Nieuwe high tech MAN TGE ziekenwagen van UZ Brussel in dienst voor transport tussen ziekenhuizen

Verschenen: 7 juni 2023

Een premature baby die dringend moet vervoerd worden naar een ge- specialiseerde neonatale intensieve zorg. Een zestiger met een plotse beroerte die nood heeft aan een neurochirurgische ingreep. Met de nieuwe high tech MAN TGE ziekenwagen van het UZ Brussel, het universitair ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel, begeleidt een gespecialiseerd transportteam met artsen, verpleegkundigen en ambulanciers deze patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis, met ondersteuning van een arts-specialist (al dan niet vanop afstand). Ze maken daarvoor gebruik van hoogtechnologische hulpmiddelen en telegeneeskunde in een moduleerbare ziekenwagen die kan afgestemd worden op de specifieke noden van de patiënten van 300g tot 300kg. Deze ziekenwagen, ontwikkeld in co-creatie met verschillende partners waaronder MAN, is de eerste in zijn soort in Europa.

Vanaf dinsdag 6 juni 2023 rijdt de nieuwe MAN TGE ziekenwagen tussen het UZ Brussel en ziekenhuizen in de rest van het land (van Luik tot Roeselare) voor het vervoer van patiënten met ernstige aandoeningen zoals een hartinfarct, een beroerte, bloedvergiftiging, …

Ziekenwagen gebouwd op maat van patiënt en zorgverlener

De ziekenwagen is uniek en werd op maat ontworpen en gebouwd voor het UZ Brussel, in samenwerking met verschillende partners waaronder MAN. Het doel? De beste, meest geavanceerde zorg voor elke patiënt beschikbaar stellen, ook buiten de muren van het UZ Brussel tijdens transport van en naar andere ziekenhuizen. Het voertuig zelf werd geleverd door MAN Truck & Bus België. Concreet gaat het om een MAN TGE 5.180 met dubbele cabine en automatische versnellingsbak. Het UZ Brussel koos bewust voor MAN, een merk dat niet alleen kan terugvallen op een gevestigde reputatie van kwaliteit en betrouwbaarheid maar dat ook bekend staat om een optimale flexibiliteit van de werkplaatsen en dat over een eigen 24-uurs MAN Service depannagedienst beschikt.

MAN Truck & Bus is een van Europa’s toonaangevende producenten van bedrijfsvoertuigen en aanbieders van transportoplossingen, met een jaaromzet van bijna 11 miljard euro (2022). De productenportefeuille van het bedrijf omvat bestelwagens, vrachtwagens, bussen/touringcars en diesel- en gasmotoren, naast diensten in verband met personen- en vrachtvervoer. MAN Truck & Bus is een bedrijf van TRATON SE en stelt wereldwijd meer dan 33.000 mensen tewerk.

Enkele belangrijke kenmerken:

  • Standaard werd het voertuig geleverd in een variant met 7-persoons cabine die nadien werd omgebouwd naar een 4-persoons cabine (incl. IT infrastructuur). De sanitaire cel biedt plaats aan 3 personen en de patiënt.
  • Het voertuig beschikt naast brancard zo over maar liefst 7 zitplaatsen, om de meest gespecialiseerde teams met verschillende expertises ruimte te bieden.
  • Achteraan werd door MAN achteraf tevens een luchtvering geïnstalleerd, wat niet enkel het rijcomfort verhoogt maar er ook voor zorgt dat het voertuig kan zakken bij het in- en uitladen van de patiënt.
  • Op het chassis staat een container, waarin modulair tijdens het transport elementen aan kunnen worden toegevoegd, of de opstelling kan worden aangepast, om optimaal aan de noden van de patiënten en zorgverlener te kunnen voldoen. Een prematuur geboren baby, een ziek kind, een zestiger die na een beroerte een neurochirurgische ingreep nodig heeft, of een patiënt van 300 kg die complexe zorgen nodig heeft, vragen immers een andere aanpak en omgeving.
  • Alle materiaal, nodig voor de verschillende disciplines (zoals neona- tologie, cardiologie, neurochirurgie, kinderintensieve geneeskunde, …) zijn ergonomisch voorzien en opgesteld zodat ze veilig kunnen worden vastgezet tijdens het transport. Het gaat dan bijvoorbeeld over de monitoring die makkelijk zichtbaar is, beademingstoestellen die efficiënt zijn gemonteerd, de medicatiepompen die snel toegan- kelijk zijn. De medische gassen zijn bijvoorbeeld in een schuifkast onder de wagen geplaatst omwille van veiligheid en plaatsbesparing. Doorgaan bevinden die zich in de ziekenwagen, waardoor er binnenin minder plaats is.
  • De ziekenwagen heeft een steriele look en ziet er binnenin uit zoals een kamer op Intensieve zorg of een kleine operatiezaal.

    Deze zorgomgeving (zoals in het ziekenhuis, maar dan in de wagen) laat toe de patiënten te vervoeren van het ene naar het andere ziekenhuis door specifiek opgeleide ambulanciers die comfort, veiligheid en een aangepaste snelheid continue combineren voor de perfecte rit.

 

High tech omgeving met opvolging door artsen op afstand

De zorgverleners (artsen en verpleegkundigen) staan in rechtstreeks contact met de betrokken ziekenhuizen voor de opvolging van de patiënten tijdens het traject. Via het gebruik van verschillende camera’s en headsets voor alle inzittenden (inclusief de patiënt) en het gebruik van Augmented Reality (AR) Glasses hebben zorgverleners buiten het ziekenhuis letterlijk zicht op de situatie binnen. De AR-bril biedt een audiovisuele ondersteuning van het trans- portteam, en kan in de toekomst ook live ondersteunen bij veel voorkomende acute situaties, zoals complexe medicatie-berekeningen, de timing tijdens reanimaties, ….

Hoogopgeleid transportteam zorgt voor best mogelijke zorg

Het gespecialiseerd transportteam zorgt voor een veilige en efficiënte verplaatsing, waarbij de kwaliteit van zorg op hetzelfde niveau blijft als op Intensieve zorg of in een omgeving als het operatiekwartier.

Het team kreeg vier maanden lang theoretische en praktische opleidingen die de fundamenten van het interhospitaal transport omvatte. Niet alleen de uiteenlopende patiëntengroepen (van de allerkleinsten en allerjongsten tot de geriatrische patiënt) met hun specifieke noden maken deze specifieke opleiding noodzakelijk, maar ook de complexiteit van de invloeden van transport over de weg van deze fragiele, kritiek zieke patiënten vereist door- gedreven en diepgaande kennis. Een voorbeeld hiervan is het transport van de patiënt die aan de hart-long machine hangt.

Meer nieuws

Afspraak bij EUMO EXPO

Afspraak bij EUMO EXPO

De Europese Mobiliteitsbeurs (ook bekend als EuMo Expo) zal plaatsvinden van 1 tot 3 oktober 2024 in het Parc des Expositions in Straatsburg, voor een unieke editie. Dit niet te missen evenement, dat gewijd is aan professionals in duurzame mobiliteit, zal bijna 11.000...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This