FRIGOBLOCK helpt BIOGROS om hun distributiewagenpark te elektrificeren en CO2-uitstoot te verminderen

Verschenen: 25 augustus 2021

BIOGROS verwacht tegen het einde van het jaar ongeveer 22 ton CO2 te besparen, meer dan 20% van de uitstoot van hun wagenpark, dankzij de door FRIGOBLOCK FK25i gekoelde elektrische vrachtwagen

FRIGOBLOCK, een van de toonaangevende leveranciers van transportkoelunits in Europa en merk van Thermo King®, werkte samen met BIOGROS, een Luxemburgse groothandel en distributeur van bioproducten en onderdeel van de Oikopolis Group om de eerste volledig elektrische gekoelde vrachtwagen op de Luxemburgse wegen te krijgen. Als onderdeel van het project heeft FRIGOBLOCK het prototype MAN eTGM-vrachtwagen uitgerust met de FK25i-koelunit met omvormeraandrijving. BIOGROS berekent dat het in de eerste acht maanden van de operatie meer dan 2900 liter diesel heeft bespaard, wat overeenkomt met ongeveer 9,4 ton CO2, ten opzichte van vergelijkbare dieselvrachtwagens in hun wagenpark. Tegen het einde van het jaar verwachten ze in totaal ongeveer 22 ton CO2 te besparen, meer dan 20% van de uitstoot van hun hele wagenpark.

Milieuverantwoordelijkheid en duurzaam ondernemen maken deel uit van de cultuur van BIOGROS. Eind 2020, als onderdeel van hun strategie om CO2-uitstoot en brandstofverbruik te verminderen, besloot BIOGROS om het distributiewagenpark uit te breiden met een nieuwe gekoelde e-truck, de eerste die op de Luxemburgse wegen rijdt. Om de meest efficiënte, elektrische koelunit voor het prototype MAN eTGM-vrachtwagen te vinden, nam BIOGROS contact op met Gradius, de officiële dealer van Thermo King in België en Luxemburg.

De vrachtwagen had een koelunit nodig die volledig op elektrische stroom kon werken en die kon worden aangesloten op en gevoed door de hoofdaccu van de vrachtwagen, met een geringe impact op het rijbereik van het voertuig. FRIGOBLOCKs FK25i-unit voldoet aan alle eisen.

“Bij het plannen van onze transport- en logistieke operaties hebben we altijd gezocht naar het best mogelijke compromis tussen de bescherming van het milieu en de voedselveiligheid”, zegt Marco Gasper, logistiek manager bij BIOGROS. “BIOGROS ontving onlangs de Lean & Green 2 Stars-Award dankzij de herstructurering en optimalisatie van onze logistieke processen om de CO2-uitstoot te verminderen. Onze samenwerking met FRIGOBLOCK maakt deel uit van dit succes.” “Een deel van onze filosofie is om dicht bij onze klanten te staan en hen kant-en-klare oplossingen te bieden die zowel vanuit operationeel als vanuit duurzaamheidsoogpunt goed zijn”, zegt Samer Hawat, Thermo Kings sales- en service-manager voor het gebied België en Luxemburg. “We zijn trots om met BIOGROS samen te werken en deel uit te maken van dit belangrijke project, dat het belang van groen, stil en milieuvriendelijk transport benadrukte.”

De eTGM-vrachtwagen van 26 ton van BIOGROS met FRIGOBLOCK FK-25i kan 18 pallets vervoeren en heeft een autonoom bereik tot 200 km. Dit is perfect geschikt voor de regionale distributie van biologische voeding van BIOGROS, die wordt gekenmerkt door veel stop-and-go-operaties. Een van de extra belangrijke voordelen van het koelvoertuig is de vrijwel volledige afwezigheid van geluidsoverlast, wat bijdraagt aan een fluisterstille en emissievrije levering.

“We hebben jarenlang nauw samengewerkt met BIOGROS om hen onmiddellijke ondersteuning en specialistisch advies te bieden waar en wanneer ze het nodig hadden”, zegt Paulo Marques, accountmanager bij Gradius. “Door hun activiteiten en vereisten goed te kennen, konden we hen de juiste koeloplossing bieden om de resultaten van dit project te maximaliseren.”

“Met de steun van Gradius en de expertise van FRIGOBLOCK hebben we aanzienlijke besparingen kunnen realiseren met het nieuwe voertuig. Samen met de CO2-uitstoot die daalde van 97 kg naar 1,3 kg per 100 km, is het energieverbruik ook twee derde lager dan dat van een gewone dieseltruck”, aldus Marco Gasper. “Wij geloven dat de elektrificatie van het wagenpark in de retailsector een trend is die zich zal voortzetten. Door samen te werken met Thermo King en FRIGOBLOCK kunnen we hoogwaardige, betrouwbare en duurzame koeling voor ons huidige en toekomstige wagenpark garanderen.”


Ga voor meer informatie over FRIGOBLOCK-oplossingen en FK-series naar  www.frigoblock.com of neem contact op met uw dichtstbijzijnde dealer. 

Meer nieuws

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Meer voorraad, meer voordelen. Geniet t.e.m. 30 april nog van uitzonderlijke stockdeals bij Hedin Automotive. Tijdens die periode kunt u terecht in alle Mercedes-Benz Truck Centers van de dealergroep voor exclusieve voorraadvoordelen. Dat Hedin Automotive een vaste...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This