MAN voor het eerst aanwezig op RETTmobil

Verschenen: 26 maart 2019

Op zijn eerste stand op de RETTmobil-beurs in Fulda (15-17 mei 2019) toont bedrijfsvoertuigenconstructeur MAN uit München twee medische interventievoertuigen op basis van de bestelwagen TGE. Als Duits marktleider op het gebied van brandweerwagens laat MAN de bezoekers ook kennismaken met twee brandweerwagens op basis van de modellen TGL en TGM.

  • MAN heeft twee standen op RETTmobil 
  • MAN TGE gesloten bestelwagen en boxbody debuteren als ambulances voor intensieve verzorging op stand 603 in hal 6
  • MAN TGM en TGL, twee Euro 6-voertuigen voor brandweerkorpsen, respectievelijk omgebouwd tot ‘pompgroep voor reddingsoperaties’ en ‘middelgrote pomp’ op stand 93
  • Ook bestelwagens plukken voortaan de vruchten van de expertise inzake koetswerkproductie die in de loop van de decennia werd opgedaan.

Brandweerwagens op basis van de vrachtwagenonderstellen van MAN waren al regelmatig te gast bij de koetswerkbouwers op RETTmobil. Dit jaar is de bedrijfsvoertuigenconstructeur uit München echter zelf aanwezig op de expo in Fulda (Duitsland), met twee eigen stands (stand 603 in Hall 6 en stand 93 in de buitenzone). Een primeur voor de onderneming. De   productie van koetswerken voor brandweervoertuigen maakt al decennia lang deel uit van de knowhow van MAN. Die knowhow staat centraal in de tentoongestelde voertuigen en zal voortaan ook worden toegepast op   kleinere interventievoertuigen, zoals ambulances (KTW) en ambulances voor intensieve verzorging (RTW). 

RETTmobil is de grootste beurs voor interventie- en mobiliteitsproducten in Europa. Vorig jaar namen ongeveer 540 ondernemingen uit 20 landen deel aan het jaarlijkse evenement, dat bijna 30.000 bezoekers naar de tentoonstellingshallen in Fulda lokte. Behalve de tentoonstelling zal het evenement ook een brede waaier aan activiteiten voor professionals omvatten,    waaronder opleidingssessies en workshops. In hun aanwezigheid zal MAN in hal 6 voor het eerst zijn ambulances voor intensieve verzorging op basis van de TGE voorstellen: de eerste kreeg een speciaal gesloten bestelwagenkoetswerk van Ambulanz Mobile, terwijl de andere een boxbody-koetswerk van Wietmarscher Ambulanz- und Sonderfahrzeug (WAS) heeft. De tweede stand (93) bevindt zich buiten, waar MAN zijn succesvolle brandweerwagens voorstelt: de MAN TGL als ‘middelgrote pomp’ (MLF) met een koetswerk van Schlingmann en de MAN TGM als ‘pompgroep voor reddingsoperaties’ (HLF 20) met een koetswerk van Rosenbauer.

MAN TGE voor hulpdiensten

De hoogtepunten van de getoonde uitrusting zijn de twee TGE-modellen met een krachtige motor van 177 pk en een achttraps automaat, twee   essentiële voorzieningen voor noodtransport. De voertuigen beschikken ook standaard over een noodremhulp, een gloednieuw systeem in dit  segment, dat zelfs in extreme omstandigheden de veiligheid van personeel en patiënten verzekert. Bovendien bieden tal van rijhulpsystemen de     nodige ondersteuning voor de bestuurder, om zijn werk te vereenvoudigen, zodat hij zich aan het stuur van de ambulance maximaal kan concentreren op het verkeer en het gedrag van andere weggebruikers. Een Lane Guard System, een adaptieve snelheidsregelaar en een grootlichtassistent     kunnen als opties worden toegevoegd aan de MAN TGE-modellen. De led-koplampen – nog een optie – garanderen de veiligheid tijdens nachtelijke ritten en bij beperkte zichtbaarheid. 

De getoonde TGE-modellen krijgen ook een klimaatregeling (inclusief    onafhankelijke luchtverwarming, bijkomende waterverwarming en extra elektrische luchtverwarming) om de patiënten en het verplegend personeel ongeacht het weer het nodige comfort te bieden. En dat is slechts een voorbeeld van het nagenoeg eindeloze gamma opties, waarmee elke noodhulpverlener zijn voertuig kan afstemmen op zijn specifieke behoeften. Zo krijgen klanten ook de keuze tussen voor- en achterwielaandrijving of een extraveilige vierwielaandrijving. 

Nog een troef van de op de MAN TGE gebaseerde voertuigen is het      uitgebreide Europese netwerk van werkplaatsen en hun kennis van de unieke behoeften van hulpdiensten en brandweerkorpsen. Dat komt tot uiting in de uitgebreide openingsuren en de flexibiliteit bij het maken van afspraken. Koetswerkbouwers profiteren niet alleen van de ervaring van MAN met vrachtwagenkoetswerken, maar ook van het CSFG-systeem (customer-specific function device), dat het gemakkelijker maakt om     specifieke functies van het koetswerk te controleren. Zo maakt CSFG het mogelijk om de tweede klimaatregeling te bedienen, in combinatie met de bijkomende functie om het automatische stop-startsysteem uit te schakelen zodat de verwarming of airconditioning doorlopend blijft draaien.

MAN: marktleider op het gebied van brandweerdiensten

MAN voert al jarenlang de inschrijvingscijfers van brandweerwagens aan in Duitsland. Ook in andere Europese landen oogst MAN in dit segment heel wat succes met zijn TGL (totaal combinatiegewicht: 7,5 tot 12 ton), zijn TGM (12 tot 18 ton) en zijn TGS (meer dan 18 ton), die kunnen worden geleverd met tal van koetswerktypes om brandweerlieden te helpen bij hun werk. Bovendien levert de vrachtwagenconstructeur Euro 5- en Euro 6-compatibele platformen, zodat sommige producten in bepaalde Duitse deelstaten in aanmerking komen voor de Euro 5-vrijstellingsverordening. 

De MLF-brandweerwagens zijn afgeleid van de MAN TGL 8.180 of TGL 8.220, die standaard worden geleverd met een crew cab voor zes personen. De selectie van producten uit het MAN TGM-gamma voor HLF 20-brandweerwagens is uitgebreider, zodat klanten de keuze krijgen tussen twee- en vierwielaandrijving, in combinatie met een onderstel voor een  totaal combinatiegewicht van 13 tot 18 ton. Naargelang het model levert de motor 250 pk, 290 pk of 320 pk (Euro 6) of 340 pk (Euro 5).Een van de vele vermeldenswaardige uitrustingen is de MAN TipMatic Emergency, een geautomatiseerde versnellingsbak, die MAN speciaal heeft geperfectioneerd voor de behoeften van brandweermissies. Belangrijk daarvoor zijn snelle acceleraties en het gericht terugschakelen tijdens het vertragen, zodat het voertuig steeds snel kan accelereren na een bocht of een kruispunt. In de Euro 6-compatibele MAN TGM kan MAN als alternatief ook een Allison-versnellingsbak met koppelomvormer en  retarder aanbieden.

Meer nieuws

Steven Nicolai is nieuwe Sales Manager Truck bij Profile Belux

Steven Nicolai is nieuwe Sales Manager Truck bij Profile Belux

Profile Truck, marktleider op het gebied van bandenonderhoud, -montage en -service voor vrachtwagens in de Benelux, breidt zijn Sales Team in België uit. Steven Nicolai is aangesteld als Sales Manager Truck, met de ambitie om de groei op de truckmarkt in België en...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This