Transport Hendrickx koploper met Scania 410 pk LNG motor

Verschenen: 27 november 2018

Scania heeft in België de eerste exemplaren afgeleverd van trekkers met de 13-liter Scania gasmotor. Het hogere vermogen van 410 pk is de stap waarop heel wat transporteurs hebben gewacht om de overgang te maken naar vrachtwagens op LNG voor transporten op langere afstand. Transport Hendrickx uit Hulshout behoort tot de koplopers onder de Belgische transporteurs.

In België groeit de belangstelling voor de nieuwe 13-liter 410 pk gasmotor van Scania, naast de 9-liter 280 en 340 pk motoren. De bestellingen lopen binnen en de eerste exemplaren werden afgeleverd. De spits werd afgebeten door Transport Hendrickx.

“Wij hebben een zeer ruime ervaring met LNG in het transport”, vertelt Rocco Cannizzaro, verantwoordelijk voor de vloot bij Transport Hendrickx. “We rijden nu al met 16 LNG trekkers van twee andere merken en met de twee nieuwe Scania R410 A4x2NA 20H trekkers zetten we de grootste LNG-vloot in het zware transport in België op de weg. Om de Scania’s aan te kopen hebben we echt gewacht op het hogere vermogen. We hebben altijd Scania voertuigen in de vloot gehad en zijn overtuigd van de kwaliteit. Bovendien geven we onze chauffeurs inspraak in de voertuigkeuze en daar zitten nogal wat liefhebbers van Scania tussen. Met onze vloot LNG voertuigen halen we onze CO2-uitstoot met minimum 20 % omlaag. Goed voor het imago van de transportsector. De klanten zijn overigens vragende partij. De inzet werd in het verleden eveneens beperkt door het gebrek aan tankstations. Nu zijn er meer verdeelpunten dichtbij en binnenkort komt er één in Tessenderlo, wat voor ons nog interessanter wordt. LNG voertuigen zijn nog duurder in aanschaf, maar dat wordt in vier jaar terugverdiend door de lagere brandstofkosten. De nieuwe Scania LNG trekkers werden bij Buga aangekocht inclusief een onderhoudscontract. We onderhouden de voertuigen normaal in de eigen werkplaats, maar met de nieuwe technologie nemen we geen risico’s.”

LNG is de afkorting voor Liquefied Natural Gas, vloeibaar gemaakt aardgas. Aardgas is vloeibaar bij een temperatuur van -162 °C en 1 bar. In zijn vloeibare vorm krijgt aardgas een hogere energiedichtheid en neemt het 600 keer minder volume in dan gasvormig aardgas. Precies die efficiëntere opslag maakt aardgas interessanter voor het lange afstandstransport, vooral in combinatie met hogere vermogens. Dat is dan ook de reden waarom er een sterk groeiende vraag is naar LNG-aangedreven voertuigen. LNG bestaat net als CNG (samengeperst aardgas) hoofdzakelijk uit methaan en kent dezelfde emissieverlaging als CNG ten opzichte van diesel. Wanneer aardgas wordt geproduceerd van organisch materiaal spreken we van Bio-LNG. Met biogas is het milieuvoordeel nog veel groter omdat geen gebruik gemaakt wordt van fossiele brandstof. Bio-LNG wordt gezien als de logische opvolger van LNG van zodra de productiecapaciteit voldoende is.

Meer nieuws

DAF ontvangt grote order van UK Asset Alliance Group

DAF ontvangt grote order van UK Asset Alliance Group

Opdracht voor levering van 1.500 elektrische en dieseltrucks Asset Alliance Group en DAF komen plaatsing order overeen voor 1.500 nieuwe elektrische en dieseltrucks. De toonaangevende Britse verhuur- en leasemaatschappij van trucks ontvangt de eerste voertuigen dit...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This