European Mobility Expo: dé afspraak voor professionals uit de mobiliteitssector

Verschenen: 28 april 2022

De 10e editie van de European Mobility Expo vindt plaats van 7 tot 9 juni in hal 4 van het evenementencomplex Porte de Versailles in Parijs. Meer dan 170 exposanten blazen verzamelen om er de 11.000 verwachte bezoekers te verwelkomen. Het worden drie uitzonderlijke dagen tijdens dewelke mobiliteitsprofessionals elkaar kunnen ontmoeten om informatie uit te wisselen over elkaar en de sector. De eregast op deze eerste fysieke editie van EuMo Expo 2022 is de stad Milaan.

Focus op een innovatieve en dynamische sector

Fabrikanten, operators, energieleveranciers, ingenieursbureaus, bedrijven rond reizigersinformatie, ticketbedrijven, start-ups, actieve mobiliteit… er zullen meer dan 170 exposanten uit Frankrijk en de rest van de wereld aanwezig zijn. Ze komen er aan de bezoekers hun nieuwe, steeds krachtigere en meer ecologische producten en diensten voorstellen: politici en technici van lokale overheden, operators, ondernemers, journalisten … Voor Marc Delayer, voorzitter van GIE Objectif transport public, “na een nooit geziene gezondheidscrisis wil EuMo Expo alle partijen de mogelijkheid bieden hun commerciële relaties te versterken, nieuwe partnerschappen aan te gaan, de politici van hun eigen streek en daarbuiten ontmoeten of nieuwe oplossingen ontdekken.”

Conferenties staan centraal op de beurs

“Milieu, energie, multimodaliteit. Transitie of revolutie? Duurzame mobiliteit bevorderen, een kans voor de toekomst!”, dat is het door de Franse beroepsfederaties GART en de UTP gekozen thema van de conferenties, die vrij toegankelijk zijn, in het hart van de beurs. Franse en Europese experts, met een verschillende achtergrond, zullen er samen debatteren en nadenken over de hete hangijzers: de energietransitie, MaaS, mobiliteit van jongeren en senioren, openstelling voor concurrentie … En in de Agora-ruimte krijgen exposanten gedurende 30 minuten de ruimte om een innovatie of een experiment te komen voorstellen.

Enkele verwachte lezingen:

“Het Franse voorzitterschap van de Europese Unie: wat zijn de ambities rond duurzame mobiliteit in het algemeen en het openbaar vervoer en de spoorwegen in het bijzonder?”
Dinsdag 7 juni, om 14.15, in de Conferentieruimte
Europese Green Deal, “Fit for 55”-pakket, herziening van de TEN-T-verordening, ITS-richtlijn … De vele Europese transportinitiatieven betreffen de meest uiteenlopende domeinen. Zij zijn een enrome uitdaging omdat ze het milieu willen beschermen en tegelijk de klimaatverandering willen bestrijden. In januari het Frankrijk het voorzitterschap van de Europese Unie overgenomen. Kunnen we vijf maanden later al een voorzichtige balans opmaken? Hoe heeft dit Franse voorzitterschap bijgedragen aan het bevorderen van een duurzame en intelligente mobiliteit? Met welke ambities voor duurzame mobiliteit? De sprekers zullen er bijvoorbeeld evalueren hoe het Franse voorzitterschap van de Europese Unie een mooie gelegenheid was om, op Europees niveau, het belang van het stedelijk openbaar vervoer en het spoorwegvervoer te erkennen.

“Het openbaar vervoer is de essentiële partner van de OS in Parijs in 2024”.

Woensdag 8 juni, om 11.45 uur in de Agora-ruimte

“Infrastructuur en transport”: welke Europese financieringen?

