Enorme stijging van het aantal vrachtaanbiedingen in het eerste kwartaal van 2022

Verschenen: 5 mei 2022

Vrachtaanbiedingen die in het eerste kwartaal van 2022 via het platform van Teleroute zijn geregistreerd, wijzen op een goed jaar voor het vrachtvervoer over de weg.

Het vrachtvervoer over de weg in Europa is in 2022 op weg naar een succesvolle “normalisatie” van de sector, met een groeiende stroom goederen en optimistische vooruitzichten voor de rest van het jaar, aldus de analyse van het Teleroute-platform. 

De registers van het eerste kwartaal van het jaar in de database tonen uitzonderlijke cijfers. Van januari tot maart 2022 zijn er zelfs meer dan 16,5 miljoen vrachtaanbiedingen van of naar Europa via het platform overeengekomen, 1,5 miljoen meer dan in dezelfde periode van 2021. Vergeleken met 2020 is het verschil nog groter, toen werden iets meer dan 11 miljoen vrachtaanbiedingen geboekt. Dit betekent 10% meer vrachtaanbiedingen en gemiddeld meer dan 180.000 aanbiedingen per dag. 

Een stijging in alle opzichten 

De groei was algemeen in elk opzicht, waarbij de export (+8%) en de import (+8%) nieuwe records bereikten, maar met een sterkere groei van de binnenlandse vrachtaanbiedingen (van en naar hetzelfde land) van 14%. 

Zo vertrokken er bijvoorbeeld uit Roemenië, het land van waaruit de meeste vrachtaanbiedingen via het Teleroute-platform vertrekken, in het eerste kwartaal van 2022 1,3 miljoen ladingen. De grootste stijging binnen de belangrijkste exporterende landen werd genoteerd in Italië (+50% stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2021), gevolgd door Oostenrijk, met een stijging van 52% ten opzichte van een jaar eerder. Ook het aantal importaanbiedingen in het eerste kwartaal steeg, met 6 miljoen, een stijging van 8%. In dit geval zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Roemenië de grootste markten, samen verantwoordelijk voor 71% van het totale aantal vrachtaanbiedingen voor Europa via de Teleroute-vrachtbeurs. 

De cijfers voor de binnenlandse routes zijn het sterkst gestegen (+14%) en verantwoordelijk voor een toenemend percentage van de vrachtaanbiedingen die via Teleroute worden gepubliceerd. In dit opzicht bedraagt het aantal vrachtaanbiedingen naar en van hetzelfde land nu meer dan 4,5 miljoen. Deze groei was in specifieke gevallen ongehoord, zoals in Italië en Duitsland, met een fantastisch percentage van respectievelijk 52% en 45%. Uit deze gegevens blijkt dat er steeds meer binnenlandse vrachtaanbiedingen via het Teleroute-platform lopen. 

Bekijk de complete barometer via deze link.

Meer nieuws

Renault Trucks kondigt nieuw logistiek platform in Lyon aan

Renault Trucks kondigt nieuw logistiek platform in Lyon aan

Renault Trucks kondigt de constructie van een nieuw energiepositief gebouw aan in het hart van zijn site in Lyon-Saint-Priest. Het gebouw zal een oppervlakte van 46.000 m2 hebben en vertegenwoordigt een investering van 132 miljoen euro. Het gebouw, dat in 2028 zijn...

Hendrik De Spiegelaere overleden

Hendrik De Spiegelaere overleden

Journalist Hendrik De Spiegelaere is gisterennamiddag, na een kort ziekbed, overleden. Hij stond aan de grondslag van TRANSPORAMA. Sinds een aantal jaar was hij ook verantwoordelijk voor de journalistieke invulling van Trans Aktueel. Hendrik studeerde industriële...

Eerste trucks in Dachser-kleuren voor Müller Fresh Food Logistics

Eerste trucks in Dachser-kleuren voor Müller Fresh Food Logistics

Müller Fresh Food Logistics voegt eerste trucks in Dachser-kleuren aan wagenpark toe Müller Fresh Food Logistics, de logistieke dienstverlener gespecialiseerd in voedingsmiddelendistributie, heeft zes Euro 6 trucks van MAN volledig in Dachser-kleuren aangeschaft. Het...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This