MAN Truck & Bus introduceert nieuwe generatie vrachtwagens

Verschenen: 11 februari 2020

  • MAN Truck & Bus presenteert nieuwe generatie vrachtwagens
  • Nieuwe generatie vrachtwagens van MAN vestigt nieuwe normen op gebied van bestuurdersoriëntatie, rijhulpsystemen en digitale netwerking
  • Tot 8 procent lager brandstofverbruik en gevoelig gedaalde CO2-uitstoot
  • Nieuwe rijhulpsystemen, waaronder het nieuw ontwikkelde afslagsysteem, verhogen de verkeersveiligheid
  • MAN implementeert ‘Simplifying Business’-strategie op consistente wijze met nieuwe generatie vrachtwagens

MAN Truck & Bus introduceert voor het eerst in twintig jaar een volledig nieuw ontwikkelde generatie vrachtwagens, die consequent inspeelt op de veranderende vereisten van de transportsector en nieuwe normen vestigt voor – onder meer – rijhulpsystemen, bestuurdersoriëntatie en digitale netwerking. Zo bevestigt de nieuwe generatie vrachtwagens het feit dat MAN Truck & Bus evolueert van een vrachtwagenconstructeur naar een leverancier van intelligente en duurzame transportoplossingen. Met een brandstofbesparing van 8 procent dringt de nieuwe generatie vrachtwagens ook de CO2-uitstoot sterk terug. Het nieuw ontwikkelde afslagsysteem helpt ernstige ongevallen in het stadsverkeer te voorkomen, en dat vier jaar voor het systeem wettelijk verplicht wordt. De rijstrookassistent waarschuwt de bestuurder voor voertuigen op de aanpalende rijstroken. De klanten en bestuurders werden van bij het begin betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie vrachtwagens, zodat hun vereisten consequent konden worden geïntegreerd in de nieuwe voertuigen.

“We maken de ondernemingen van onze klanten eenvoudiger, efficiënter en dus ook succesvoller. ‘Simplifying Business’ is onze claim, onze belofte. De nieuwe generatie vrachtwagens van MAN helpt ons meer dan ooit om die belofte waar te maken.” Joachim Drees, Voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus SE

De nieuwe generatie vrachtwagens volgt in de voetsporen van een legendarisch model. De MAN TGA, die in 2000 werd voorgesteld, vestigde nieuwe normen voor de vrachtwagenbouw. De nieuwe generatie vrachtwagens van MAN volgt niet alleen zijn voorbeeld, maar introduceert ook een ongekend niveau van comfort, veiligheid, efficiëntie, betrouwbaarheid en service, evenals connectiviteit en digitalisering.

‘Simplifying Business’ – de veranderende transportsector

Vandaag de dag zijn de vereisten op alle vlakken van de transportsector diverser en complexer dan ooit tevoren. Voorspellingen voor de toekomst geven aan dat de sector een fundamentele transformatie ondergaat. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee: geschat wordt dat het transport- volume in de EU alleen de komende twintig jaar al met nog eens 40 procent zal stijgen. Tegelijk zullen er strenge wettelijke beperkingen worden ingevoerd om de CO2-emissies tegen 2025 met 15 procent te reduceren (en met nog eens 30 procent tegen 2030). En om alles nog moeilijker te maken, groeit het tekort aan chauffeurs. Volgens de huidige statistieken zal er de komende twee jaar alleen al een tekort van ongeveer 150.000 professionele chauffeurs zijn. Bovendien legt de allesomvattende digitalisering van alle logistieke processen een hoog tempo op voor transportondernemingen.

“Onze klanten verwachten – met recht en reden – dat wij hen een antwoord bieden op al deze vragen”, verduidelijkt Joachim Drees, Voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN. “Om hen te kunnen dienen, moeten we al deze wijzigingen en hun rechtstreekse en onrechtstreekse gevolgen een stap voor blijven. Dat is een enorme maar tegelijk erg opwindende uitdaging en impliceert dat we als constructeur van deze voertuigen in andere, nieuwe dimensies moeten denken. Dat hebben we met onze nieuwe generatie vrachtwagens dan ook gedaan.”

Daarom biedt de nieuwe generatie vrachtwagens van MAN onze klanten en bestuurders alles wat ze ooit op prijs stelden en verwachtten van hun MAN- voertuigen, maar dan nog beter. Ze verenigt de bekende en beproefde waarden van het merk met nieuwigheden die volop naar de toekomst kijken. Zo beperken ze de werklast voor expediteurs en bestuurders en wordt hun dagelijks werk eenvoudiger, ondanks de alsmaar complexere omgevingsomstandigheden. Daartoe heeft MAN zich toegelegd op vier kernaspecten: de bestuurder en zijn werkplaats, de efficiëntie van het voertuig, de betrouwbaarheid van het voertuig en een sterk en competent partnerschap voor de klanten.

