vele experts beloond worden, is dan ook een groot succes,” vat Oktay samen.

Behalve klanten, bestuurders en passagiers zijn ook experts en de vakpers

onder de indruk van de Lion’s City E. Zo heeft de internationale jury van ‘Bus & Coach of the Year’ onze eBus uitgeroepen tot ‘Bus of the Year 2023’. Ook werd ze door een internationale vakjury verkozen tot “Sustainable Bus of the Year 2024”. Vooral efficiëntie, milieuvriendelijkheid en het engagement van MAN als pionier op het vlak van elektrische mobiliteit zorgden voor heel wat enthousiasme.

Meer nieuws

Een daverend succes voor het “Full Liner” evenement in Genk

Een daverend succes voor het “Full Liner” evenement in Genk

Renault Trucks BeLux heeft gisteren in Hangar 58 in Genk een belangrijke mijlpaal bereikt in zijn streven naar een co2-vrije economie met de organisatie van het evenement "Full Liner". Dit unieke evenement toonde ons volledige gamma elektrische voertuigen, van...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This