Mercedes-Benz geeft voorproefje elektrische toekomst premium MPV met Concept EQV

Verschenen: 5 maart 2019

Maak kennis met de eerste volledig elektrische MPV in het premiumsegment: Mercedes-Benz heeft met de Concept EQV lokaal emissievrij rijden gekoppeld aan indrukwekkende prestaties, maximale functionaliteit en een esthetisch design. De nieuwe concept car zal voor het eerst aan de wereld worden getoond tijdens de Autosalon van Genève, die plaatsvindt van 7 tot en met 17 maart 2019. Mercedes-Benz Vans wil de productieversie op basis van de Concept EQV gaan presenteren tijdens de IAA in Frankfurt, die later dit jaar in september plaatsvindt.

Tot de technische highlights van de auto behoren een actieradius van maximaal 400 kilometer en de mogelijkheid om snel bij te laden voor een actieradius van 100 kilometer in slechts vijftien minuten. Daarnaast biedt de auto een maximaal comfort in het interieur en een maximale functionaliteit, bijvoorbeeld dankzij de veelheid aan mogelijke stoelopstellingen in het interieur.

Het studiemodel kan breed worden ingezet. Voor particulier gebruik zorgt de hoge mate van functionaliteit en flexibiliteit ervoor dat dit model bijzonder in de smaak zal vallen bij sportliefhebbers en gezinnen.

Voor VIP-vervoer is deze auto ook uitstekend geschikt, met een omvangrijke reeks uitrustingsfeatures en een bijzonder hoogstaand rijcomfort.

“Mercedes-Benz Vans zet op consequente wijze stappen met betrekking tot de elektrificatie van zijn productportfolio. Met de Concept EQV zetten we nu de volgende stap. Dit studiemodel biedt alle merk typische aspecten die de klanten van Mercedes-Benz zo waarderen. Het is een gezinsvervoermiddel, een avonturier voor vrijetijdsactiviteiten en een shuttle-voertuig met lounge-ambiance, in combinatie met een elektrische aandrijflijn, waardoor de Concept EQV een concept car met een toekomst is. We kijken er erg naar uit binnenkort een productiemodel aan te bieden dat is gebaseerd op dit studiemodel”, aldus  Wilfried Porth, lid van de Raad van Bestuur van Daimler AG en verantwoordelijk voor human resources en hoofd werkrelaties bij Mercedes-Benz Vans.

De Concept EQV is een vervolg op de consistente ontwikkeling van het technologiemerk EQ. Mercedes-Benz richtte dit label op in 2016, en de Concept EQ was het eerste model van dit merk. Tijdens de IAA-beurs 2017 volgde de Concept EQA, gericht op het compacte segment. In september 2018 presenteerde het merk zijn eerste productiemodel: de elektrische SUV EQC. De  Concept EQV breidt de modelreeks uit met een premium MPV, die ruimte biedt aan maximaal 8 inzittenden.

150 kW motor met 100 kWh capaciteit zorgt voor een actieradius van 400 kilometer

De Concept EQV is voorzien van een compacte elektrische motor (eATS) op de vooras met een vermogen van 150 kW. De elektromotor vormt samen met de transmissie met vaste overbrengingsverhoudingen, het koelsysteem en de vermogenselektronica een compacte unit.

De energie wordt geleverd door een lithium-ion accu. Dankzij een capaciteit van 100 kWh is een maximale actieradius van 400 kilometer mogelijk. En met een topsnelheid van 160 km/h wordt ook op de snelweg voor veel rijplezier gezorgd.

Het studiemodel kan eenvoudig thuis worden opgeladen via een Mercedes-Benz wallbox of een regulier stopcontact. Voor nog meer flexibiliteit in de praktijk van alledag is er ook een snellaadfunctie: in slechts vijftien minuten kan de accu van genoeg energie worden voorzien om een afstand van circa 100 kilometer af te leggen.

MPV’s van Mercedes-Benz voldoen aan de hoogste eisen met betrekking tot functionaliteit en flexibiliteit. En op deze gebieden doet ook de volledig elektrische variant geen concessies. Door de accu onder de vloer van de auto te plaatsen, is de volledige interieurruimte nog beschikbaar, zonder beperkingen.

Als het model bijvoorbeeld wordt voorzien van zes individuele stoelen, is de Concept EQV een representatieve shuttle-auto die aan alle vereisten van VIP-transport voldoet. Andere stoelopstellingen maken van deze auto het perfecte gezinsvervoermiddel, ook kunnen sport- en outdoorattributen eenvoudig worden meegenomen. Met de Concept EQV biedt Mercedes-Benz een extreem veelzijdig, volledig elektrisch voertuigconcept dat eenvoudig kan worden veranderd in een 7- of zelfs een 8-zitter door de toevoeging van individuele stoelen of zitbanken.

Als lid van de EQ familie profiteert de Concept EQV van het brede aanbod van het elektromobiliteit-ecosysteem van het technologiemerk.

Dit begint met een omvangrijk advies en een reeks diensten, tot de laadinfrastructuur en zelfs een gemodificeerd navigatiesysteem dat rekening houdt met het laadniveau van de accu.

Er komen ook apps beschikbaar waarmee bijvoorbeeld de stand-klimaatregeling kan worden bediend of waarmee kan worden betaald met openbare laadstations.

