Gentse Volvo vrachtwagenfabriek produceert 1 miljoenste truck

Verschenen: 26 november 2018

Op vrijdag 23 november overhandigde plant manager Koen Knippenberg de 1 miljoenste Volvo vrachtwagen geproduceerd in België aan schepen Martine De Regge. De vrachtwagen, een Volvo FM, zal deel uitmaken van het vrachtwagenpark van de Stad Gent die momenteel over 18 Volvo trucks beschikt. De 1 miljoenste Gentse Volvo vrachtwagen zal voornamelijk ingezet worden voor logistieke ondersteuning voor de diverse stadsdiensten.

Met 1.000.000 Volvo vrachtwagens op de teller, viert de Gentse vrachtwagenfabriek een nieuwe mijlpaal. Deze Volvo FM is bestemd voor de Stad Gent en zal voornamelijk ingezet worden voor verhuisactiviteiten.

Het is natuurlijk fantastisch om te zien hoe de cirkel terug rond is. Een truck ‘made’ in Gent, ingezet voor Gent en gebouwd door de mensen in de Gentse Volvo fabriek. Dat is altijd een fantastisch verhaal. Het is dan ook een pluim op de hoed van de mensen die al zoveel jaren de trucks assembleren in Gent,” vertelt Johan Hoste afdelingshoofd vloot in het departement Facility Management van de Stad Gent.“Wij krijgen zeer goede ondersteuning van het bedrijf om het voertuig te configureren en de opbouw erbij te bepalen. Een Volvo vrachtwagen ervaren we als een zeer betrouwbaar werkpaard. En dat is ook te danken aan de medewerkers van de Gentse vrachtwagenfabriek die ons een zeer mooi eindproduct afleveren.”

In 1964 startte de Volvo Groep met de productie van trucks in Alsemberg, nabij Brussel. Ruim 10 jaar later, in 1975, werd de vrachtwagenfabriek in Gent officieel geopend. Begin de jaren ’90 werd de volledige vrachtwagenproductie gecentraliseerd in Gent.
Volvo is dus al 54 jaar actief in ons land waarvan 43 jaar in Gent. Tot op heden is Volvo Group Trucks Operations nog altijd de enige vrachtwagenproducent in België.

De steeds groter wordende concurrentie en de wil om te blijven behoren tot de koplopers onder de vrachtwagenproducenten leidden tot meerdere investeringen in de Gentse vestiging. Dit zorgde voor een gestage groei van het bedrijf en maakte het mogelijk om efficiënter en flexibeler te kunnen reageren op de vragen van de markt.

Het bedrijf introduceerde de lean manufacturing principes en het continu verbeteren concept om het productieproces en de manier van werken tijdig en op de juiste manier aan te passen aan de veranderingen in de automotive industry. Ondertussen zijn dit gekende en vaste waarden in de Volvo vrachtwagenfabrieken.

Daarnaast breidde Volvo Trucks in Gent haar activiteiten verder uit. Sinds 10 jaar beperken deze zich niet langer tot het assembleren van vrachtwagens alleen. Gent beschikt over een eigen cabine trim afdeling, waar de cabines, bestemd voor de eigen productie van zware vrachtwagens, volledig aangekleed of getrimd worden. Het fitten van banden en velgen tot wielen wordt in de Gentse vestiging uitgevoerd. Het Volvo Fitting Center bevoorraadt niet enkel de Gentse fabriek met banden maar is ook leverancier voor de truck fabrieken in Göteborg (Zweden), Blainville (Frankrijk) en Kaluga (Rusland) en voor de bus fabrieken in Borås (Zweden) en Wroclaw (Polen).

Onze Gentse Volvo vrachtwagenfabriek is de grootste Europese vestiging van de Volvo Group. We zijn de hoogvolumefabriek, wat betekent dat de productiecapaciteit in Gent de hoogste is, we bouwen alle modellen van het zware Volvo Trucks gamma en we produceren voor meer markten dan vijf jaar geleden,” legt Koen Knippenberg, Vice President Operations Gent plant, uit.

Vandaag heeft Volvo Group Trucks, Gent een productiecapaciteit van meer dan 40.000 trucks op jaarbasis.

In 2017 assembleerde de Gentse fabriek 43.512 zware vrachtwagens, het tweede hoogste aantal sinds de start van Volvo vrachtwagens in België. Tot nu toe was 2016 het recordjaar  met 44.758 trucks. Voor het Volvo Fitting Center was 2017 dan weer het recordjaar met 718.267 gefitte banden. Het vorige record dateert van 2016 met 645.070 wielen.

Wij staan niet stil maar werken continu om aan de veranderingen in de industriële omgeving het hoofd te bieden. Dankzij het continu verbeteringsproces dat we met vallen en opstaan leren, borgen we onze toekomst in Gent. Onze medewerkers zijn gemotiveerd om kwalitatieve trucks te leveren en dragen de zorg voor de klant hoog in het vaandel. Zij dragen ruim bij aan het succes van onze fabriek en onze klanten,” verklaart Koen Knippenberg. De transportsector is sterk afhankelijk van de economische situatie en dus van de vraag van onze markten. Een gezond bedrijf houdt echter rekening met deze schommelingen. Wij hebben dan ook jaarlijks overleg met onze syndicale partners om afspraken te maken over onder andere contractflexibiliteit. Dit had als resultaat dat we in2017-2018 in totaal aan 533 medewerkers een vast contract gegeven hebben,” aldus Koen Knippenberg

In de vrachtwagenfabriek in Gent werken vandaag bijna 3.000 medewerkers. Op de Gentse site met o.a. Service Market Logistics en Volvo IT, zijn dat in totaal ruim 4.500 medewerkers, in België is het totaal aantal medewerkers van de Volvo Group iets meer dan 4.700.

Bekijk de film:

https://www.youtube.com/watch?v=0zfdYVWAKg8&t=70s

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This