Donderdag 9 juni, om 9 uur in de Conferentieruimte

Of het nu via oproepen is om innovatieve financiële instrumenten voor te stellen of in het kader van de Connecting Europe Facility (CEF), structurele fondsen, de Recovery and Resilience Facility of de

Europese Investeringsbank (EIB), de Europese Unie is een, vaak ontontbeerlijke, financiële partner geworden voor tal van projecten rond transportinfrastructuur.
Welke zijn, met de recente opening van de nieuwe budgetprogrammaperiode 2021-2027, deze instrumenten van de Europese Unie te behoeve van de transportinfrastructuur? Hoe verhouden ze zich tot elkaar en welke zijn de belangrijkste voorwaarden om ervoor on aanmerking te komen? De sprekers van deze rondetafel zullen debatteren over de verschillende tools voor de ondersteuning van infrastructuur en de vereisten om ze te kunnen gebruiken.

Voor het programma van de conferenties, zie hier

Evenementen in het evenement

De drie beursdagen worden verder opgeluisterd door prijsuitreikingen om de spelers uit de sector te bekronen. Enkele evenementen:

De Europese talenten van de mobiliteit

De Europese “talenten van de mobiliteit” bekronen mannen en vrouwen die werken rond openbaar vervoer en duurzame mobiliteit in Europa. Deze prijzen focussen op Europese spelers die erkenning verdienen uit de hele beroepsgroep, op verschillende momenten tijdens hun loopbaan. EuMo Expo bekroont de Talenten in vijf categorieën: “Beste jong talent”, “Beste projectverantwoordelijke”, “Beste manager”, “Speciale carrièreprijs” en “Prijs van de internetgebruikers”.

Alle spelers van de mobiliteitssector in alle Europese landen zijn uitgenodigd, of ze nu een industriële onderneming, en operator, een overheid die transport organiseert, een collectiviteit, een dienstenbedrijf, een vereniging, een ministerie of een overheidsdienste zijn … Het is mogelijk om personen in te schrijven met hun eigen entiteit of met een andere organisatie of zichzelf kandidaat te stellen.

Inschrijven kan tot 2 mei op de website van de beurs.

De Smart Move Challenge

Deze internationale wedstrijd biedt start-ups de mogelijkheid een oplossing of een product rond personenmobiliteit, voor collectief of gedeeld gebruik voor te stellen.
De Smart Move Challenge richt zich tot jonge start-ups die op zoek zijn naar een markt en die hun economische activiteit nog niet helemaal ontwikkeld hebben. Ze moeten zich inzetten in drie grote categorieën: “Hulpmiddelen en diensten voor reizigers”, “Hulpmiddelen en diensten voor lokale en regionale overheden” en “Hulpmiddelen en diensten voor exploitatie”.

De inschrijvingen worden afgesloten op 6 mei.
U vindt alle informatie hier: https://www.eumo-expo.com/en/events/smart-move-challenge-en/ Inschrijven: https://www.eumo-expo.com/en/events/smart-move-challenge-en/application-form/

Les Trophées de l’Innovation

De Trophées de l’innovation zijn voorbehouden aan de exposanten en bekronen technologische innovaties en nieuwe diensten die zijn ontwikkeld door de exposanten in vier categorieën: Exploitatiesystemen – Ticketing, ITS – Informatie en diensten voor reizigers, Toegankelijkheid/inrichting/comfort/design – Energie & milieu. Een jury bestaande uit 9 mobiliteitsprofessionals komen samen om de ingediende dossiers te bespreken. De trofeeën worden aan de laureaten overhandigd op de beurs op dinsdag 7 juni 2022 om 17.30 uur, in de Conferentieruimte voor de bezoekers en de Europese pers.

Meer nieuws

Voet aan grond dankzij uitbreiding wet Maritieme Beveiliging

Voet aan grond dankzij uitbreiding wet Maritieme Beveiliging

Minister van Justitie en Noordzee Paul Van Tigchelt en Grobbendonks burgemeester Marianne Verhaert bezoeken binnenvaartterminal Van Moer Logistics in kader van nieuwe wetgeving voor beveiliging van binnenvaart en havenbedrijven Naar aanleiding van de recent...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This