Perfect afgestemd op de bestuurder – de bestuurder staat centraal

Om de werkplaats in de vrachtwagen te optimaliseren en beter aan te passen aan de dagelijkse vereisten van de bestuurder, moesten hun prestaties en motivatie centraal staan. Het engagement en de tevredenheid van de chauffeurs vormen immers de doorslaggevende bouwblokken van het economische succes van de onderneming. Daarom vestigt de jongste generatie vrachtwagens van MAN nieuwe normen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, optimale ergonomie, een intuïtievere en betrouwbaardere bediening, netwerking met digitale toestellen en apps en – last but not least – een doordacht opbergconcept en onberispelijk slaapcomfort. Al die factoren werden nauwgezet afgestemd op de behoeften die we op basis van onze ervaring hebben bepaald. Daartoe hield MAN doorheen het ontwikkelingsproces consequent rekening met de expertise en feedback van chauffeurs en mensen uit de sector. Moderne rijhulpsystemen zoals de nieuwe ontwikkelde afslagassistent, de fileassistent en de rijstrookassistent beperken de stress voor bestuurders en verhogen de veiligheid in het verkeer.

Uitzonderlijke efficiëntie en zuinigheid

De Euro 6d-motoren, die in 2019 werden geïntroduceerd, realiseren hun volledige efficiëntiepotentieel in de nieuwe MAN-generatie. Het perfecte samenspel tussen de motoren en de bijkomende, nieuw ontwikkelde aandrijflijn- en softwarecomponenten geeft het toekomstige gamma een toon- aangevende efficiëntie. Zo bespaart de nieuwe generatie vrachtwagens van MAN tot 8 procent brandstof in vergelijking met zijn Euro 6c- voorganger bij de klassieke langeafstandstoepassingen, en dringt ze de CO2-uitstoot sterk terug.

De verbeterde stroomlijn van het nieuwe voertuig draagt eveneens bij tot die daling. Bovendien biedt MAN bijkomende doel- en praktijkgerichte opleidingen en instructies in de vorm van digitale apps die de bestuurders ondersteunen om nog efficiëntere rijmethoden aan te kweken.

Doorgedreven productverbeteringen voor onderdelen en op het gebied van onderhoud en service reduceren de kosten over de hele gebruiksperiode. Voor gewichtgevoelige sensoren biedt de nieuwe generatie vrachtwagens van MAN tevens een aanzienlijk voordeel op het vlak van laadvermogen.

Geoptimaliseerde uptime – maximale beschikbaarheid over de hele levenscyclus

Hoe ‘goed’ een vrachtwagen tijdens zijn gebruiksfase is, hangt grotendeels af van hoe efficiënt hij is en hoe eenvoudig hij zijn transporttaak vervult. Een belangrijke parameter daarbij is betrouwbaarheid. MAN ging tot het uiterste om de beproefde kwaliteiten van zijn vrachtwagens nog verder te verbeteren in de nieuwe generatie en zo een uitmuntende productkwaliteit te garanderen voor de toekomst. Die kwaliteit werd trouwens herhaaldelijk bevestigd in het TÜV-verslag. Bij wijze van voorbeeld vermelden we de nieuw ontwikkelde, vereenvoudigde, krachtige en toekomstbestendige elektronische architectuur, die de functionaliteit van de vrachtwagens sterk verbetert en uitbreidt.

Het verder ontwikkelde, gedigitaliseerde onderhoudsbeheersysteem reduceert bovendien de gebruikskosten en verzekert een maximale beschikbaarheid voor de nieuwe MAN TG-vrachtwagens. Fleetbeheerders en bestuurders worden bijgestaan met tal van digitale functies en services.

Sterke partner – competent en persoonlijk partnerschap

Samen met de nieuwe generatie vrachtwagens introduceert MAN een nieuw consultatie- en offertesysteem dat volledig is afgestemd op de behoeften van de klant. Dat systeem volgt een productlogica die consequent is afgestemd op het gebruiksprofiel. Dankzij de gedetailleerd aanpasbare en flexibele configuratiemogelijkheden kunnen de nieuwe MAN TGX, TGS, TGM en TGL naar wens worden samengesteld om naadloos aan te sluiten bij de transporttoepassingen van elke klant. Voorbeelden daarvan zijn de individueel gecoördineerde services op het gebied van onderhoud, financiering en digitale services, die de vrachtwagen tot een holistische, geïntegreerde transportoplossing maken, en dat alles vanuit een enkele bron en met competente en persoonlijke contactpartners. Bovendien biedt MAN Individual nog een complete waaier aan opties om de wagen te verbeteren en klantspecifieke aanpassingen af fabriek door te voeren.

