MAN Lion’s City E is International Bus of the Year 2023

Verschenen: 22 september 2022

In mei vond de Bus Euro Test plaats in de Ierse stad Limerick, waar de leden van de internationale jury voor de selectie van de bus van het jaar, bestaande uit 23 journalisten uit heel Europa, de kandidaten voor deze prestigieuze titel testten.

Dit jaar was het de beurt aan stadsbussen, en de criteria vereisten dat ze elektrisch aangedreven werden. Vijf kandidaten – elektrische stadsbussen – namen deel aan de test: Higer Azure, Karsan eATA, MAN Lion’s City E, Mercedes-Benz eCitaro en Volvo BZL Electric met carrosserie van MCV.

Na meerdere dagen van intensieve testritten, metingen en discussies met deskundigen heeft de jury de winnaar gekozen – de internationale bus van het jaar 2023 is de MAN Lion’s City E.

MAN Truck & Bus SE, Boty Award MAN Lion`s City E 2023 – Tom Terjesen (Boty Jurypräsident) mit/with Rudi Kuchta (Head of Business Unit Bus), 19.09.2022, IAA Transportation 2022

MAN Truck & Bus SE, Boty Award MAN Lion`s City E 2023 – Tom Terjesen (Boty Jurypräsident) mit/with Rudi Kuchta (Head of Business Unit Bus), 19.09.2022, IAA Transportation 2022

MAN Lion’s City E

De Beierse stadsbus behoort nog steeds tot de nieuwere op de markt, wat zowel blijkt uit zijn moderne exterieur als uit het passagierscompartiment, dat als een van de beste wordt beschouwd. De Duitsers zijn erin geslaagd om alle aandrijvingsvormen die zij aanbieden zeer goed te combineren, zonder dat het uiterlijk daaronder lijdt – de bus is in elke uitvoering visueel verfijnd. Ook de chauffeurswerkplek verdient een uitstekende beoordeling, de gebruikte materialen zijn van goede kwaliteit, de chauffeur kan het stuur goed verstellen samen met het verstelbare dashboard, en ook de meters zijn zeer duidelijk en groot.

De MAN is uitgerust met zes batterijpakketten, die allemaal op het dak van de bus zijn gemonteerd, en biedt met 480 kilowatt de hoogste capaciteit van alle geteste bussen. Uit tests blijkt dan ook dat men er meer dan vijfhonderd kilometer mee kan rijden zonder tussentijds op te laden, en dus kan voorzien in de dagelijkse behoeften van de meeste vervoerders. Voor de batterijen bieden zij twee gebruiksstrategieën: de ene is afgestemd op een zo groot mogelijke actieradius, de andere op een zo lang mogelijke levensduur van de batterij.

Uit geluidsmetingen in de passagiersruimte bleek dat de MAN het stilst was tijdens het rijden, en de ingenieurs zijn erin geslaagd de ophanging zeer goed af te stellen zodat de massa van de batterijen, die allemaal op het dak zijn gemonteerd, niet voelbaar is tijdens het rijden. De afstelling van de elektromotor is ook goed, de acceleratie is soepel en comfortabel voor de passagiers, en de chauffeur kan de regeneratieniveaus aanpassen met de stuurwielhendel.

“Bus van het Jaar 2023 is een bus die van toepassing is op de buspassagier van vandaag en morgen. Het is een modern ogend voertuig en met een milieuvriendelijke aandrijflijn. Binnenin geven de heldere kleuren je een welkom gevoel. Je krijgt het gevoel van ruimte, en rust. Ga gewoon zitten en geniet van de rit”, aldus Tom Terjesen, de voorzitter van de jury van de International Bus & Coach of the Year. Hij vervolgt: “De winnaar heeft ook een van de beste werkruimtes op de markt. Als je in deze bus achter het stuur zit, ben je de grote baas. Je hebt een hoekkantoor met uitstekend zicht en heel weinig dode hoeken. Je kunt je veilig voelen met verschillende ingebouwde veiligheidsoplossingen en veel preventieve elektronische veiligheidsapparatuur.”

MAN e-Bus

MAN e-Bus

Meer nieuws

Voet aan grond dankzij uitbreiding wet Maritieme Beveiliging

Voet aan grond dankzij uitbreiding wet Maritieme Beveiliging

Minister van Justitie en Noordzee Paul Van Tigchelt en Grobbendonks burgemeester Marianne Verhaert bezoeken binnenvaartterminal Van Moer Logistics in kader van nieuwe wetgeving voor beveiliging van binnenvaart en havenbedrijven Naar aanleiding van de recent...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This