MAN OptiView wint “European Transport Award for Sustainability 2022”

Verschenen: 2 december 2021

Het digitale spiegelvervangingssysteem MAN OptiView wint de European Transport Award for Sustainability 2022 in de categorie van rijhulpsystemen. Het systeem kan sinds oktober 2021 worden besteld voor alle vrachtwagenreeksen van MAN. Door dode hoeken zichtbaar te maken voor de bestuurder draagt het bij tot de veiligheid op de weg, met name bij het afdraaien, wisselen van rijstrook en manoeuvreren.

  • Digitaal spiegelvervangingssysteem MAN OptiView wint European Transport Award for Sustainability 2022
  • Het rijhulpsysteem maakt dode hoeken aan bestuurders- en passagierszijde zichtbaar en verhoogt het visuele comfort en de veiligheid in moeilijke rijomstandigheden.
  • OptiView vervangt de buitenspiegels en breedhoekspiegels, alsook de voor- en trottoirspiegels, door camera’s aan de zijkanten en voorzijde van het voertuig.
  • Sinds oktober is het spiegelvervangingssysteem verkrijgbaar voor de vier vrachtwagenreeksen van MAN: de TGL, TGM, TGS en TGX
  • Op 18 november 2021 reikte het Duitse vakblad ‘Transport’ voor de zesde keer de European Transport Award for Sustainability (ETPN) uit. Deze duurzaamheidsprijs wil ondernemingen uit de bedrijfsvoertuigensector aanmoedigen om duurzaam te handelen door toekomstgerichte producten en strategieën op dit gebied te bekronen. Dit jaar mocht MAN Truck & Bus de felbegeerde prijs in de categorie Rijhulpsystemen in ontvangst nemen voor zijn digitale spiegelvervangingssysteem OptiView. “Deze onderscheiding toont aan dat we met MAN OptiView een absolute referentie hebben gecreëerd op het vlak van spiegelvervangingssystemen, waardoor onze reeds uitstekende werkplek in de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens nog beter wordt”, verklaarde Christoph Huber, voorzitter van MAN Truck & Bus is een van Europa’s toonaangevende producenten van bedrijfsvoertuigen en aanbieders van transportoplossingen, met een jaaromzet van meer dan 9,5 miljard euro (2020). De productenportefeuille van het bedrijf omvat bestelwagens, vrachtwagens, bussen/touringcars en diesel- en gasmotoren, naast diensten in verband met personen- en vrachtvervoer.

Optimaal overzicht in elke rijsituatie

Ondanks de goede spiegeltechnologie waren afdraaien en van rijstrook veranderen tot voor kort potentieel kritieke situaties, waarin bestuurders andere weggebruikers moeilijk konden zien, vooral als deze zich in de dode hoek bevonden.

Het digitale spiegelvervangingssysteem OptiView, dat als optie kan worden besteld, brengt daar verandering in: het gebruikt camera’s om de verkeerssituatie rond de vrachtwagen weer te geven op twee grote hogeresolutieschermen in de A-stijlen en op het multimediascherm. Behalve de standaardweergave beschikken bestuurders ook over een zoomfunctie en breedhoekweergave voor een optimaal zicht op het omringende verkeer. OptiView dringt het risico dat andere weggebruikers over het hoofd worden gezien gevoelig terug. Het gezichtsveld van het systeem elimineert ook dode hoe- ken aan bestuurders- en passagierszijde en draagt zo bij tot de veiligheid van fietsers en voetgangers, met name in de stad.

Nuttige aanvullende informatie

Behalve de verschillende schermweergaven biedt MAN OptiView nog andere ondersteunende functies. Zo kunnen zowel in de breedte als in de lengte hulplijnen worden toegevoegd aan de weergave op de zijdelingse schermen, om de afstanden en afmetingen nog beter te kunnen inschatten bij het inhalen of manoeuvreren. Daarnaast omvat MAN OptiView ook de waarschuwingsschermen van de afdraaihulp, de rijstrookwisselassistent en de botsassistent in de twee zijschermen. Alle belangrijke informatie over de omringende verkeerssituatie wordt dus direct gebundeld en in beeld gebracht.

Een andere nuttige en veiligheidsverhogende functie van MAN OptiView is de controlemodus voor pauzes. Met deze modus kan de bestuurder de omgeving van het voertuig bekijken op de zijschermen dankzij de groothoek- weergave en op het multimediascherm dankzij het frontcamerabeeld. Dat komt vooral ’s nachts van pas, wanneer de gordijnen gesloten zijn, en helpt verdachte bewegingen rond de vrachtwagen in een vroeg stadium te detecteren. De controlemodus kan op elk moment rechtstreeks worden geactiveerd via de module op het onderste bed (vanuit de slaappositie met andere woorden). Als het voertuig behalve OptiView ook een achteruitrijcamera bevat, wordt het beeld op het multimediascherm weergegeven in splitscreenmodus.

Beschikbaar op alle modelreeksen

Kritieke rijmanoeuvres doen zich niet alleen voor in langeafstandsverkeer op snelwegen en hoofdwegen, maar ook bij rijstrookwissels en bij in- en uitritten. Een optimaal overzicht van de verkeerssituatie is dus essentieel, in het bijzonder voor bouw- en distributieverkeer, dat veelvuldig afdraaien en manoeuvreren met zich meebrengt. MAN biedt OptiView daarom van meet af aan aan op al zijn vrachtwagenreeksen: de TGL, TGM, TGS en TGX. Klanten kunnen het digitale spiegelvervangingssysteem sinds begin oktober 2021 bestellen.

Het digitale spiegelvervangingssysteem MAN OptiView leverde MAN Truck & Bus de European Transport Award for Sustainability 2022 op.

Meer nieuws

Volvo breidt zijn gamma vrachtwagens aangedreven op biodiesel uit

Volvo breidt zijn gamma vrachtwagens aangedreven op biodiesel uit

Een volledig assortiment nieuwe Volvo-vrachtwagenmodellen kan nu worden aangedreven door 100% biodiesel, waardoor klanten nog een hernieuwbare brandstofkeuze hebben om CO2-uitstoot van transport hier en nu te verminderen. Volvo Trucks breidt zijn modelaanbod aangepast...

Always on track met de Samsung Rugged smartphones en tablets

Always on track met de Samsung Rugged smartphones en tablets

Binnen logistiek en transport spelen betrouwbaarheid en duurzaamheid een cruciale rol. Met dit in gedachten ontwikkelde Samsung een reeks robuuste toestellen om onder de meest uitdagende omstandigheden te presteren. Of u nu goederen vervoert door stedelijke centra of...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This