Recordaantal vrachtwagens maakte gebruik van Liefkenshoektunnel in 2021

Verschenen: 6 januari 2022

Aantal doortochten neemt toe met 6% ten opzichte van pre-coronaperiode

In 2021 werden er bijna 4,5 miljoen vrachtwagendoortochten geregistreerd in de Liefkenshoektunnel. “Globaal maakte tien procent meer verkeer gebruik van de tunnel in vergelijking met vorig jaar”, klinkt het bij NV Tunnel Liefkenshoek. “In totaal gaat het om meer dan 10,2 miljoen doortochten.”

Toch blijven de coronamaatregelen ook in 2021 een duidelijke invloed hebben op de verkeerscijfers: “Het totaal aantal doortochten ligt nog steeds 10% lager dan in 2019. Vooral het personenwagenverkeer zorgt voor deze afname.” 

Vrachtverkeer groeit
Het vrachtverkeer kende in 2021 gemiddeld een positieve groei van 10%. Die toename was het meest uitgesproken in de tweede jaarhelft. “Het goedkope nachttarief voor vrachtwagens (van 22 uur tot 6 uur genieten vrachtwagens van een korting tot 70%, n.v.d.r.) blijft mee zorgen voor een betere spreiding van het vrachtverkeer

Barometer voor de haven(economie)
Het aantal vrachtwagenpassages via de Liefkenshoektunnel, inclusief het nachtverkeer dat gestaag toeneemt, is sterk gerelateerd aan de activiteiten in de haven. “De positieve groei van dat havenverkeer duidt bijgevolg op een heropleving van de economie”, aldus NV Tunnel Liefkenshoek.

Voordelige bankkaartbetalingen in de lift
Opnieuw worden de toltarieven voor 2022 bevroren. “De toltarieven blijven voor het negende jaar op rij ongewijzigd. De manuele tarieven zijn niet meer gestegen sinds 1 januari 2012, de elektronische tarieven zijn stabiel gebleven sinds 2014.” Bijkomend kunnen klanten vanaf begin 2021 automatisch de tol betalen met hun bankkaart aan een gereduceerd tarief. Bijna een miljoen klanten maakten gebruik van deze faciliteit. Meer dan 90% van hen deed de betaling contactloos.

Verdwaalde fietser
Een Amerikaanse wielertoerist die in Antwerpen logeerde en op weg naar het centrum totaal fout was gereden, haalde in september de pers. Een trucker plaatste een filmpje van hem online terwijl hij met een pittige tred bergaf op de pechstrook de Liefkenshoektunnel reed. NV Tunnel Liefkenshoek: “Hij was zich van geen kwaad bewust. We hebben de man onderschept aan het tolplein en hem een rit terug aangeboden op de Fietsbus. Tol moest deze fietser niet betalen. Hij kreeg wel een mondmasker mee voor op de Fietsbus.”

Tolplein Liefkenshoektunnel

Meer nieuws

Afspraak bij EUMO EXPO

Afspraak bij EUMO EXPO

De Europese Mobiliteitsbeurs (ook bekend als EuMo Expo) zal plaatsvinden van 1 tot 3 oktober 2024 in het Parc des Expositions in Straatsburg, voor een unieke editie. Dit niet te missen evenement, dat gewijd is aan professionals in duurzame mobiliteit, zal bijna 11.000...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This