Van Hool bouwt virusdodende luchtzuivering in haar autocars.

Verschenen: 29 oktober 2020

CAPS (Clean Air Purifying System) vervolledigt het Van Hool Future-Proof programma om autocars corona-proof te laten rijden.

Van Hool, onafhankelijk constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen, introduceert Van Hool CAPS (Clean Air Purifying System) in haar EX en TX autocargamma. Van Hool CAPS voorziet een actieve reiniging van de gebruikte binnenlucht. Elk CAPS-filterelement past 3 verschillende technologieën toe, allemaal gericht op de vernietiging van bacteriën en virussen die mogelijk aanwezig zijn in de te recirculeren lucht in en autocar.

In het voorjaar van dit jaar stelde Van Hool met zijn Future-Proof programma een aantal oplossingen voor om de veiligheid en de hygiëne van bestuurder en passagiers aan boord van hun touringcars te maximaliseren in deze tijden van Covid-19 pandemie. Van Hool wil hiermee haar klanten, touringcarbedrijven, in staat stellen om hun beroepsactiviteiten zo snel als mogelijk en op een verantwoorde manier te laten hervatten. Elke uitrusting van het Future-Proof programma is beschikbaar op nieuwe touringcars maar kan ook als na-uitrusting worden voorzien op reeds afgeleverde wagens.

Sinds mei 2020 biedt het Future-Proof programma Coach volgende oplossingen:

  • HVAC software-aanpassing: herprogrammering van de HVAC om zoveel mogelijk verse buitenlucht te gebruiken (80 à 100% volgens type) ;
  • Dividers passagiers : flexibele afscherming tussen elke zetelrij ;
  • Divider bestuurder : flexibele afscherming van de bestuurdersruimte ;
  • Dispensers : geïntegreerde alcoholverdelers aan de twee ingangen ;
  • Band over stoel : beperking van de zitplaatsen.

Van Hool CAPS (Clean Air Purifying System)

Vandaag gaat Van Hool nog een stap verder door een actieve reiniging te voorzien van de gebruikte binnenlucht met Van Hool CAPS. Dit unieke systeem biedt een betere oplossing dan de passieve filtering (voorbeeld: filters klasse G3 hebben nagenoeg geen effect op virussen en bacteriën).

Het studiebureau van Van Hool heeft in nauwe samenwerking met Sanz Clima (Spanje), mete hun SECURE AIR 3 system, leider in HVAC-systemen voor bussen, autocars en bedrijfsvoertuigen, deze oplossing uitgewerkt voor het volledige Van Hool touringcar-gamma, zowel voor de Europese als voor de Noord-Amerikaanse markt.

In tegenstelling tot de HVAC software-optimalisatie, waarbij zoveel mogelijk verse buitenlucht in het voertuig wordt toegelaten (80 tot 100% volgens type voertuig), gaat Van Hool CAPS aan de slag met gebruikte binnenlucht. In tegenstelling tot verse buitenlucht, kann deze lucht immers aerosolen bevatten met bacteriën en ziektekiemen zoals die van Covid-19. Om deze zogenaamde pathogenen te verwijderen, biedt de actieve reiniging van Van Hool CAPS de ideale oplossing.

Van Hool CAPS maakt gebruik van een actieve filtering aan de ingang van de luchtrecirculatie van het interieur. Afhankelijk van het type Van Hool voertuig, wordt de aanzuiging van de te recirculeren binnenlucht voorzien van vier of zes filterelementen. Elke Van Hool touringcar beschikt standaard over een krachtige recirculatie waarbij het luchtvolume van de binnenruimte in minder dan één minuut kann worden ververst.

Elk CAPS-filterelement past 3 verschillende technologieën toe, allemaal gericht op de vernietiging van bacteriën en virussen die mogelijk aanwezig zijn in de te recirculeren lucht. Een elektrostatische filter vangt stofdeeltjes, bacteriën en viruspartikels op en vernietigt deze door middel van een hoge elektrische spanning (ionisatie). Vervolgens wordt de lucht gesteriliseerd aan de hand van een UV-C lamp. Virussen en bacteriën worden uitgeschakeld. Tegelijkertijd gebeurt er een fotokatalyse, een chemisch proces waarbij virussen en bacteriën worden ontbonden door toedoen van absorptie van UV-C licht. Van Hool CAPS vraagt geen specifiek onderhoud. Slechts na een gebruik van 8.000 uur en het equivalent van 500.000 km dienen de filterelementen te worden vervangen.

Van Hool CAPS kan af fabriek worden besteld voor alle nieuwe touringcars, maar kann ook als retrofit worden ingebouwd in reeds bestaande voertuigen. De retrofit-inbouw van het ganse systeem duurt slechts één dag.

Op alle nieuw te bouwen Van Hool EX-wagens kost CAPS 1.930 € excl. BTW. De kost voor de retrofit-inbouw op reeds bestaande Van Hool EX-voertuigen bedraagt 2.975 € excl. BTW en kann worden uitgevoerd in de Aftersales structuren van Van Hool Koningshooikt of Van Hool France. Klanten kunnen ook terecht bij de Van Hool erkende (Premium) Service Partners in Europa.

Het Van Hool CAPS wordt binnenkort ook aangeboden voor alle nieuwe en bestaande Van Hool TX en TDX touringcars. Prijzen zullen later nog worden meegedeeld.

Meer nieuws

Volvo lanceert vrachtwagens aangedreven op waterstof

Volvo lanceert vrachtwagens aangedreven op waterstof

Volvo Trucks ontwikkelt vrachtwagens met verbrandingsmotoren die op waterstof rijden. Wegtests met vrachtwagens die waterstof in verbrandingsmotoren gebruiken, zullen beginnen in 2026 en de commerciële lancering is gepland voor het einde van dit decennium....

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This