JCP neemt eerste Scania Hybrid in België in gebruik

Verschenen: 27 april 2018

JCP uit Mechelen is het eerste transportbedrijf in België dat een Scania Hybrid in gebruik neemt. Met de Scania P320 die volledig elektrisch of met hernieuwbare biobrandstoffen kan rijden zal JCP vooral leveren in stadscentra.Jean Cremie en Partners (JCP) heeft zijn zetel in Mechelen Zuid en een wagenpark van vijfentwintig bakwagens voor distributie. De meeste wagens zijn zestientonners van Scania. Voor het eerst in België is daar nu een hybride vrachtwagen bij gekomen. “We zullen die hybride vooral inzetten voor leveringen aan winkels in steden”, zegt Philippe Cremie, zaakvoerder van JCP. “De hybride Scania kan zo’n twee kilometer puur elektrisch rijden en dat is voor leveringen in de binnenstad een groot voordeel. De vrachtwagen stoot dan geen uitlaatgassen uit in een winkel-wandelstraat. Ook om binnen te rijden in magazijnen is de uitschakeling van de dieselmotor een voordeel.”Met deze hybride vrachtwagen speelt Scania in op de toenemende verstedelijking. “Onze hybride is extreem flexibel en kan overschakelen van stil en zero-emission rijden naar rijden met een zeer lage CO2-uitstoot”, zegt Koen Appels, die bij Scania Belgium verantwoordelijk is voor de sales. “Wij hebben er voor gekozen om de rijafstand bij alleen elektrisch rijden niet te maximaliseren omdat klanten een lange levensduur van de accu en goede rijeigenschappen het belangrijkst vinden.”

Brandstofbesparing

“Vergeleken met een conventionele dieseltruck kan de P320 Hybrid een brandstofbesparing van 18% realiseren. Ook de CO2-uitstoot kan fors afnemen door gebruik te maken van hernieuwbare brandstof. De elektromotor is bedoeld voor de laatste kritieke fase van een route, bijvoorbeeld bij het rijden in milieuzones of in ruimtes waar uitlaatgassen niet gewenst zijn, zoals magazijnen en distributiecentra.” De Scania P320 hybride heeft een 9-liter vijfcilindermotor met 320 pk die gekoppeld is aan een elektrische motor met 130 kW (174 pk) en een koppel van 1.050 Nm. De bruikbare accucapaciteit is maximaal 1,2 kWh, een middelhoog energieverbruik dat gebaseerd is op een goed evenwicht tussen de levensduur van de accu en de actieradius. De truck kan tot een snelheid van 45 km per uur in de elektrische modus rijden. De aandrijving gebeurt via een aangepaste versie van de Scania Opticruise.

Vaste chauffeur

Bij JCP heeft iedere chauffeur zijn eigen wagen en voor deze Scania P320 hybride is dat niet anders. De chauffeur kreeg een opleiding van Scania en dat is geen overbodige luxe, want chauffeurs spelen een belangrijke rol bij het maximaal benutten van de voordelen van hybride voertuigen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de chauffeur soepel remt, zodat de remenergie kan worden gerecupereerd om de accu weer op te laden. Voor hybride trucks is er een aangepast Driver Support Systeem – zichtbaar op het instrumentenpaneel.

Meer nieuws

Steven Nicolai is nieuwe Sales Manager Truck bij Profile Belux

Steven Nicolai is nieuwe Sales Manager Truck bij Profile Belux

Profile Truck, marktleider op het gebied van bandenonderhoud, -montage en -service voor vrachtwagens in de Benelux, breidt zijn Sales Team in België uit. Steven Nicolai is aangesteld als Sales Manager Truck, met de ambitie om de groei op de truckmarkt in België en...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This