Hij elektrificeert Europa en is nu bekroond tot beste bus: MAN Lion’s City E is “Bus of the Year”

Verschenen: 29 september 2022

Een bus rijdt van mijlpaal naar mijlpaal: de elektrische bus van MAN, die in 2020 in serieproductie ging en waarvoor tot dusver meer dan 1.000 bestellingen in totaal werden ontvangen. Hij inspireert ondernemers, buschauffeurs en passagiers, maar ook experts – zoals de internationale jury van ‘Bus and Coach of the Year’, die de volledig elektrische stadsbus nu heeft uitgeroepen tot ‘Bus of the Year 2023’. Een succesverhaal in beweging – en dat nog lang niet voorbij is.

MAN Lion’s City E wint prestigieuze prijs ‘Bus of the Year’

Prijs uitgereikt op de IAA in Hannover als onderdeel van hetVDA-evenement “Stars of the Year”

MAN bewijst bruikbaarheid van elektrische bus met 2.500 kilometer lange reis naar ‘Bus Euro Test’ in Ierland

Experts van MAN werken voortdurend aan het verbeteren en verder ontwikkelen van de e-bus

Lion’s City E nu ook verkrijgbaar als korte midibusversie meteen lengte van 10,5 meter

De MAN Lion’s City 12 E was een indrukwekkende verschijning tijdens de “Bus Euro Test” in het Ierse Limerick – en dat vanaf de eerste minuut. De volledig elektrische stadsbus had immers de ongeveer 2.500 kilometer lange rit van Duitsland naar Ierland op eigen kracht afgelegd. “Het was zowel voor ons als voor de jury een bijzondere ervaring toen we na tien dagen rijden in Limerick aankwamen met onze MAN Lion’s City 12 E”, aldus Rudi Kuchta, Head of Business Unit Bus bij MAN Truck & Bus. Maar de volledig elektrische stadsbus maakte ook indruk op de jury tijdens de “Bus Euro Test”. In mei had de deskundige jury vijf busfabrikanten uit heel Europa uitgenodigd in Ierland voor de internationale busvergelijkingstest.Na een intensieve testweek met tal van bestuurderservaringen en lange technische besprekingen was het verdict duidelijk in het voordeel van de MAN Lion’s City 12 E als nieuwe ‘Bus of the Year 2023’. De 23 Europese vakjournalisten waren vooral onder de indruk van het totaalconcept van de stadsbus, die punten scoort op het gebied van actieradius, betrouwbaarheid, comfort en vooral duurzaamheid. MAN Truck & Bus is een van Europa’s toonaangevende producenten van bedrijfsvoertuigen en aanbieders van transportoplossingen, met een jaaromzet van bijna 11 miljard euro (2021). De productenportefeuille van het bedrijf omvat bestelwagens, vrachtwagens, bussen/touringcars en diesel- en gasmotoren, naast diensten in verband met personen- en vrachtvervoer.

“De nieuwe MAN Lion’s City 12 E heeft een baanbrekend design, een hoogstaand comfort en een erg stil interieur. De bestuurderscabine is een van de beste op de markt en biedt een hoog veiligheidsniveau. MAN heeft zich vanaf het eerste ontwerp gericht op elektrische mobiliteit en een echt product. Op die manier past alles in elkaar en gaat het niet om een ‘dieselbus omgebouwd naar elektrisch’. De jury van International Bus & Coach of the Year had een positief gevoel vanaf de eerste testrit tot en met de beslissing dat MAN Lion’s City 12 E Bus of the Year 2023 is”, aldus juryvoorzitter Tom Terjesen.

De prijs werd door Tom Terjesen uitgereikt aan Rudi Kuchta in het kader van het evenement “Stars of the Year”, georganiseerd door de Duitse vereniging van de auto-industrie (VDA) ter gelegenheid van de opening van IAA Trans- portation 2022 in Hannover.

Een nieuw hoofdstuk in het succesverhaal

De prijs ‘Bus of the Year’ wordt al drie decennia uitgereikt. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste internationale prijs in de bussector. “We zijn er des te trotser op dat onze MAN Lion’s City E zo goed werd onthaald door de deskundige jury en dat we nu deze prestigieuze onderscheiding ontvangen,” aldus Kuchta, die daar nog aan toevoegt: “Deze onderscheiding toont op indrukwekkende wijze het uitmuntende werk van het hele MAN-team. Tegelijk is het een uitstekend nieuw hoofdstuk in het succesverhaal van onze MAN Lion’s City E.” Dat begon in 2020, toen de elektrische stadsbus in serieproductie ging. In veel Europese landen is hij nu elke dag onderweg en maakt hij busmaatschappijen, chauffeurs, deskundigen en passagiers enthousiast.

Een van de redenen hiervoor is dat de experts van MAN Truck & Bus voortdurend werken aan de verdere ontwikkeling en verbetering van de volledig elektrische Lion’s City E. Ze willen de bus verbeteren door gebruik te maken van geavanceerde technologie. Hun doel: OV-operatoren de best mogelijke ondersteuning bieden bij hun dagelijkse werk met geavanceerde technologie en individuele oplossingen. Om hen in staat te stellen hun e-bus perfect af te stemmen op het toekomstige gebruik, biedt MAN onder meer twee gebruiksstrategieën voor de batterij van de Lion’s City E: Naast de strategie ‘Reliable Range’ (bereik tot 270 km) is er ook de strategie ‘Maximum Range’voor een bereik tot 350 km. Daarnaast zorgen de nieuwe CO2- airconditioning en het verbeterde verwarmingscircuit voor nog meer efficiëntie. Ook nieuw zijn de modulaire batterijen. Dit betekent dat klanten van elektrische bussen vanaf dit najaar het aantal batterijpakketten kunnen bepalen. Zo kan de volledig elektrische stadsbus nog beter worden afgestemd op de behoeften en vereisten van individuele klanten op het vlak van rijbereik en passagierscapaciteit.

