Renault trucks gebruikt drones voor inventarisatie- en fotografiedoeleinden

Verschenen: 17 april 2019

Renault Trucks heeft besloten om drones in te zetten in zijn bruggen- en assenfabriek om inventarisaties te vereenvoudigen en hun efficiëntie te verhogen. De constructeur integreert drones ook in de verkoop van tweedehandsvoertuigen, om optimale foto’s van zijn vrachtwagens te kunnen nemen.

Een inventarisatiedrone in de bruggen- en assenfabriek

Een inventaris opstellen is vaak een vervelende klus voor operatoren. Het repetitieve en weinig ergonomische karakter van deze activiteit kan bovendien leiden tot spier- en gewrichtsproblemen.

Daarom gebruikt de bruggen- en assenfabriek van Renault Trucks in Lyon – Saint-Priest voortaan een drone om de voorraadcontroles uit te voeren die in het verleden manueel moesten gebeuren door een operator met verrekijker. 

Op basis van geïntegreerde kaarten van de te inventariseren zone en een voorgeprogrammeerd vluchtplan, scant de drone met drie lezers de streepjescodes op de voorzijde van de pallet. Met een drone kan men een plaats in zes seconden tijd inventariseren, dat is tien keer sneller dan met een manuele inventaris. 

Elke locatie wordt ook gefotografeerd, zodat palletten met afwijkingen eenvoudig kunnen worden gedetecteerd. 

“Samen met onze partner Hardis hebben we de positionering en bijzonderheden van onze opslagrekken bestudeerd om een nauwkeurig vluchtplan uit te werken en dit te programmeren op een tablet. Zo kan de drone worden ingezet voor honderden locaties”, verduidelijkt Vincent Marlinge, directeur van de bruggen- en assenfabriek van Renault Trucks. Dankzij de intuïtieve interface laat het toestel zich eenvoudig bedienen, zodat de operator weinig gewenningstijd nodig heeft. Het toestel werkt bovendien volledig autonoom: de operator bestuurt de drone niet, maar controleert het vluchtplan.

Aan het einde van de inventarisatie geeft het instrument een visueel overzicht van conforme locaties en locaties met een afwijking, waardoor de logistieke medewerkers hun inspanningen kunnen toespitsen op verschillen met het informaticasysteem. Dat levert een aanzienlijke tijdsbesparing op. De drone garandeert de betrouwbaarheid van de inventaris en vermijdt productiestops.

Fotodrones voor het tweedehandscentrum 

Het centrum voor tweedehandsvoertuigen van Renault Trucks in Lyon – Saint-Priest krijgt eveneens een drone om 360°-beelden te maken van zijn voertuigen. Die foto’s zullen wordengebruikt op het e-commerceplatform voor tweedehandsvoertuigen van het merk: www.used-renault-trucks.com. Zo kunnen klanten hun keuze maken op basis van hoogwaardige foto’s. 

Elke drone is verbonden met acht bakens die het toestel sturen volgens een vooraf bepaald vluchtplan. De foto’s worden onmiddellijk genomen op aansturen van de operator. De volledige fotosessie neemt slechts drie minuten in beslag. 

Bij Renault Trucks maken we geen verschil tussen klanten die een nieuw of tweedehandsvoertuig kopen. Het gebruik van drones levert niet alleen een aanzienlijke tijdsbesparing op, maar zorgt er ook voor dat deze 360°-foto’s in studiokwaliteit beantwoorden aan de hoge eisen die ook voor nieuwe voertuigen worden gehanteerd”, aldus Pascal Philis, Digital Solutions Manager.

Dit pilootproject zal in de herfst van 2019 worden ingevoerd in het tweedehandscentrum van Lyon en zal daarna op internationale schaal worden uitgerold.

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This