MAN Lion’s Coach tot ‘Coach of the Year 2020’ gekroond

Verschenen: 24 oktober 2019

 Internationale vakjournalisten uit 22 landen hebben de nieuwe MAN Lion’s Coach uitgeroepen tot ‘Coach of the Year 2020’. De jury was onder de indruk van zijn coherente concept, dat een lage kostprijs aan comfort en betrouwbaarheid koppelt, en van zijn opvallende MAN-design. 

  • De MAN Lion’s Coach versloeg de wereldwijde concurrentie en mocht de prestigieuze onderscheiding in ontvangst nemen. 
  • De prijsuitreiking vond plaats bij het begin van Busworld 2019 in Brussel.
  • Het is al de tiende keer dat MAN Truck & Bus wordt bekroond met de titel van ‘Bus and Coach of the Year’. 

 MAN triomfeert! Twee jaar na zijn officiële debuut heeft de nieuwe MAN Lion’s Coach de fel begeerde titel van ‘Coach of the Year 2020’ gewonnen. De onderscheiding werd overhandigd tijdens de openingsceremonie en prijsuitreiking van Busworld 2019, dat plaatsvond op een nieuwe locatie in Brussel. De 22 gespecialiseerde Europese journalisten waren vooral onder de indruk van het globale concept en het praktische karakter van de MAN Lion’s Coach. De titel van ‘Coach of the Year’, die al drie decennia wordt uitgereikt, wordt beschouwd als de belangrijkste internationale prijs voor de touringcarmarkt. 

Joachim Drees, Chief Executive Officer van MAN Truck & Bus SE, verklaarde: “We zijn bijzonder trots dat onze nieuwe MAN Lion’s Coach de deskundige jury wist te overtuigen en de fel begeerde onderscheiding in de wacht heeft gesleept. De titel van ‘Coach of the Year’ bekrachtigt het jarenlange engagement en het harde werk van het hele team. Zowel binnen de busafdeling als over de verschillende afdelingen heen hebben ze onvermoeibaar gewerkt om een uitstekend voertuig te ontwikkelen en op de markt te brengen. Deze onderscheiding toont nadrukkelijk aan dat we iets bijzonders hebben gerealiseerd met de Lion’s Coach.” 

Begin september nodigde de 22-koppige jury vijf busconstructeurs uit heel Europa uit om deel te nemen aan de Coach Euro Test in het Roemeense Sibiu. Na een week van doorgedreven tests, talloze proefritten en intensieve technische gesprekken heeft de jury beslist dat de titel van ‘Coach of the Year 2020’ naar de MAN Lion’s Coach ging. De internationale vakjury was vooral onder de indruk van het coherente concept – dat kostefficiëntie aan comfort en functionaliteit koppelt – alsook van de manier waarop de touringcar innovatieve technologieën verenigt met een modern design. De journalisten waren bovendien erg te spreken over de hoogwaardige bestuurdersplaats en het sublieme rijgedrag van de Lion’s Coach. Ook hadden ze een bijzondere vermelding voor het nieuwe, uiterst krachtige en efficiënte aandrijfgeheel in het motorcompartiment. Tot slot was de jury vol lof over de uitgekiende integratie van de rolstoellift boven de vooras, die meer flexibiliteit creëert zonder daarbij te raken aan het bagagevolume van de touringcar. 

Rudi Kuchta, Head of Product & Sales Bus en woordvoerder van de busafdeling, omschreef de overwinning als volgt: “Deze onderscheiding looft de MAN Lion’s Coach als een betrouwbaar en kostefficiënt voertuig dat het leven van operatoren vereenvoudigt. Dat valt zowel bij klanten als bij deskundigen in de smaak. Daardoor is de nieuwe Lion’s Coach er sinds zijn lancering in geslaagd zijn marktaandeel in Europa gevoelig op te trekken en diverse onderscheidingen in de wacht te slepen. Het is dan ook niet zonder reden dat de Lion’s Coach de meest bekroonde touringcar van MAN is, die bovendien door heel wat topteams uit de sportwereld wordt gebruikt, denk maar aan FC Bayern München, Paris Saint-Germain en het Duitse nationale voetbalteam. Toch blijft het voor ons een hele eer om de internationale titel van ‘Coach of the Year’ in ontvangst te mogen nemen.” 

De stempel van de leeuw: MAN Lion’s Coach 

De nieuwe MAN Lion’s Coach werd in 2017 aan het publiek voorgesteld op Busworld in Kortrijk. Sinds zijn debuut kan de touringcar rekenen op het nieuwe, opvallende MAN-design voor de neus, flanken en achterkant, die de touringcar een moderne en tegelijk tijdloze look geven. De Lion’s Coach is verkrijgbaar in vier lengtes: 12.101 millimeter, 13.091 millimeter met twee assen en 13.361 millimeter en 13.901 millimeter met drie assen. De zes extra zetels in vergelijking met de 12-meterversie maken de tweeasser van 13 meter, die werd aangeboden voor de Coach Euro Test, tot een erg economische keuze. Ook de maximaal toegelaten massa tot 19,5 ton draagt bij tot zijn flexibiliteit in termen van gebruiksmogelijkheden voor touringcaroperatoren. De optionele rolstoellift draagt in belangrijke mate bij tot de ideale gewichtsverdeling over de assen. In deze versie zit de rolstoellift namelijk boven de vooras, waardoor er minder gewicht op de achteras ligt en het bagagevolume niet wordt aangetast. De nieuwe MAN Lion’s Coach-modellen, die drie sterren verdienden volgens het Duitse beoordelingssysteem voor touringcarzetels, hebben ruimte voor maximaal 53, 57, 59 of 63 passagiers, exclusief toilet. De bagageruimtes hebben een totaal volume van 11,7 tot 14,3 m³ naargelang het model. Met al deze configuraties biedt het bekroonde model de perfecte oplossing voor alle verschillende klantenvereisten. 

