MAN vestigt nieuwe norm voor rijbereik: volledig elektrische bus doorbreekt grens van 550 kilometer

Verschenen: 20 mei 2021

24 uur in dienst, geen tussentijdse laadbeurt en een rijbereik van 550,8 kilometer: dat is het indrukwekkende resultaat van een test met de MAN e-bus, die op 18 mei in reële omstandigheden werd uitgevoerd in München. De MAN Lion’s City E bewees zo onom- stotelijk dat dagelijkse e-mobiliteit niet langer toekomstmuziek is en dat ze een volwaardig alternatief vormt voor lokaal openbaar vervoer.

• Zuinigheidstest met MAN eBus: Lion’s City E biedt indrukwek- kend rijbereik van 550,8 kilometer in reële dagelijkse omstandigheden

• Met dat rijbereik kunnen MAN-klanten ongeveer 99 procent van hun routes afwerken zonder tussentijdse laadbeurt

• Testrit op de MVGlijn 176 / X80: de Lion’s City E reed met belasting en stopte bij elke bushalte

• TÜV SÜD controleerde de test met de elektrische bus in naam van MAN

• De Lion’s City E werpt zich op als een duurzame, zuiver elektrische standaardoplossing voor lokaal openbaar vervoer

MAN Press Release

“Chauffeurs en voertuig zetten bij deze test een ongelooflijke prestatie neer. De MAN Lion’s City E legde met een enkele batterijlading maar liefst 550 kilometer af op een lokale route voor openbaar vervoer in realistische om- standigheden. We zijn ontzettend tevreden met dit geweldige resultaat. Eindelijk konden we aantonen dat e-mobiliteit vandaag de dag geschikt is voor dagelijks gebruik”, aldus Rudi Kuchta, Head of Business Unit Bus bij MAN Truck & Bus. Samen met zijn team organiseerde hij de ‘MAN eBus Efficiency Run’, een zuinigheidstest met de MAN Lion’s City 12 E op de lijnen 176 en X80 van de openbare vervoersmaatschappij van München (MVG). De volledig elektrische stadsbus reed precies 24 uur op de routes tussen de Karlsfelder Straße, Moosacher en station Puchheimer, met chauffeurs van MAN ProfiDrive aan het stuur. De MAN eBus Efficiency Run werd uitgevoerd onder toezicht van een journalist en experts van de officiële testinstantie TÜV SÜD, die het laadstopcontact op de bus verzegelden voor vertrek, het zegel aan het einde van de dag verwijderden en het gereden rijbereik bevestigden.

“We wilden aantonen dat onze Lion’s City E een erg groot rijbereik biedt in de praktijk. En met een totaal afgelegde afstand van 550 kilometer kunnen we stellen dat we in ons opzet geslaagd zijn”, aldus Kuchta. “Naast beschikbaarheid en betrouwbaarheid is ook het rijbereik een cruciale factor voor onze klanten. Om naadloos aan te sluiten bij de globale activiteiten moet één enkel elektrisch voertuig in de toekomst lijnen kunnen overnemen die voor- heen werden verzorgd door een enkel voertuig met verbrandingsmotor. Met een rijbereik van 550 kilometer is dat in 99 procent van de gevallen mogelijk zonder tussentijds bijladen. Dat betekent dat klanten hun bus kunnen opla- den in het depot en niet hoeven te investeren in extra technologie voor tijdens hun routes – een cruciaal voordeel.” Zelfs een rijbereik van ‘slechts’ 400 of 300 kilometer zou 98 respectievelijk 89 procent van de routes van MAN-klanten dekken. Dat blijkt uit een analyse van 1.325 routes die experts van MAN Transport Solutions hebben uitgevoerd in het kader van hun e-mobiliteitsadvies aan ondernemingen die lokaal openbaar vervoer uitvoeren. In 2018 begon de afdeling MAN Transport Solutions knowhow en diensten aan te bieden die het voor klanten zo eenvoudig mogelijk moesten maken om met e-mobiliteit aan de slag te gaan.

Test uitgevoerd in reële dagelijkse omstandigheden

Het team achter de ‘MAN eBus Efficiency Run’ stelde alles in het werk om de elektrische bus in zo realistisch mogelijk omstandigheden te testen. Zo reed de MAN Lion’s City E op een echte route, stopte hij bij elke bushalte, opende hij zijn deuren en sloot hij ze opnieuw. Bovendien werden gewichten gebruikt om de gemiddelde aanwezigheid van passagiers te simuleren. “We reden met een gedeeltelijke belasting in lenteachtige temperaturen op een relatief vlak stedelijk/interstedelijk traject”, aldus Heinz Kiess, Head of Product Marketing Bus. “Dat zijn weliswaar gunstige praktijkomstandigheden, maar toch is een rijbereik van 550 kilometer een meer dan overtuigend resultaat, dat tevens aansluit bij de positieve ervaringen van veel van onze klanten die de MAN Lion’s City E al gebruiken of hebben getest.”

Vorig jaar zette de 12 meter lange elektrische bus bijvoorbeeld een overtuigend resultaat neer bij een praktijktest in het Spaanse Badajoz. Ondanks slopende temperaturen van meer dan 35 graden werkte de Lion’s City E een volledige shift van 16 uur af en legde hij het volledige traject van de lokale openbare vervoersmaatschappij – 284 kilometer in het totaal – probleemloos af. “Aan het einde van de shift had de bus zelfs nog een behoorlijk batterijniveau over. Dat toont aan dat onze e-bus zich zelfs leent voor routes waar elektrische voertuigen in het verleden simpelweg geen optie waren”, zegt Manuel Fraile, Head of Sales Bus bij MAN Truck & Bus Iberia.

