PETRONAS: genieten van het mooie weer? Zorg voor een gesmeerde rit!

Verschenen: 14 april 2022

Nu de zomertijd weer is ingegaan, profiteren we in Europa elke dag van extra zonuren. Daarmee leent deze periode zich bij uitstek voor zonnige autoritten. Maar terwijl autobestuurders massaal de weg op gaan voor een zomerse tour of een vakantie richting de zon, vergeten ze vooraf vaak de belangrijkste details voor een gesmeerde rit.

Daarom deelt Ghany Bastin, Technical Support Advisor bij PETRONAS Lubricants International een aantal cruciale punten waarmee je ook in het voorjaar verzekerd bent van een gesmeerde rit. Een bijkomend voordeel: doordat het weer steeds beter wordt, kun je de onderstaande tips toepassen terwijl je van de zon geniet, bijvoorbeeld op de parkeerplaats of oprit.

Moeiteloze prestaties
Waarschijnlijk sta je er niet bij stil dat jouw auto vrijwel dagelijks topprestaties levert. Zonder het juiste onderhoud, wordt het voor auto’s echter wel steeds lastiger om te presteren. Het regelmatig verversen van olie is daarom een essentieel onderdeel van het auto-onderhoud. Want met een goede smering blijft de motor in goede conditie én verleng je daarmee de levensduur van je auto.

Motorolie zorgt niet alleen voor de draaiende delen in een auto. Het heeft ook een koelende en zelfs een reinigende functie. Zodoende geldt er een verversingstermijn voor de motorolie. Na hoeveel kilometer dit moet gebeuren, vind je in het onderhoudsboekje van de auto of kun je navragen bij de garage.

Waarom zit er motorolie in een auto en hoe kies je het juiste type?
Eén van de belangrijkste aandachtspunten, is het type motorolie dat je kiest. Deze moet passen bij de auto die je hebt en de reizen die je maakt. Wanneer je de verkeerde motorolie kiest, kun je de motor van je auto blijvend beschadigen. Maar, welke olie is de juiste?

Er zijn veel verschillende soorten olie en het kiezen komt nauw. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar het merk van de auto en het bouwjaar. Zo moeten moderne voertuigen bijvoorbeeld harder werken om meer vermogen te halen uit kleinere motoren. Tegelijkertijd moeten ze minder brandstof verbruiken om de uitstoot te verminderen. Daar wordt op ingespeeld met nieuwe olieproducten. De nieuwe Syntium-range richt zich, aansluitend op het bovenstaande, bijvoorbeeld op het aanpakken van de thermische efficiëntie en het beheersen van de afvoer van motorhitte. Automobilisten kunnen met een gerust hart de weg op, in de wetenschap dat onze producten de impact op hun motor, hun portemonnee en de planeet verminderen.

Uiteraard kan je best kiezen voor een merkolie van goede kwaliteit. Naargelang het type motor, het jaartal en het klimaat waarin je doorgaans rijdt zal de fabrikant een bepaald type motorolie voorschrijven. Dat voorschrift houdt verband met de viscositeit in (vloeibaarheid van het product bij een bepaalde temperatuur, bijvoorbeeld 10W-40 of 5W-30) en het prestatieniveau. Het prestatieniveau zoals bijvoorbeeld ACEA C3 of API SN beschrijft de geschiktheid van de motorolie voor de specifieke motor.

Toch blijft het lastig om zeker te zijn van de juiste motorolie. Daarom kun je via de website van Petronas advies opvragen op basis van jouw kenteken. Door deze informatie in te vullen, krijg je in één oogopslag te zien hoe je de prestaties van jouw auto kunt optimaliseren.

Waar moet je op letten als je olie bijvult?
In principe is het bijvullen van motorolie een eenvoudige klus. Om te beginnen, draai je de olievuldop – die op de bovenkant van de motor zit – los. Plaats vervolgens, om knoeien te voorkomen, een trechter in het olievulgat. Je kunt nu met gemak de benodigde hoeveelheid olie bijvullen.

Hierna ben je nog niet direct klaar. Wacht namelijk nog een aantal minuten om de olie de kans te geven naar het laagste punt in de motor te lopen. Hierna kun je voor de zekerheid het oliepeil nogmaals controleren en waar nodig verder aanvullen.

Hoelang kun je een (aangebroken) flacon motorolie bewaren?
Een geopende of aangebroken flacon motorolie is beperkt houdbaar. Dit heeft te maken met de blootstelling aan zuurstof. Aan de binnenkant van de fles kan tevens condens ontstaan en dat wil je niet in je motorblok hebben. Het is daarom verstandig om een geopende flacon niet in een vochtige of zonovergoten ruimte te bewaren. Een donkere plek met een constante kamertemperatuur is beter voor de levensduur van de olie.

Met de bovenstaande punten ben je als automobilist verzekerd van een gesmeerde rit. En vraag wanneer je het niet zeker weet om extra advies, bijvoorbeeld bij de garage waar je je auto ook laat keuren of via onze online tool. Zo kun je genieten van een soepele autorit en hoef je je geen zorgen te maken of de motorolie nu eigenlijk de juiste is”, besluit Bastin. 

Meer nieuws

Voet aan grond dankzij uitbreiding wet Maritieme Beveiliging

Voet aan grond dankzij uitbreiding wet Maritieme Beveiliging

Minister van Justitie en Noordzee Paul Van Tigchelt en Grobbendonks burgemeester Marianne Verhaert bezoeken binnenvaartterminal Van Moer Logistics in kader van nieuwe wetgeving voor beveiliging van binnenvaart en havenbedrijven Naar aanleiding van de recent...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This