MAN TGE wordt nog klimaatvriendelijker

Verschenen: 24 juni 2021

Vanaf 1 januari 2022 moeten bestelwagens van klasse N1 (dus met een maximaal toegelaten massa tot 3,5 ton) worden aangedreven door motoren van emissieniveau Euro 6d. MAN Truck & Bus voldoet reeds aan deze norm met zijn TGE-bestelwagens: dankzij de nieuwe motor en herwerkte AdBlue®-injectie bespaart hij ongeveer tien procent CO2 per kilometer.

De hele transportsector ondergaat momenteel een transformatieproces. Heel binnenkort zullen elektrische aandrijvingen in bedrijfsvoertuigen net zo alledaags zijn als de krachtige computer in uw broekzak. Maar tot het zover is, heeft de verbrandingsmotor nog een belangrijke rol te spelen. Hij wordt dan ook verder ontwikkeld. De dieselmotoren die MAN nu gebruikt, zullen nog schoner en zuiniger worden. Zo ontlast MAN het milieu met elk nieuw voertuig dat in gebruik wordt genomen.

Maar laten we bij het begin beginnen: vanaf 1 januari 2022 moeten alle nieuw geregistreerde N1-voertuigen in de EU voldoen aan de Euro 6d-emissienorm. Het verschil tussen de vorige Euro 6d temp-norm en de nieuwe Euro 6d-norm ligt echter niet in de emissiegrenswaarden zelf, maar in de maximaal toegelaten overschrijdingsfactor van de grenswaarden in het reële wegverkeer (RDE = Real Driving Emission). De overschrijdingsfactor geeft aan in welke mate de reële uitstoot van stikstofoxiden (NOx) mag afwijken van de waarde gemeten tijdens de testbanktest volgens de WLTP-cyclus. Die factor werd door de nieuwe Euro 6d-norm teruggebracht van 2,1 naar 1,43.

De nieuwe MAN-motoren voor de TGE tot 3,5 ton maken ook indruk met een aanzienlijke daling van het brandstofverbruik en dus ook van de CO2- emissies. De daling ligt bij alle motoren tussen 9 en 10 procent. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat de CO2-uitstoot van een gesloten bestelwagen van het type L3H3 (normale wielbasis, hoog dak) met een vermogen van 103 kW (140 pk) volgens de WLTP-cyclus daalt van 253 g/km (9,7 l/100 km) naar slechts 230 g/km (8,8 l/100 km). Doordat MAN vanaf eind november van dit jaar standaard banden met een geoptimaliseerde rolweerstand (A-label) zal monteren, zullen de emissies met nog eens 3 g/km dalen (8,7 l/100 km).

De Euro 6d-motoren hebben een nieuw ontwikkelde uitlaatgasreiniging in de buurt van de motor, een nieuwe motorsturing, een grotere AdBlue®-tank met een inhoud van 30 liter en een nieuw uitlaatsysteem. De Euro 6d-motoren voor de MAN TGE zijn nu standaard geïnstalleerd.

Een nieuwe technologie die op de Euro 6d-motor wordt toegepast, is het SCR-systeem, dat ‘Twin Dosing’ werd gedoopt. Dat systeem is in ruime mate verantwoordelijk voor de hierboven vermelde CO2-daling. Die daling is namelijk te danken aan de bijkomende tweede SCR-katalysator en de dubbele SCR-injectie. (SCR = Selective Catalytic Reduction). Bij de ‘Twin Dosing’- technologie wordt het reductiemiddel AdBlue® geïnjecteerd in twee reductiekatalysatoren die achter elkaar zijn geplaatst. Eén ervan bevindt zich dicht bij de motor in de uitlaatgasreinigingsmodule, de tweede zit verder weg van de motor, aan de onderkant van het voertuig. Dat concept verzekert een sterke daling van de stikstofoxidenuitstoot bij hoge en lage uitlaatgastemperaturen.

Naast de nu nog zuinigere 2,0-liter dieselmotor is de MAN TGE ook verkrijgbaar als de zuiver elektrische MAN eTGE, die steeds meer klanten in Europa weet te overtuigen met zijn lokaal emissievrije aandrijving.

Vanaf nu: de nieuwe Euro 6d-motoren van de MAN TGE verbruiken tussen 9 en 10 procent minder dan voorheen.

Meer nieuws

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Op 26 september hield Mercedes-Benz Trucks een event in Berlijn, waarbij een recordrit met een Mercedes-Benz Actros trekker met brandstofcel van Cellcentric op vloeibare waterstof werd afgesloten. De trekker oplegger combinatie van 40 ton had een traject van de...

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6 met kastopbouw   Beherman Motors, invoerder van de citytrucks van Piaggio Commercial presenteert met de Piaggio Porter NP6 een ideale lichte vrachtwagen voor inzet in stads- en dorpskernen. Naast het standaard chassis-cabinemodel, de pick-up en...

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zet voortdurend alles op alles om nieuwe collega’s aan te trekken. Oktober wordt terug jobdagen-maand. Er werden 900 chauffeurs gezocht voor 2023. De teller van aangeworven chauffeurs dit jaar staat ongeveer op 600. Dat betekent dat er via een aantal...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This