Vlaams Tram- en Autobusmuseum heropent!

Verschenen: 13 juni 2019

Op zaterdag 15 juni wordt in Berchem Groenenhoek het Vlaams Tram- en Autobusmuseum heropend na een periode van bijna 9 jaar voor renovatie van de geklasseerde gewezen tramloods.

De vzw die het beheer en de uitbating van het museum verzorgt, heeft geen moeite gespaard om – binnen zijn mogelijkheden – het museum een nieuwe uitstraling te geven.

De feestelijke heropening vindt plaats in aanwezigheid van Roger Kesteloot, directeur generaal van De Lijn en van Koen Kennis, schepen van de stad Antwerpen met oa bevoegdheid voor mobiliteit en toerisme.

In 1982 opende in Fort V te Edegem het Antwerps Tram- en Autobusmuseum. De collectie groeide gestaag zodat de vrije ruimte in de loods steeds maar beperkter werd. In 1998 bood zich een nieuwe mogelijkheid aan: de tramloods Groenenhoek, een beschermd monument dat sedert einde 1997 door De Lijn buiten dienst was gesteld. De nodige aanpassingen werden gedaan en op 5 mei 2001 wordt het Vlaams Tram- en Autobusmuseum er geopend.

Eind 2010 wordt de toestand van het dak echter zo slecht dat er beslist wordt het museum te sluiten voor het publiek. Het archiefwerk en uitbating van gelegenheidsritten gaat echter verder maar trams en bussen worden zoveel mogelijk op andere plaatsen ondergebracht.

Voorstudie, financiering en uiteindelijk uitvoeren van de restauratie vroegen veel, heel veel tijd. Toch zijn de meer dan 70 vrijwilligers die het museum dragen blij dat de poorten weer geopend worden.

Het was een gevecht tegen de tijd om de tonnen stof en zand te verwijderen, de voertuigen in toonbare staat te brengen, alles op de juiste plaats te zetten, het informatieve element te moderniseren enz.

Maar nu is het zover: het museum wordt heropend, de lijnen voor de toekomst zijn uitgezet en dus is het feest in een sfeer van weleer: de “Belle époque”. 

Het openingsfeest van het museum is mee gekaderd in het buurtfeest “Groenenhoek Wonderneemt” van de Diksmuidelaan te Berchem en is een gelegenheid om ook de buurt te laten kennis maken met het museum.

Het museum VlaTAM is open tot half oktober op zaterdag, zon- en feestdagen van 14 u tot 17.30 u.

Diksmuidelaan 42, 2600 Antwerpen-Berchem. Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This