Nieuwe Generatie DAF trucks geschikt voor 100% HVO

Verschenen: 22 augustus 2023

90% CO2-reductie ‘Well-to-wheel’

Naast de introductie van een complete serie volledig elektrische vrachtwagens en de ontwikkeling van waterstoftechnologie, bereidt DAF haar verbrandingsmotoren voor op nieuwe generaties brandstoffen om de CO2-uitstoot van trucks te verlagen. HVO – ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ – is een biobrandstof van de laatste generatie, waarmee de CO2-emissies met maar liefst 90% gereduceerd kunnen worden en die nu al in de Nieuwe Generatie DAF trucks toegepast kan worden.

Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) wordt gemaakt van afvalstoffen en vetten uit de voedingsindustrie. Daarmee is het op dit moment de meest duurzame brandstof voor dieselvoertuigen op de markt, met tot maar liefst 90% minder uitstoot van CO2 (‘Well to wheel’), in vergelijking met reguliere diesel. In tegenstelling tot eerdere generaties biobrandstoffen, heeft HVO geen invloed op de voedselproductie.

Naast de voordelen voor onze leefomgeving, is een belangrijk pluspunt van HVO dat het zonder enige aanpassing aan de voertuigen in de nieuwste generatie DAF trucks gebruikt kan worden. En dat met behoud van de uitstekende prestaties van de voertuigen, alsook de service-intervallen tot maar liefst 200.000 kilometer voor het vervoer over de lange afstand.

Geschikt voor het volledige productassortiment van DAF

Alle DAF-trucks van de nieuwste generatie zijn geschikt voor toepassing van 100% HVO. Dat betreft de populaire LF-serie voor distributievervoer, de veelzijdige XD (‘International Truck of the Year 2023’) voor distributie en specifieke toepassingen en de topmodellen XF, XG en XG+ (‘International Trucks of the Year 2022’) voor zwaar transport en vervoer over de lange afstand.

“DAF loopt voorop in de maatschappelijke ambitie om de CO2-uitstoot te verminderen”, aldus Patrick Dean, chief engineer van DAF Trucks en lid van de Board of Management. “In 2018 lanceerden we als eerste een volledig elektrische truck en vorig jaar presenteerden we een compleet nieuwe generatie elektrische vrachtwagens met ‘zero-emissie’ actieradii tot 500 kilometer. Tegelijkertijd bereiden we ons voor op nieuwe generaties brandstoffen. HVO stelt ons nu al in staat een enorme vooruitgang te boeken in de vermindering van de CO2-uitstoot en – nog belangrijker – ‘well-to-wheel’. Als het gaat om CO2-certificering van vrachtwagens, zou het een enorme stap voorwaarts zijn als de Europese wetgeving de rol van schone brandstoffen zou erkennen bij de reductie van de CO2-uitstoot. We kunnen het ons immers niet veroorloven kansen te laten liggen om het wegvervoer te verduurzamen. Het is zaak de focus te verruimen naar de totale keten: van energiebron tot aan dat wat er uit de uitlaat komt, in plaats van alleen te focussen op ‘tank-to-wheel’.”

Meer nieuws

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Op 26 september hield Mercedes-Benz Trucks een event in Berlijn, waarbij een recordrit met een Mercedes-Benz Actros trekker met brandstofcel van Cellcentric op vloeibare waterstof werd afgesloten. De trekker oplegger combinatie van 40 ton had een traject van de...

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6 met kastopbouw   Beherman Motors, invoerder van de citytrucks van Piaggio Commercial presenteert met de Piaggio Porter NP6 een ideale lichte vrachtwagen voor inzet in stads- en dorpskernen. Naast het standaard chassis-cabinemodel, de pick-up en...

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zet voortdurend alles op alles om nieuwe collega’s aan te trekken. Oktober wordt terug jobdagen-maand. Er werden 900 chauffeurs gezocht voor 2023. De teller van aangeworven chauffeurs dit jaar staat ongeveer op 600. Dat betekent dat er via een aantal...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This