Nieuwe Generatie DAF XB debuteert op Solutrans

Verschenen: 15 november 2023

DAF toont zijn XB Electric naast de XD Electric, XFC en XG+ modellen

 

De nieuwe Generatie DAF XB-serie beleeft zijn wereldpremière op Solutrans, de transportvakbeurs die van 21 tot en met 25 november in Lyon, Frankrijk, wordt gehouden. De 12-tons XB Electric, de eerste 12-tons elektrische stadsdistributietruck van Europa, staat vol in de schijnwerpers. Op de DAF-stand in Hal 5 wordt het voertuig geflankeerd door de DAF XD Electric voor emissieloze regionale distributie, de XFC voor bouwtoepassingen en de ‘top-of-the-range’ XG+ voor langeafstandstransport. DAF onderstreept daarmee dat het de perfecte truck voor elke transporttaak biedt.

DAF Trucks presenteert met trots zijn nieuwe serie stadsdistributievoertuigen in de klasse van 7,5 tot 19 ton: de Nieuwe Generatie DAF XB. De trucks combineren duurzaamheid met ongeëvenaarde efficiëntie, veiligheid en comfort. De nieuwe DAF XB completeert de uitgebreide en meermaals bekroonde productlijn van DAF.

De DAF XB serie, waaronder een XFC bouwvoertuig, biedt een uitgebreide reeks uiterst efficiënte elektrische voertuigen die leverbaar is in 12-, 16- en 19-tons uitvoeringen. De elektrische trucks zijn ontwikkeld om transportbedrijven te ondersteunen bij de transitie naar emissieloos wegtransport en zetten de maatstaf in duurzame stadsdistributie.

 

DAF XB Electric

DAF was de eerste Europese truckfabrikant die een serie volledig elektrische trucks op de markt introduceerde. Het assortiment emissieloze XB Electric-modellen onderstreept eens te meer hoe toonaangevend DAF is op het gebied van duurzaamheid.

De compacte 12-tons XB Electric-model op Solutrans, is door zijn enkele opstaptrede ideaal voor emissieloze stadsdistributie. Wielbases beginnen bij 4,2 meter. Voor toepassingen waarbij een hoger laadvermogen vereist is, is de XB Electric ook leverbaar in 16- en 19-tons uitvoeringen.

De e-motor van de nieuwe DAF XB Electric levert afhankelijk van de specificaties 120 of 190 kW nominaal vermogen, en een nominaal koppel van 950 en 1.850 Nm (respectievelijk 2.600 en 3.500 Nm piek). De kobalt- en magnesiumvrije lithium-ferrofosfaat (LFP) batterijen hebben een hoge energiedichtheid en leveren 141 tot 282 kWh. Dat maakt een actieradius tot 350 uiterst stille, ‘zero-emission’ kilometers mogelijk.

DAF XD Electric: uitstekende emissieloze distributie


Verder staat op Solutrans de XD Electric; de ultieme truck voor regionale en nationale emissievrije distributie, inclusief bevoorrading van supermarkten en afvalinzameling. De XD Electric wordt aangedreven door een efficiënte en betrouwbare PACCAR EX-D1 of PACCAR EX-D2 e-motor met permanente magneten, goed voor vermogens van 170 kW/230 pk tot 350 kW/480 pk. Om deze elektrische voertuigen perfect af te stemmen op de behoeften van de klant, is een volledig reeks batterijpakketten met 2 tot 5 ‘strings’ leverbaar, wat resulteert in een ‘zero-emission’ bereik tot 500 kilometer. Met slim voertuig- en oplaadbeheer kan de XD Electric een indrukwerkkende 1.000 kilometer per dag afleggen.

DAF XFC voor veeleisende omstandigheden

 

DAF’s derde voertuig op Solutrans is een DAF XFC voor bouw en specifieke toepassingen. De XFC is leverbaar met enkele en dubbele aandrijving en is ontworpen voor uitdagende werkzaamheden onder veeleisende omstandigheden. De truck is uitgerust met een 10,8 liter PACCAR MX-11-motor of 12,9 liter PACCAR MX-13 motor en heeft een hoog laadvermogen dankzij het lage eigengewicht. Deze veelzijdige, robuuste truck heeft een grote oploophoek en een grote bodemvrijheid. Het unieke exterieurontwerp kenmerkt zicht door een robuuste bumper en grille en een stalen beschermingsplaat voor de radiateur. De DAF XFC is leverbaar als 4×2, 6×4 en 8×4.

Het vlaggenschip: DAF XG+

 

De DAF XG+ is het onbetwiste vlaggenschip van de serie Nieuwe Generatie DAF trucks. Het voertuig vertegenwoordigt de toekomst van langeafstandstransport en maakt optimaal gebruik van de nieuwe Europese voorschriften voor maten en gewichten. Het fraaie en aerodynamische ontwerp zorgt voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik en de lage ruitlijnen bieden een indrukwekkend direct zicht. Bovendien biedt de XG+ een werk- en leefruimte van maar liefst 12,5 m3 voor ongeëvenaard chauffeurscomfort.

Uitgebreid aanbod van diensten

 

Op Solutrans presenteert DAF ook zijn uitgebreide serviceaanbod; van de zeer concurrerende diensten van PACCAR Financial tot op maat gemaakte DAF MultiSupport Reparatie- en Onderhoudscontracten. Om klanten te ondersteunen bij de transitie naar emissieloos wegtransport biedt DAF een breed scala aan oplaadoplossingen via PACCAR Parts. Daarnaast geeft DAF advies over het opladen en het plannen van routes, en biedt het speciale trainingen voor chauffeurs om het allerbeste uit hun voertuig te halen.

 

‘Grootse prestaties’

 


Renaud Dehillotte, Managing Director van DAF Trucks France: “Frankrijk is de op één na grootste truckmarkt in Europa. DAF presteert hier sterk. Dat komt door zowel de meervoudig bekroonde Nieuwe Generatie XD, XF, XG en XG+ trucks als door onze toonaangevende services. En nu, met de wereldpremière van de Nieuwe Generatie DAF XB, voegen we op Solutrans een nieuw hoofdstuk aan ons succesverhaal toe. In 2022 realiseerde DAF in Frankrijk een recordmarktaandeel van 15,4% in het zware segment. Samen met ons professionele dealernetwerk bouwen we verder aan onze sterke marktpositie in Frankrijk, zowel in het trekkersegment als in het segment van bouw en specifieke toepassingen.”

 

Fotobijschrift
De Nieuwe Generatie DAF XB serie beleeft zijn wereldpremière op Solutrans in Lyon, Frankrijk.

 

Meer nieuws

TVM Belgium lanceert zero-emissieverzekering

TVM Belgium lanceert zero-emissieverzekering

Als eerste verzekeringsmaatschappij in de sector introduceert TVM Belgium een speciale zero-emissieverzekering voor vrachtwagens en bestelwagens. Veel bedrijven zijn anno 2024 volop aan het investeren in voertuigen op alternatieve brandstoffen. TVM Belgium wil haar...

Wie wordt 1 juni de “Beste heftruckchauffeur van België”?

Wie wordt 1 juni de “Beste heftruckchauffeur van België”?

Linde verdeler Motrac organiseert nationaal kampioenschap heftruckrijden in Antwerpen Zaterdag 1 juni kunnen heftruckchauffeurs uit heel België opnieuw deelnemen aan het nationaal kampioenschap heftruckrijden van Motrac. De Belgian LindeCup, die dit jaar al voor de...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This