iF Design Awards voor de MAN Lion’s City bus en de MAN CitE-conceptvrachtwagen.

Verschenen: 20 maart 2019

Bedrijfsvoertuigenconstructeur MAN Truck & Bus ontving niet één, maar twee zeer gegeerde iF Design Awards. De eerste onderscheiding, de iF Design Award 2019 in de categorie “Automobiles/Vehicles/Bikes” werd toegekend aan de nieuwe MAN Lion’s City bus. De MAN CitE heeft op zijn beurt de iF Gold Award in de categorie “Professional Concept Mobility” behaald en designstudies van topniveau in de sectoren van de personenauto’s en motorfietsen achter zich gelaten.

MAN CitE – een gloednieuwe conceptvrachtwagen voor het stedelijke distributieverkeer

De MAN CitE is een volledig elektrische concept-distributievrachtwagen die dicht bij de productie staat en bijvoorbeeld door pakket- en koerierdiensten gebruikt kan worden om op milieuvriendelijke en stille wijze pakjes en    andere zendingen te leveren in de stadscentra. Het voertuig behoorde al tot de blikvangers op het IAA Bedrijfsvoertuigensalon in Hannover.

De jury prees het designteam van MAN omdat het erin slaagde het concept van een distributievrachtwagen voor de stad fundamenteel te herzien en meteen ook een volledig nieuwe voertuigcategorie uit te vinden. De      ontwerpers integreerden zelfs vanaf het begin intelligent management van de batterijen en het laadproces. Tijdens de toelichting van hun beslissing benadrukten de juryleden hoe de MAN CitE alles op zijn kop zet: “Het   verfijnde design van de cabine creëert een open en transparante sfeer in de werkomgeving van de chauffeur, waarin alle communicatieapparatuur geïntegreerd is. 

Het exterieurdesign overtuigde ons met geïntegreerde functionele         kenmerken en strak afgelijnde koetswerk- en stijlelementen.” Volgens de deskundigen van iF maakt dit de voertuigen “buitengewoon innovatief en          toekomstgericht”.

Holger Koos, Head of Design bij MAN Truck & Bus, licht toe: “Bij het     ontwerp van het voertuig besteedden wij bijzondere aandacht aan de     ergonomie. Met de lage instapdrempel, een volkomen vlakke cabinevloer en de mogelijkheid om in en uit te stappen via de plaatsbesparende zwenkschuifdeur aan bijrijderszijde hebben wij het bestuurderscomfort  tijdens de dagelijkse leveringsrondes aanzienlijk verbeterd. Terzelfder tijd biedt het voertuig een uitstekend zicht rondom. Samen met een 360°-camerasysteem maakt dit het rijden in de stad beduidend veiliger.”

MAN Lion’s City – de nieuwe generatie stadsbussen van MAN Truck & Bus

De MAN- en NEOPLAN-stadsbussen, en vooral touringcars, staan bekend om hun design van topklasse. Voor de vierde keer op rij behaalde een door MAN Truck & Bus ontworpen bus nu de iF Design Award. Geen enkele andere autobusconstructeur heeft ons dit voorgedaan.

De jury was onder de indruk van zijn moderne en hoogwaardige design. Zijn dynamische, maar tijdloze lijnen bezorgen hem niet alleen een        originele vormgeving, maar verraden ook zijn modulaire eigenschappen. Aan de buitenzijde pikt de nieuwe stadsbus onmiskenbaar in op de designtaal van de familie van de MAN-bus. Naast de typische ledkoplampen met een lichtband en het klassieke zwarte MAN-voorpaneel met chroomlijst valt de kenmerkende diepe voorruit meteen op. Dit element maakt het voertuig niet alleen dynamischer, maar verlaagt ook de levenscycluskosten (LCC). De zwarte achterzijde van de MAN Lion’s City met de innovatieve      ledachterlichten is niet alleen karakteristiek, maar zorgt ook voor een     ideale toegankelijkheid voor dienstverleners.

Innovatieve materialen en productiemethoden geven de nieuwe stadsbus een aantrekkelijk uiterlijk en maken hem lichter, robuuster en gebruiksvriendelijker.

Het kleuren- en afwerkingsconcept en het innovatieve verlichtingsconcept met zowel indirecte als omgevingsverlichting zorgen voor een gastvrije sfeer in de bus, die ook toegankelijk is voor personen met een beperking, en geven hem een gul, vriendelijk en helder imago. De bestuurderswerkplek, ontworpen met ergonomie in het achterhoofd, scoort ook punten op het vlak van functionaliteit en stijl.

Design van bedrijfsvoertuigen – een breed productaanbod met een creatieve inslag

“Wij zijn er trots op dat we dit jaar prijzen gewonnen hebben in zowel het vrachtwagen- als het bussegment. Dit toont aan dat MAN nu als nummer één in de wereld wordt beschouwd als ontwerper van bedrijfsvoertuigen. Ik vind het belangrijk dat het design van onze voertuigen altijd de kenmerken van ons merk belichaamt. Dat is geen geringe opgave als u bedenkt dat ons gamma bestaat uit een enorm aanbod van voertuigen, van bestelwagens, distributievrachtwagens en trekkers tot stadsbussen en touringcars. Het is onze ambitie dat iedereen een voertuig van MAN meteen herkent wanneer hij of zij er één ziet. Ondanks alle verschillen moeten onze       bedrijfsvoertuigen eruitzien alsof ze in dezelfde vorm gegoten werden”, zo beschrijft Koos het streefdoel van zijn team.

De iF Design Awards werden voor het eerst toegekend in 1953. De       winnaars worden geselecteerd op basis van vaste criteria waaronder      uiterlijk en vormgeving van het product, innovatie, ergonomie, functionaliteit en milieuaspecten. Het is de vierde keer op rij dat MAN Truck & Bus de jury heeft kunnen overtuigen: in 2016 was de iF Design Award voor de MAN Lion’s Intercity, in 2017 voor de NEOPLAN Tourliner, in 2018 voor de MAN Lion’s Coach, en dit jaar werd de onderscheiding dus toegekend aan de MAN Lion’s City bus en de MAN CitE conceptvrachtwagen. MAN behaalde exact 65 jaar geleden zijn eerste iF Design Award met een scheepsdieselmotor.

Meer nieuws

DAF ontvangt grote order van UK Asset Alliance Group

DAF ontvangt grote order van UK Asset Alliance Group

Opdracht voor levering van 1.500 elektrische en dieseltrucks Asset Alliance Group en DAF komen plaatsing order overeen voor 1.500 nieuwe elektrische en dieseltrucks. De toonaangevende Britse verhuur- en leasemaatschappij van trucks ontvangt de eerste voertuigen dit...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This