Geavanceerde batterijceltechnologie verzekert groot bereik

Dat succes is deels te danken aan de geavanceerde batterijceltechnologie die de Volkswagen-groep heeft ontwikkeld en die MAN kan gebruiken voor de e-bus. Bovendien zorgt een gesofistikeerd temperatuurbeheer voor een uitzonderlijk hoge beschikbaarheid, ongeacht de tijd van het jaar. Zo verze- kert de Lion’s City E over de hele levensduur van de batterijen een rijbereik tot 270 km. “De zuinigheidstest met de MAN e-bus heeft echter onomstotelijk bewezen dat het rijbereik in optimale dagelijkse omstandigheden ver boven die 270 kilometer kan liggen”, benadrukt Heinz Kiess.

Naast de innovatieve technologieën is ook een efficiënte rijstijl cruciaal voor het rijbereik. Om die reden werd de testrit in München uitgevoerd door ervaren chauffeurs van MAN ProfiDrive. “De invloed van de chauffeur mag absoluut niet onderschat worden. Daarom bieden we kopers van onze e-bus speciale rijvaardigheidsopleidingen aan, die focussen op zuinig rijden”, aldus Kiess.

De toekomst is elektrisch! MAN ondersteunt transportbedrijven met innovatieve voertuigen en diensten op maat.

De rijopleiding is een kernelement van een uitgebreid globaal e-mobiliteitsconcept. MAN Truck & Bus is ervan overtuigd dat mobiliteit in de stad een elektrische toekomst heeft. Daarom zet de onderneming zich volledig in voor elektrische voertuigen op batterijen en biedt het met de MAN Lion’s City E een standaardoplossing voor lokaal openbaar vervoer. Operatoren en klanten plukken bovendien de vruchten van geïntegreerd advies rond elektrische mobiliteit en toekomstgerichte mobiliteitsoplossingen op het gebied van laad- infrastructuur, duurzaamheid, digitalisering, enz. De experts van MAN Transport Solutions analyseren specifieke routeprofielen en berekenen welk effect de topografie, het aantal haltes en de lokale klimaatomstandigheden hebben op het rijbereik.

Met innovatieve e-bussen voor dagelijks gebruik en diensten op maat wil MAN de bedrijfsvoertuigensector de best mogelijke ondersteuning bieden. Die sector is namelijk cruciaal als het gaat om de decarbonisering van transport en de ontwikkeling van een broeikasgasneutrale mobiliteit. De toekomst wordt bepaald door de wettelijke voorschriften inzake CO2-reductie. En sinds de Europese Unie de ‘Richtlijn Schone Voertuigen’ heeft goedgekeurd, moeten steden een kader voor emissievrije mobiliteit invoeren. Het doel is om van ‘lage uitstoot’ naar ‘nuluitstoot’ te gaan. “Steeds meer openbare vervoersmaatschappijen hebben dat begrepen en kijken bij nieuwe aankopen enkel nog naar stadsbussen op batterijen. Of ze stellen duidelijke streefdata op om hun hele vloot te converteren naar emissievrije voertuigen”, zegt Kuchta.

Duidelijke trend naar e-mobiliteit in het stadsvervoer

De verschuiving naar e-mobiliteit is vooral zichtbaar in stedelijke gebieden. In 2020 bedroeg de totale Europese markt voor elektrische bussen meer dan 2.000 voertuigen en dat aantal blijft stijgen. MAN Truck & Bus verwacht dat tegen 2025 de helft van alle nieuwe stadsbussen van MAN een alternatieve aandrijftechnologie zal gebruiken. “Dit is een eerste actieve en waardevolle bijdrage om onze klimaatdoelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen”, aldus Kuchta. Om aan de toenemende vraag naar de Lion’s City E te voldoen, blijft MAN zijn productie opdrijven. De komende jaren zal de constructeur tot 2.500 voertuigen per jaar kunnen bouwen in zijn fabriek in Polen. Als de vraag na 2026 blijft stijgen, kan de productiecapaciteit nog verder worden opgevoerd.

MAN Efficiency Run, mit dem MAN eBus Lions City 12e

Meer nieuws

Volvo breidt zijn gamma vrachtwagens aangedreven op biodiesel uit

Volvo breidt zijn gamma vrachtwagens aangedreven op biodiesel uit

Een volledig assortiment nieuwe Volvo-vrachtwagenmodellen kan nu worden aangedreven door 100% biodiesel, waardoor klanten nog een hernieuwbare brandstofkeuze hebben om CO2-uitstoot van transport hier en nu te verminderen. Volvo Trucks breidt zijn modelaanbod aangepast...

Always on track met de Samsung Rugged smartphones en tablets

Always on track met de Samsung Rugged smartphones en tablets

Binnen logistiek en transport spelen betrouwbaarheid en duurzaamheid een cruciale rol. Met dit in gedachten ontwikkelde Samsung een reeks robuuste toestellen om onder de meest uitdagende omstandigheden te presteren. Of u nu goederen vervoert door stedelijke centra of...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This