MAN biedt zijn klanten ook een aantal alternatieven wat betreft de grootte. Nu is de Lion’s City E bijvoorbeeld ook leverbaar als korte midibusversie van 10,5 meter, die een van de grootste batterijcapaciteiten in het segment heeft. Dankzij zijn recorddraaicirkel en compacte afmetingen is hij de ideale oplossing voor smalle stadscentra en drukke voetgangerszones in het bijzonder. Daarmee vervolledigt de midibus het elektrische busgamma van MAN, dat nu bestaat uit voertuigen van 10,5 meter, 12,2 meter en 18,1 meter.

Talrijke prijzen en verkoopsuccessen bewijzen de populariteit van de bus

De nu uitgereikte ‘Bus of the Year’-prijs toont duidelijk het uitstekende onthaal van de Lion’s City E. “Van bij het begin was het voor ons duidelijk dat we onze e-bus zouden ontwikkelen in nauwe samenwerking met onze klanten, maar ook dat we hem voortdurend zouden optimaliseren. Ons doel was en is om de beste elektrische stadsbus aan te bieden. Het feit dat onze inspanningen door de markt en tal van experts werden beloond, is een groot succes”, zegt Barbaros Oktay, Head of Bus Engineering bij MAN Truck & Bus. Zo ontving de elektrische stadsbus ook de iF Gold Award 2020. De jury van iF International Forum Design was vooral onder de indruk van het ergonomische en esthetische design van de e-bus.

Maar ook de verkoopcijfers van de Lion’s City E maken duidelijk hoe populair hij is. Sinds de start van de verkoop werden in totaal al meer dan 1.000 e-bussen besteld. “We willen echter aanzienlijk meer elektrische bussen op de weg zetten: In het afgelopen boekjaar was iets minder dan 6 procent van onze nieuwe stadsbussen elektrisch; in 2025 zal dat de helft zijn. En we verwachten dat tegen 2030 ongeveer 90 procent van onze stadsbussen op batterijen zal rijden”, zegt Rudi Kuchta.

Van München naar Ierland: e-bus reist naar de “Bus Euro Test”

De MAN Lion’s City E bewees hoe krachtig een volledig elektrische stadsbus kan zijn door een indrukwekkende reis door Europa te maken naar de “Bus Euro Test” in Ierland. Tijdens de ‘Electrifying Europe Tour’ doorkruiste de twaalf meter lange stadsbus in tien dagen acht landen. Hij legde een totale afstand van 2.448,8 kilometer af en verbruikte in totaal 1.763,7 kWh energie, wat overeenkomt met ongeveer 0,72 kWh per kilometer. Deze piekwaarden werden bereikt dankzij de efficiënte technologie van de Lion’s City E en een indrukwekkend recuperatiepercentage van 20,8 procent. Zes lithium-ionbatterijpakketten (met een capaciteit van 480 kWh) op het dak van de e-bus leverden de energie voor de reis door steden, platteland en bergen. Het opladen gebeurde na elke dagelijkse rit; tussentijds opladen was niet nodig. De elektrische bus biedt namelijk een actieradius tot 350 kilometer.

MAN biedt e-buschassis aan op internationale markten

Wat de aandrijving betreft, gebruikt MAN een centrale motor op de achteras van zijn e-bus of twee centrale motoren op de tweede en derde as van de gelede bus, wat het rijgedrag en de recuperatie ten goede komt. Met zijn lokaal emissievrije aandrijving voldoet de MAN Lion’s City E aan de vereiste om de uitstoot van vervuilende stoffen en lawaai in steden te beperken. De betrouwbare technologie van de MAN Lion’s City E zal in de toekomst trouwens ook worden gebruikt in het e-buschassis van MAN. “Om te voldoen aan de groeiende vraag naar elektrische bussen wereldwijd en een belangrijke bijdrage te leveren op het vlak van duurzame mobiliteit, bieden we de elektrische busoplossing van MAN aan op internationale markten buiten Europa met ons e-buschassis”, aldus Kuchta. In de toekomst zal het chassis koetswerkbouwers een perfecte basis bieden voor hun volledig elektrische modellen.

Bruikbaarheid is een belangrijk criterium voor de jury

Al sinds 1989 reikt de internationale vakjury elk jaar de titels van ‘Bus of the Year’ en ‘Coach of the Year’ uit aan diverse types van bussen. De Europese vakjournalisten besteden bijzondere aandacht aan de praktische bruikbaarheid en het concept van de voertuigen die de fabrikanten ter beschikking stellen voor de vergelijkende test. Met de huidige prijs voor de MAN Lion’s City 12 E mocht MAN Truck & Bus de trofee al twaalf keer met trots in ontvangst nemen voor zijn busmerken MAN en NEOPLAN – zes keer als “Coach of the Year” (2022, 2020, 2006, 2004, 2000, 1994) en ook zes keer als “Bus of the Year” (2023, 2015, 2005, 1999, 1995, 1990).

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This