H.Essers bouwt verder aan groen logistiek netwerk met aankoop LNG-trucks Iveco

Verschenen: 8 mei 2019

“Een truck met LNG is krachtig, stil en – belangrijker nog – minder vervuilend. Een nieuwe groene mijlpaal in ons duurzaamheidsverhaal.”

H.Essers zet sterk in op duurzaamheid. Nu LNG steeds beter verkrijgbaar is, besloot de logistieke dienstverlener om te investeren in de aankoop van een eerste reeks LNG-trucks. Deze week overhandigde Iveco officieel de sleutels van vijf LNG-trucks aan het H.Essers-team. En als het van beide partijen afhangt, is dat nog maar het begin van hun LNG-verhaal samen. 

H.Essers wil een voortrekkersrol opnemen op het vlak van duurzaamheid. Getuige daarvan zijn de inspanningen op het vlak van multimodale oplossingen, de aankoop van een eigen spoorterminal, de recente investeringen in windmolens, enz. Voor de logistieke dienstverlener is zorg dragen voor de toekomst en voor het milieu een van de bedrijfswaarden. In dat kader past ook de aankoop van vijf LNG-trucks. Salvatore Napolitano, Chief Procurement Officer bij H.Essers, mocht vandaag de sleutels in ontvangst nemen en ze aan het team overhandigen: “Met de aankoop van de trucks breidt H.Essers een vervolg aan zijn steeds groener wordende en multimodaal logistiek netwerk. LNG staat voor Liquified Natural Gas, een brandstof die niet alleen goedkoper, maar ook veel minder vervuilend is.” 

Vrachtwagen- en bestelbusfabrikant Iveco richt zich al sinds vele jaren op gas als de vernieuwende en beloftevolle brandstof van de toekomst. Daarmee is het op wereldwijd niveau dé producent van CNG- en LNG-wagens. Dirk-Jan Kempenaers, marketingmanager bij Iveco, legt uit: “Dit type vrachtwagen, de Stralis NP, is een voorbeeld van pionierswerk van Iveco op het vlak van duurzaamheid. Met deze LNG-truck spelen we in op de toenemende vraag naar duurzame vervoersmogelijkheden. En dankzij de recente media-aandacht voor deze brandstof en de subsidies van de Europese Unie wordt LNG op steeds meer plekken verkocht. Zo wordt het alsmaar interessanter om voor LNG te kiezen.” 

Drastische vermindering van fijnstof

Er zijn inderdaad substantiële voordelen verbonden aan het gebruik van LNG. Zo zorgt het voor lagere brandstofkosten, moet er minder tol betaald worden in landen zoals Duitsland en behouden vrachtwagens hun toegang tot de lage-emissiezones van grote steden. Dirk Franssens, Manager Fleet bij H.Essers, beaamt dat: “In vergelijking met dieseltrucks ligt het brandstofverbruik bij LNG-trucks maar liefst 15% lager. Toch is het vermogenvergelijkbaar met dat van een dieseltruck. Ook zijn ze stiller en staan ze in voor een drastische vermindering van fijnstof.” De LNG-trucks van H.Essers zullen voorlopig vooral op middellange afstanden ingezet worden.“Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van LNG,” legt Dirk Franssens uit. “We hadden al enkele jaren het plan om in te zetten op LNG, maar het was lange tijd niet beschikbaar bij tankstations. Inmiddels is deze brandstof meer verkrijgbaar in ons land, maar internationaal moet het nog doorgroeien. We zijn alvast blij dat de start gemaakt is Dit is een nieuwe groene mijlpaal in ons duurzaamheidsverhaal.” 

Als het aan Iveco en H.Essers ligt, is LNG mogelijk de brandstof van de toekomst. “De bedoeling is zeker om, als alles goed loopt, verder te investeren in dit LNG-verhaal,” zegt Dirk Franssens. Aan de samenwerking met Iveco zal het in elk geval niet liggen. “Het is juist vanuit de sterkte van onze eerdere samenwerking dat we ontdekten wat LNG-vrachtwagens ons te bieden hadden,” vult hij aan. Dirk-Jan Kempenaers van Iveco bevestigt dat. “Onze slogan is Your partner for sustainable transport. We zijn dan ook blij dat we een solide partner kunnen zijn voor H.Essers in de realisatie van hun duurzame plannen.” H.Essers heeft de voorbije jaren al diverse transport technische en ecologische optimalisaties doorgevoerd. Zo investeerde H.Essers dit jaar nog in de uitbreiding van de locaties in Genk tot H.Essers Valley, inclusief treinterminal met verbindingen naar verschillende nationale én internationale havensteden. De aankoop van de vijf LNG-trucks past perfect in de verdere toekomstplannen voor de uitbreiding van het multimodale netwerk dat H.Essers uitbouwt met als doel om het transport van goederen efficiënter, veiliger, energiezuiniger en ecologischer te laten verlopen.

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This