Transuniverse Forwarding : intermodaal

Verschenen: 15 juni 2018

Transuniverse Forwarding wil naar de toekomst toe fors inzetten op intermodaal vervoer. In eerste instantie gaat de groepagespecialist uit Wondelgem een dienst tussen België en Milaan opzetten. Hiervoor investeert het bedrijf in een dertigtal zogenaamde ‘palletwide’ containers. Op termijn wil het spoorverbindingen opzetten naar verschillende Europese landen.

Onder andere door het stijgende chauffeurstekort in Europa dreigt een capaciteitstekort te ontstaan in het wegvervoer. Daarnaast wensen steeds meer klanten hun CO2-voetafdruk te verminderen. Daarom heeft het directiecomité van Transuniverse Forwarding de strategische beslissing genomen om volop in te zetten op intermodaal vervoer”, zegt Frank Adins, voorzitter van Transuniverse.

“Omdat wij niet over een nacht ijs wilden gaan, hebben we advies ingewonnen bij het team van Multimodaal.Vlaanderen, een tak van het VIL onder leiding van Peter Lagey die bedrijven helpt de stap naar intermodalisme te zetten. Hij gaf ons raad over de beste verbindingen om te starten, het kiezen van de juiste partner ter bestemming, de geschikte ladingdragers, de randvoorwaarden, en dergelijke meer. Onze strategische beslissing kreeg zo een pragmatische invulling”, voegt Frank Adins toe.

Om de intermodale plannen uit te bouwen heeft Transuniverse Luc Genot aangesteld. Voor hij in oktober vorig jaar bij het bedrijf aan de slag ging als manager voor Wallonië, heeft hij zijn sporen verdiend bij NMBS Logistics (nu Lineas) en Planisfer, een ‘broker’ van spoorgerelateerde logistieke diensten. Hij kent het spoorvervoer dus door en door.

De eerste verbinding die Luc Genot zal opzetten is een dienst voor volle vrachten op Milaan in Italië, waar Transuniverse een preferentiële partner heeft. Een van de adviezen van Multimodaal.Vlaanderen was om in zee te gaan met een partij die men volledig kan vertrouwen. “We starten met volle vrachten omdat ze minder tijdsgevoelig zijn dan groepagezendingen en wij eerst ervaring willen opdoen. Wij gebruiken het spoor al – bijvoorbeeld met een dienst voor gecombineerd vervoer op Hongarije – maar de praktische organisatie ervan ligt bij onze partners. In de nieuwe opzet organiseren we de transporten zelf, met eigen materieel”, voegt Frank Adins toe.

Voor de dienst op Italië koopt Transuniverse dertig ‘highcube palletwide’ 45 voetcontainers (*) bij Unit 45.  “Twintig zijn klassieke gesloten containers en tien hebben schuifgordijnen. Samen met de aanpassing van de organisatie en van de IT-systemen bedraagt de investering 300.000 euro. De chassis voor het voor- en natransport in België en Italië worden gehuurd”.

De spooroperator is nog niet gekozen. “De onderhandelingen met een aantal van hen zijn lopende. Maar wij verwachten dat de dienst operationeel is tegen de levering van de containers binnen een maand of drie”, zegt Frank Adins.

Wel benadrukt hij dat de intermodale dienst op Italië het wegvervoer op Italië aanvult en niet vervangt. “Wij zullen opleggers blijven inzetten. Het is een extra dienst die we de klanten aanbieden. Zij zullen kunnen kiezen in functie van de prijzen, de ‘lead times’ en de CO2-voetafdruk”.

Na de dienst op Italië plant Transuniverse Forwarding verbindingen op andere landen. In eerste instantie zullen dat Zuid-Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Spanje zijn.

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This