TomTom-kaarten dragen bij aan brandstofbesparing en vermindering van CO2-uitstoot door vrachtwagens

Verschenen: 8 januari 2020

TomTom (TOM2), Bosch en Daimler werken samen aan de ontwikkeling van Daimler’s Predictive Powertrain Control (PPC). Dit is een geavanceerd rijhulpsysteem (ADAS), ofwel een ‘slimme’ cruise control voor bedrijfsvoertuigen. Met behulp van TomTom’s nauwkeurige ADAS-kaart en de virtuele horizon van Bosch kunnen rijfuncties van vrachtwagens worden geautomatiseerd op snelwegen en verbindingswegen tussen steden in Europa. Het brandstofverbruik per voertuig kan hiermee tot wel vijf procent afnemen, wat een lagere CO2-uitstoot oplevert. De meest recente generatie van de Mercedes-Benz Actros is uitgerust met de nieuwste PPC-technologie. De publieke première was op de IAA 2018.

Als de eerste slimme cruise control voor bedrijfsvoertuigen, stuurt PPC actief de motor, remmen en automatische transmissie aan. Dankzij TomTom’s ADAS-kaart is het systeem bekend met hoogteverschillen in het landschap, scherpte van bochten, de snelheidslimiet (inclusief de specifieke snelheidslimieten voor vrachtwagens) en de verkeersborden. Dit maakt dat het systeem op een zo brandstofefficiënt mogelijke manier kan rijden.

De virtuele horizon van Bosch wordt gebruikt om informatie over de weg te integreren in de rijstrategie van de nieuwe Mercedes-Benz Actros. De toepassing van Bosch biedt de benodigde kaartgegevens per ADAS-protocol op een nieuwe en innovatieve manier aan, waardoor ontspannen, veilig en efficiënt kan worden gereden.

Antoine Saucier, Managing Director bij TomTom Automotive: “De nieuwe PPC-technologie gebruikt de TomTom ADAS-kaart om het rijden op verbindingswegen tussen steden te vergemakkelijken. Dit zorgt niet alleen voor een veiligere en comfortabelere rijervaring, maar ook voor een aanzienlijke brandstofbesparing en een vermindering van de CO2-uitstoot.”

Meer nieuws

Volvo lanceert vrachtwagens aangedreven op waterstof

Volvo lanceert vrachtwagens aangedreven op waterstof

Volvo Trucks ontwikkelt vrachtwagens met verbrandingsmotoren die op waterstof rijden. Wegtests met vrachtwagens die waterstof in verbrandingsmotoren gebruiken, zullen beginnen in 2026 en de commerciële lancering is gepland voor het einde van dit decennium....

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This