Een blik onder de motorkap geeft aan dat de MAN Lion’s Coach zuiniger is dan ooit. Met zijn geoptimaliseerde Euro 6-motoren geniet hij ook voordelen zoals de hogere asverhouding (i=2,73) en een hoger vermogen (30 pk en 300 Nm in vergelijking met zijn voorgangers). De MAN TipMatic Coach-automaat, die standaard wordt gemonteerd in de modellen vanaf 470 pk (346 kW), gebruikt de nieuwe vertrek- en schakelstrategie van MAN, die perfect is afgestemd op de D26-motoren. De manier waarop de onderdelen van de nieuwe aandrijflijn samenwerken, maken het voertuig bijzonder efficiënt: TÜV Bavaria heeft zelfs juist gecertificeerd dat de MAN Lion’s Coach 100 kilometer kan afleggen met nauwelijks 19,4 liter brandstof. Een indrukwekkend resultaat. 

De Lion’s Coach onderscheidt zich ook door innovatieve veiligheidssystemen die bestuurders, passagiers en andere weggebruikers beschermen. Een daarvan is OptiView, het eerste spiegelvervangingssysteem voor touringcars, dat ook aanwezig was op het voertuig voor de Coach Euro Test. Het gebruikt camera’s aan beide zijden van het voertuig om realtime beelden weer te geven op twee duidelijk zichtbare schermen en zo de dode hoeken te elimineren. De nieuwe aandrijf- en afslagsystemen die MAN in 2020 zal lanceren als fabrieksoptie en achteraf te plaatsen accessoire, tillen de veiligheid naar een nog hoger niveau. Het afslagsysteem met actieve waarschuwingssignalen, de voetgangersherkenning, de weergave van snelheidsbeperkingen en de automatische verkeersbordenherkenning vestigen eveneens nieuwe normen op het gebied van veiligheid. De nieuwe schokdempertechnologie PCV (Premium Comfort Valve) en de geoptimaliseerde lay-out van het voertuig komen het comfort van de bestuurder, het weggedrag en de veiligheidsreserves ten goede. 

Nu de MAN DigitalServices beschikbaar zijn voor alle voertuigen van MAN Truck & Bus plukken kopers van de Lion’s Coach de vruchten van de digitalisering, wat het leven van de operatoren gevoelig vereenvoudigt. Deze services vereisen de RIO Box, die sinds oktober 2019 standaard wordt geïnstalleerd. De nieuwe digitale diensten helpen alle kostfactoren die een invloed hebben op de totale bezits- en gebruikskosten op te volgen en te optimaliseren, gaande van een optimale rittenplanning tot en met onderhoudsbeheer. Dat geeft klanten een meer kostefficiënt en betrouwbaar fleetbeheer. 

Zij genieten bovendien een maximale mobiliteit, want de nieuwe uptime-garantie van MAN verzekert een flexibele, pan-Europese mobiliteit wanneer er iets fout gaat. Kopers van de Lion’s Coach kunnen niet alleen rekenen op de best mogelijke beschikbaarheid, maar ook op financiële bijstand wanneer ze met verliezen worden geconfronteerd. Bij technische defecten genieten ze onmiddellijke bijstand ter plaatse, zodat de reis in de mate van het mogelijke onmiddellijk kan worden voortgezet. Als dat niet mogelijk is, wordt de touringcar veilig naar de dichtstbijzijnde concessie van het wereldwijde servicenetwerk van MAN gesleept voor een snelle herstelling. De uptime-garantie biedt ook pechcompensatie wanneer het voertuig niet volledig kan worden hersteld op de dag van het incident. 

Al deze individuele maatregelen maken de MAN Lion’s Coach tot een bijzonder aantrekkelijk, efficiënt en betrouwbaar voertuig. Het beschikt over innovatieve veiligheidsvoorzieningen, is verbonden met een digitaal netwerk en kan worden gebruikt in een waaier van toepassingen om de activiteiten van de busoperatoren te vereenvoudigen. 

Wedstrijdjury stelt functionaliteit centraal 

Al sinds 1989 heeft een internationale jury van deskundigen de titels van ‘Bus of the Year’ en ‘Coach of the Year’ toegekend aan diverse types van bussen en touringcars. In deze competitie leggen de Europese vakjournalisten zich voornamelijk toe op de functionaliteit en het designconcept van de voertuigen die constructeurs aanleveren voor de test. Met deze nieuwe onderscheiding voor de MAN Lion’s Coach is het al de tiende keer dat MAN Truck & Bus de onderscheiding in de wacht sleept met zijn merken MAN en NEOPLAN: vijf keer voor ‘Coach of the Year’ (2020, 2006, 2004, 2000, 1994) en vijf keer voor ‘Bus of the Year’ (2015, 2005, 1999, 1995, 1990).

 

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This