Van Hool kondigt strategische heroriëntering en intentie tot collectief ontslag aan

Verschenen: 11 maart 2024

Van Hool heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad de krachtlijnen van haar Herstelplan Van Hool voorgesteld aan de werknemersvertegenwoordigers. Het bedrijf heeft de intentie uitgesproken om haar activiteiten strategisch te heroriënteren naar marktsegmenten waar klanten bewust kiezen voor de hoogwaardige kwaliteit van de Van Hool producten.

De uitvoering van het Herstelplan Van Hool is zo opgesteld dat het een duurzame toekomst op eigen kracht voor het bedrijf mogelijk maakt. Helaas brengt de intentie tot heroriëntatie ook moeilijke ingrepen met zich mee. Om deze strategische koerswijziging te ondersteunen zullen organisatie, werkwijze en aantal medewerkers in lijn moeten gebracht worden. Het bedrijf betreurt dan ook ten zeerste dat zij, in de periode 2024-2027, een noodzakelijke herstructurering zou doorvoeren in de vestiging te Koningshooikt. Dit plan zou resulteren in het afscheid van ongeveer 1.100 gewaardeerde collega’s in die periode.

Co-CEO Marc Zwaaneveld zegt hieromtrent: “We begrijpen de impact die dit plan heeft op medewerkers en hun families, en het valt ons zwaar om deze stap te zetten. Echter, gezien de hoogdringende situatie waarin het bedrijf zich bevindt, is het echt noodzakelijk om deze maatregelen te nemen om een duurzame toekomst van Van Hool veilig te stellen. Met dit Herstelplan Van Hool blijven we een betekenisvolle werkgever in Vlaanderen.”

Het grootste aantal vertrekken, ongeveer 830, zou dit jaar plaatsvinden. Dit omvat verschillende vormen van afscheid zoals ontslagen, pensioenregelingen en natuurlijk verloop. In de jaren 2025 en 2026 zouden, gebaseerd op de ervaringen uit het verleden, nog eens ruim 50 natuurlijke vertrekken gepland worden, waardoor de doelstellingen voor het herstelplan voor die periode kunnen bereikt worden. In 2027 zouden nog eens ongeveer 220 medewerkers het bedrijf verlaten via ontslagen en pensioenregelingen. Het Herstelplan Van Hool voorziet op termijn een directe tewerkstelling van ongeveer 1.400 medewerkers en bijna 3.000 als je de indirecte werkgelegenheid, waarvan het overgrote deel in de regio, meetelt. De werknemersvertegenwoordigers worden uitgenodigd om deel te nemen aan de komende informatie- en consultatierondes.

Het Herstelplan Van Hool en de daarmee gepaard gaande heroriëntatie van de activiteiten zijn het antwoord om de uitdagende financiële omstandigheden waarin Van Hool zich bevindt te keren. Deze omstandigheden werden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de impact van het coronavirus, hoge energiekosten, sterke inflatie en wereldwijde toeleveringsproblemen van onderdelen. De directie van Van Hool is vastbesloten om deze uitdagingen aan te pakken en door de uitvoering van het Herstelplan Van Hool het bedrijf weer op het juiste spoor te brengen.

Van Hool zal in gesprek gaan met klanten uit diverse markten, waaronder het openbaar vervoer, om de gevolgen van deze mogelijke heroriëntatie te bespreken. Deze verandering betekent namelijk dat het bedrijf selectiever zal zijn in het accepteren van nieuwe opdrachten vanuit het openbaar vervoer.

De productie van bussen en touringcars zou voornamelijk plaats vinden in de fabriek in Skopje, Noord-Macedonië. In Koningshooikt zou de divisie IV (Industriële Voertuigen) zich toespitsen op opleggers waarvoor een hogere mate van kennis vereist is en die een hogere toegevoegde waarde bieden voor de klant én voor Van Hool. De divisie B&C (Bus & Coach) zou haar kenniscentrum, onderzoek & ontwikkeling, prototypebouw en na-verkoop in Koningshooikt behouden.

Meer nieuws

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Meer voorraad, meer voordelen. Geniet t.e.m. 30 april nog van uitzonderlijke stockdeals bij Hedin Automotive. Tijdens die periode kunt u terecht in alle Mercedes-Benz Truck Centers van de dealergroep voor exclusieve voorraadvoordelen. Dat Hedin Automotive een vaste...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This