EQ designtaal zorgt voor een onmiskenbare uitstraling

Een verbindend element van alle EQ modellen is hun design. De modellen van het merk EQ kenmerken zich door een zeer avantgardistische en unieke uitstraling.

“De Concept EQV belichaamt onze ‘Progressive Luxury’ aanpak door de analoge en digitale wereld te laten samenkomen. De EQ designtaal geeft de auto een unieke uitstraling en hij heeft enkele bijzonder progressieve vormen”, aldus Gorden Wagener, Chief Design Officer bij Daimler AG. “In het interieur wordt de coole uitstraling van de buitenzijde voortgezet, aangevuld met warme accenten in bijvoorbeeld de kleur roségoud, die het ‘welkom thuis’-effect versterkt. In het interieur van onze Concept EQV ligt de focus op het nieuwe en intuïtieve MBUX systeem.”

Het dynamische exterieurdesign met zijn nieuwe elektrolook verwijst naar de krachtige elektrische aandrijflijn. In het middelpunt staat de grille, met verchroomde inzetstukken en een LED-band – typische kenmerken van de EQ designtaal.

Het gehele exterieur is uitgevoerd in hightech zilver, terwijl de bumper een unieke uitstraling heeft dankzij grote luchtinlaten met twee brede verchroomde inzetstukken die aansluiten op de buitenste randen. Led-koplampen onderstrepen de opvallende uitstraling en het sportieve design van het studiemodel. Deze indruk wordt versterkt door het strakke profiel en de 19-inch lichtmetalen wielen die zelfs bij stilstand dynamisch ogen.

Elegant, technisch ogend interieur met warme accenten

Niet alleen het exterieur van het EQ studiemodel laat zien dat dit model uit het tijdperk van elektromobiliteit stamt. In het interieur wordt de coole esthetiek van het exterieur voortgezet. In het elegant, technisch ogende interieur ligt de nadruk op een ongecompliceerde en intuïtieve bediening. De basis van de interactie tussen mens en machine wordt gevormd door het MBUX infotainmentsysteem (Mercedes-Benz User Experience) dat een zelflerende spraakbesturing koppelt aan innovatieve connectiviteitsfeatures.

In lijn met het EQ merkdesign wordt de lederlook van het dashboard in de kleur ‘Midnight Blue’ aangevuld met de trendkleur roségoud, die doet denken aan koperen draden. Dit zorgt voor warme accenten en het onderstreept het ‘welkom thuis’-effect van het interieur. Bijzonder in het oog springen de gekleurde stylingelementen van de framecomponenten. Op het bedieningspaneel van het infotainment- en audiosysteem zorgt de kleur roségoud voor elegantie en warmte, terwijl de touchpad en de lichtschakelaar zijn voorzien van sierlijsten in donker chroom. De luchtroosters zijn afgewerkt in de kleur ‘silver shadow’. De armsteunen zijn afgewerkt met blauw nappaleder, terwijl stiksel in de kleur roségoud voor een interessant contrast zorgt. Voor hetzelfde effect zorgt het stiksel op de stoelen. Daarnaast zorgt het gebruik van zwart nappaleder op de stoelen en donkerblauwe elementen op de rugleuningen voor een kleurrijk geheel. Blauw is de dominante designkleur op de bovenzijde van het dashboard, terwijl de onderzijde zwart van kleur is – dit oogt niet alleen elegant, het onderstreept ook het technische karakter van het interieur. In de gedeelten daarboven, langs de onderste raamlijn, vormt de blauwe kleur van de rugleuningen van de stoelen een ware eyecatcher.

EQ – het ecosysteem voor elektroauto’s dat ook de laadinfrastructuur omvat

Het product- en technologiemerk EQ staat voor een omvangrijk ecosysteem voor elektroauto’s met producten, diensten, technologieën en innovaties. Het aanbod loopt uiteen van elektroauto’s tot wallboxen en omvat zelfs laaddiensten en een laadinfrastructuur. De naam EQ staat voor ‘Electric Intelligence’ en is afgeleid van de Mercedes-Benz merkwaarden ‘emotie’ en ‘intelligentie’.

Verbazing en fascinatie behoren hier evenzeer toe als de holistische oplossingen zelf, die klanten maximaal gemak bieden met behulp van de nieuwste technologie. De omvangrijke elektrificatiestrategie die wordt nagestreefd voor het productportfolio stelt Mercedes-Benz in staat om het product- en technologiemerk EQ in nog meer facetten te ervaren. Het begint met een verregaande elektrificatie van de moderne verbrandingsmotor – ook wel bekend onder de naam mild hybrid – met behulp van de ‘EQ Boost’ technologie. Een ander en bijzonder belangrijk component is het plug-in hybride offensief dat wordt voortgezet. In 2022 moet het gehele modellengamma van Mercedes-Benz zijn geëlektrificeerd. Dit betekent dat er geëlektrificeerde varianten worden aangeboden in elk segment – van de compacte modellen tot de grote SUV’s.

 

 

Meer nieuws

Steven Nicolai is nieuwe Sales Manager Truck bij Profile Belux

Steven Nicolai is nieuwe Sales Manager Truck bij Profile Belux

Profile Truck, marktleider op het gebied van bandenonderhoud, -montage en -service voor vrachtwagens in de Benelux, breidt zijn Sales Team in België uit. Steven Nicolai is aangesteld als Sales Manager Truck, met de ambitie om de groei op de truckmarkt in België en...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This