Van klant tot product

‘Simply my Truck’, de claim van de nieuwe generatie vrachtwagens van MAN, is niet gewoon een slagzin, maar een cruciale basis voor de hele ontwikkeling. Om vanuit eerste hand na te gaan hoe de ideale werk- en leefruimte van een vrachtwagen er moet uitzien, lieten de ontwikkelaars van MAN meer dan 700 chauffeurs oordelen over verscheidene prototype-oplossingen. Dat gebeurde onder meer tijdens bezoeken aan vrachtwagewerkplaatsen en servicestations. De feedback en persoonlijke wensen van deze professionals werden rechtstreeks geïntegreerd in het nieuwe gamma.

Bovendien nodigde MAN driehonderd nationale en internationale klanten uit zestien landen uit voor workshops in München om samen met hen de belangrijkste criteria voor nieuwe vrachtwagens te bepalen. De ontwikkelaars vergeleken deze input met de feedback van de interviews met chauffeurs en implementeerden de kernideeën die daaruit voortvloeiden in tal van innovatieve voorzieningen voor de nieuwe generatie vrachtwagens van MAN.

Tegelijk tilde MAN de prestaties van zijn Sales en Aftersales naar een nog hoger niveau. Op basis van meer dan 50.000 persoonlijke klantenenquêtes per jaar werden nieuwe services en producten uitgewerkt die de klant helpen om hun MAN TGX, TGS, TGM of TGL optimaal te gebruiken.

Ingrijpende verbeteringen in het productie- en verkoopproces

De nieuwe generatie vrachtwagens van MAN omvat niet alleen een nieuw product van MAN, maar ook ingrijpende verbeteringen aan het productie- en verkoopproces.

Om de serieproductie voor de nieuwe generatie vrachtwagens van MAN startklaar te maken en tegelijk het vorige model te blijven aanbieden gedurende de overgangsperiode tot eind 2020, investeerde MAN ongeveer 100 miljoen euro in de fabriek van München alleen. Daar rollen elke dag tot 500 cabines van de volledige nieuwe generatie vrachtwagens en het vorige TG-gamma van de band.

Daarnaast werd er nog eens 85 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe lakateliers voor cabines van de hoofdfabriek, zodat ze het hogere productie-ritme probleemloos aankunnen. Deze fabriek is een van de meest geavanceerde en milieuvriendelijke fabrieken in Europa en zet een nieuwe stap in de richting van de ‘groene’ fabriek waar MAN naar streeft.

Ook in de fabriek van Steyr (Oostenrijk), waar de TGL en TGM van de band blijven rollen, werd een hypergeavanceerd lakatelier in gebruik genomen. Alle plastic bevestigingsonderdelen voor het hele MAN- productienetwerk zullen in de toekomst exclusief in deze fabriek worden gemaakt.

Naast de productie heeft MAN ook zijn offerteproces geherstructureerd voor de lancering van de nieuwe generatie vrachtwagens. Centraal daarin staat een fundamentele wijziging in de productielogica, die zich manifesteert in nieuwe configuratieprocessen en -tools. Elke offerte gaat uit van de individuele transporttaak van de klant. Dat resulteert in een gamma dat veel beter is afgestemd op de markt en de klanten, met een volledig geïntegreerd gamma vrachtwagens, naverkoopdiensten, financieringen en digitale services. Daardoor verloopt het configuratie- en offerteproces niet alleen veel sneller, maar genieten verkopers ook heel wat flexibiliteit wanneer ze de perfecte vrachtwagen voor de transporttaak van de klant samenstellen.

De nieuwe generatie vrachtwagens van MAN – het project in cijfers

De lancering van de nieuwe generatie vrachtwagens is het meest ambitieuze project dat MAN de voorbije twintig jaar heeft ondernomen:

12.000.000 werkuren voor het hele project
4.000.000 testkilometers tot aan de marktlancering
2.800.000 regels softwarecode
167.000 werkuren voor het nieuwe voertuigdesign
Ongeveer 22.000 nieuwe onderdeelnummers voor alle afdelingen
3.000 cabinekleuren standaard verkrijgbaar
2.100 MAN-werknemers rechtstreeks betrokken bij het project
Keuze uit 8 cabinematen voor de nieuwe generatie vrachtwagens van MAN Tot 8 procent lager verbruik
4 modelgamma’s: MAN TGX, TGS, TGM en TGL
1 team: de 36.000 werknemers van MAN Truck & Bus

 

 

 

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This