SITRA kiest voor CNG-trucks van Scania

Verschenen: 15 juli 2020

Als één van de grote namen in Europa op het vlak van levensmiddelenlogistiek staat het van oorsprong West-Vlaamse SITRA altijd klaar om tegemoet te komen aan de noden van haar klanten. Voor de Nederlandse klant Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie), investeert het bedrijf nu in haar eerste drie Scania-vrachtwagens op CNG. Een duurzame oplossing, zeker in combinatie met het uit suikerbiet geproduceerde biogas.

Sinds haar oprichting in 1962 is SITRA uitgegroeid tot de top in Europa op het vlak van levensmiddelenlogistiek. Ondanks, of misschien wel dankzij de grote schaal – met meer dan 1.100 werknemers, 750 vrachtwagens en 2.000 stuks rollend materieel – gaat SITRA vastberaden voor een gepersonaliseerde aanpak die zijn vruchten afwerpt. “Door onze omvang kunnen we voor onze klanten zowat overal in Europa de volledige logistieke keten beheren en zo een bijzonder waardevolle partner zijn,” vertelt COO Nicolas Saelens, de derde generatie binnen het familiebedrijf. “We leveren niet alleen grondstoffen, we verzorgen ook het transport van de afgewerkte producten, de op- en overslag ervan en de reiniging van de tanks. Zeker bij het vervoer en behandelen van levensmiddelen is dit allemaal een gespecialiseerde klus die aan heel wat regels moet voldoen om de voedselveiligheid te garanderen. Ook daarmee maken we het verschil voor onze klanten.”

Naast haar warehousing- en cross-docking activiteiten op strategische plaatsen in Europa, concentreert SITRA zich op drie types transport, zowel intermodaal als wegtransport: geconditioneerd transport op paletten van afgewerkte voedingswaren, tanktransport voor vloeibare levensmiddelen en bulktransport van poeders zoals bloem en suiker. Het Nederlandse bedrijf zal voortaan een beroep doen op de drie Scania R410 A4x2NA 20H CNG trucks van SITRA Nederland, onderdeel van SITRA Group. Ze zullen worden ingezet voor transport van suiker vanuit de basissen in Dinteloord en Groningen.

Groen, groener, groenst

“We zetten al jaren in op duurzaamheid, waarbij we in samenspraak met onze klanten steeds duurzame oplossingen proberen uit te werken. Als grote speler in de transportwereld zijn we ons bewust van de impact op het milieu, en proberen we steeds onze ecologische voetafdruk te verbeteren. Naast het feit dat we een jonge en moderne Euro 6 vloot hebben, hebben we bepaalde trucks die op HVO (plantaardige olie) rijden, en hebben we maar liefst 20 miljoen jaarlijkse wegvervoer kilometers kunnen omzetten naar het spoor. Daarnaast voorzien we ook energievriendelijke technologie wat onze cleaning- en cross-dock activiteiten betreft, waarbij we steeds proberen groene energie verder uit te bouwen,” verduidelijkt Saelens de aanpak van Sitra.

“Wat de CNG-technologie betreft, hadden we tot nu toe nog weinig ervaring, omdat we in het verleden verhalen hoorden over weinig performante motoren, een must voor bulktransport met een PTO-aangedreven compressor. We denken daarom dat we met de 410 pk sterke Scania’s eindelijk een goede oplossing gevonden hebben die duurzaamheid en kracht weet te combineren,” aldus Saelens.

Cosun Beet Company deelt de groene visie van SITRA. Het bedrijf raffineert suiker uit bieten, maar zet maximaal in op het gebruik van de bijproducten ervan. Cosun Beet Company probeert zijn processen te optimaliseren om ernaar te streven de groenste bietenverwerker van Europa te zijn. Zo produceert het ook biogas, de basis van CNG. Het bedrijf bouwde zelfs CNG-station om het gas te gebruiken voor het transport van zijn producten. “Ideaal eigenlijk, bij het laden en lossen van grondstoffen zullen we ook kunnen tanken. We zijn dus duurzaam onderweg en verliezen ook nog eens minder tijd aan de pomp,” vertelt Saelens.

Primeur

De drie nieuwe Scania’s zijn de eerste CNG-trucks in het wagenpark van SITRA Nederland, en Saelens is benieuwd naar de resultaten en ervaring die het zal opleveren. “Zeker voor de lokale trajecten die we voor Cosun Beet Company doen, kan het een duurzame oplossing zijn. Die hebben vaak vaste routes in België, Nederland en ook Duitsland, waar CNG-stations geen uitzondering zijn.”

Maar het CNG-verhaal begint voor SITRA dus met de drie nieuwe Scania’s R410 A4x2NA 20H CNG. De vrachtwagens zorgen trouwens voor meer dan één primeur. Op 2 juli van dit jaar maakte het suikerbedrijf zijn nieuwe naam bekend en ook een nieuwe strategie met bijhorende look. De nieuwe vrachtwagens, meteen geleverd in de lime-groene huisstijlkleur van het bedrijf, zijn daarmee het perfecte uithangbord!

Sitra-Scania
Cosun Beet Company (Suikerunie)
©Carline Vandercruyssen
Koekstraat 17, B-9700 Oudenaarde
Mob: +32(0)477-37.93.62.
E-mail (2): carline.vandercruyssen@gmail.com
E-mail: carline@goedefroitmusic.com

Sitra-Scania Cosun Beet Company (Suikerunie) ©Carline Vandercruyssen Koekstraat 17, B-9700 Oudenaarde Mob: +32(0)477-37.93.62. E-mail (2): carline.vandercruyssen@gmail.com E-mail: carline@goedefroitmusic.com

Meer nieuws

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Meer voorraad, meer voordelen. Geniet t.e.m. 30 april nog van uitzonderlijke stockdeals bij Hedin Automotive. Tijdens die periode kunt u terecht in alle Mercedes-Benz Truck Centers van de dealergroep voor exclusieve voorraadvoordelen. Dat Hedin Automotive een vaste...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This