VDL presenteert uniek laadplein in Valkenswaard

Verschenen: 29 mei 2018

VDL Groep versterkt zijn positie als elektrificatiespecialist van zwaarder vervoer. Op het terrein van VDL ETS (Enabling Transport Solutions) in Valkenswaard is op 25 mei een unieke laadlocatie voor elektrische voertuigen in gebruik genomen. Maximaal zeven voertuigen kunnen tegelijkertijd op verschillende manieren worden opgeladen. De snelheid waarmee de transitie naar duurzame transportoplossingen plaatsvindt, maakt het noodzakelijk nog meer inzicht te verkrijgen in de totale keten van elektrisch zwaarder vervoer. Dat inzicht is van groot belang om de leidende positie van VDL Groep als specialist in de elektrificatie van zwaardere transportmiddelen verder uit te bouwen. Snel-laad oplossingen zijn cruciaal om tot een optimale Total Cost of Ownership (TCO) te komen, een van de speerpunten van VDL Groep. Met TCO worden de totale kosten bedoeld van een voertuig tijdens de gehele gebruikscyclus.

Om verschillende autonome systemen, oplossingen en laadapparatuur met elkaar te laten communiceren of samenwerken, is het testlaadplein modulair opgebouwd. De meest recente laadapparatuur van de belangrijkste leveranciers is aanwezig en kan aan de verschillende snel- laad verbindingen worden gekoppeld. Naast de standaard en vloeistof gekoelde laadstekkers zijn er verschillende pantograaf-oplossingen beschikbaar. Zo kan er onder de vier snel-laadlocaties gelijktijdig worden getest met zowel op het voertuig gemonteerde pantografen, alsook pantografen die aan de infrastructuur zijn bevestigd. Met een totaal beschikbaar vermogen van 1,4MW kan er zonder problemen met laadvermogens tot 600kW en laadstromen tot 1000A worden getest. Ter vergelijk: een bijzondere thuislader voor personenauto’s laadt maximaal 11kW.

“Dit laadplein zal de doorontwikkeling van verschillende oplaadsystemen en de interactiedaartussen verder brengen waardoor VDL zijn leidende positie als transitiepartner op het gebied van zwaarder elektrisch vervoer zal versterken”, benadrukt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. “Met het monitoren en testen van de verschillende systemen wordt informatie verzameld die zorgt voor een beter advies voor onze klant. De samenwerking tussen verschillende VDL-bedrijven en onze strategische partners rond laadsystemen en energieopslag biedt een duidelijke meerwaarde. De verdere optimalisatie van deze oplossingen beperken derisico’s bij implementatie en reduceren de kosten voor de klant. Dit zal uiteindelijk de transitie naar schoon vervoer versnellen en daar profiteren we allemaal van.”

Ontladen

Uniek aan het systeem op het laadplein bij VDL ETS is dat het niet alleen mogelijk is voertuigen op te laden, maar deze via de laadinfrastructuur ook te ontladen. Na het ontladen wordt de energie in een stationair batterijpakket opgeslagen. Met dit energieopslagsysteem worden niet alleen laadsystemen getest, maar wordt ook versneld inzicht verkregen in de veroudering van batterijsystemen en mogelijkheden om batterijen een ‘tweede leven’ te geven. Daarnaast biedt het systeem goede mogelijkheden om de belasting van laadsessies op het elektriciteitsnet verder te onderzoeken.

Meer nieuws

DAF ontvangt grote order van UK Asset Alliance Group

DAF ontvangt grote order van UK Asset Alliance Group

Opdracht voor levering van 1.500 elektrische en dieseltrucks Asset Alliance Group en DAF komen plaatsing order overeen voor 1.500 nieuwe elektrische en dieseltrucks. De toonaangevende Britse verhuur- en leasemaatschappij van trucks ontvangt de eerste voertuigen dit...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This