Elektrische bussen: VDL Bus & Coach marktleider in Europa

Verschenen: 6 oktober 2022

In het eerste half jaar van 2022 zijn in totaal 1.767 elektrische bussen geregistreerd in Europa. VDL Bus & Coach is met 242 geregistreerde elektrische bussen Europese marktleider. Dit blijkt uit cijfers van Chatrou CME Solutions.

Met 1.385 registraties in de eerste helft van 2021, zijn de registraties in het eerste half jaar van 2022 met 28% gestegen. Ook het jaar ervoor heeft het aantal elektrische bussen een forse stijging laten zien: zo zijn er in Europa 48% meer e-bussen geregistreerd in 2021 ten opzichte van 2020. Vorig jaar zijn er in totaal 3.282 e-bussen geregistreerd; in 2020 waren dit er 2.210. Het aantal geregistreerde elektrische bussen in Europa is voor het eerst de 10.000 gepasseerd. Sinds het bijhouden van deze telling, in 2012, staat het exacte aantal op 10.270.

Groeiende marktvraag

“Als je kijkt naar de cijfers, valt natuurlijk op dat de markt groter en tegelijkertijd ook opener wordt waardoor er meer spelers actief zijn”, zegt Alex de Jong, Business Manager Public Transport van VDL Bus & Coach. “Als frontrunner houden wij ons daarin al jaren uitstekend staande, zo blijkt ook opnieuw uit de registraties over het eerste half jaar van 2022. Met de ontwikkelde nieuwe generatie VDL Citea zetten wij bovendien een veelzijdig mobiliteitsplatform in de markt, waardoor wij in de komende jaren voorop kunnen blijven lopen in de markt van openbaar vervoer.”

Eind juli heeft VDL Bus & Coach de mijlpaal van 200 miljoen elektrische kilometers gevierd. Inmiddels leggen de 1.300 elektrische VDL Citea’s iedere dag ruim 240.000 kilometers af in 11 Europese landen en 77 steden en regio’s. De 200 miljoen elektrische kilometers zorgen voor een besparing van bijna 28 miljoen kilogram CO2-uitstoot.

Nederland heeft de meeste elektrische VDL-voertuigen en heeft daarmee ook de meeste elektrische kilometers afgelegd: bijna 165 miljoen, wat neerkomt op ruim 4.000 keer de wereld rond. In 35 steden zijn ongeveer 650 elektrische bussen operationeel. Als het gaat om het aantal gereden elektrische kilometers, maakt VDL Bus & Coach in Duitsland snel meters: inmiddels gaat het om ruim 12 miljoen kilometer afgelegd door 270 elektrische Citea’s die in 15 steden operationeel zijn. Ook Scandinavië blijft traditiegetrouw een van de belangrijkste markten voor VDL Bus & Coach. In Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken hebben 250 VDL Citea’s ongeveer 25 miljoen elektrische kilometers afgelegd.

Nieuwe generatie VDL Citea

VDL Bus & Coach is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in Europa op het gebied van e-mobiliteit. Sinds de introductie van de eerste VDL Citea SLF-120 Electric in Genève, tijdens de UITP Mobility & City Transport beurs in 2013, heeft VDL Bus & Coach zich sterk gericht op elektrische mobiliteit.

Vanuit de VDL-visie is een busconcept ontwikkeld, volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn, dat klaar is voor de toekomst en waarbij zero emissie vanzelfsprekend is. Batterijen in de vloer, een composiet zijwand uit één stuk, slim energiemanagement, een uitgekiend klimaatsysteem en een ergonomische chauffeursomgeving. Met deze 5 belangrijke innovaties introduceert VDL Bus & Coach het productgamma van de nieuwe generatie VDL Citea, dat bestaat uit 4 verbeterde lengtevarianten en 5 types.

De nieuwe generatie Citea’s is al in verschillende landen verkocht en zal vanaf dit jaar in verschillende steden en gebieden worden ingezet: Nederland (Eindhoven en Amsterdam), Finland (Kotka en Lahti), België (geheel Vlaanderen), Duitsland (Oberhausen en Braunschweig) en Frankrijk (Bordeaux).

Tijdens Innotrans 2022 werd de nieuwe generatie Citea voor het eerst aan het publiek getoond.

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This